URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2014, 14:40

Procurorii nu vor să fie șefi. Funcțiile de conducere la parchetele din judeţ n-au pretendenţi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Magistraţii din Bihor nu se înghesuie la şefie. Multe dintre funcţiile de conducere din instanţele şi parchetele scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii au rămas fără pretendenţi.

Este vorba despre parchetele Beiuş, Salonta, Aleşd şi Marghita, unde instituţiile sunt conduse în prezent cu delegaţie de ocupanţii posturilor şi unde niciun procuror nu s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei.

În cazul instanţelor, şefia judecătoriilor Marghita şi Aleşd a născut mai multe patimi decât cea a Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă, unde există un singur candidat, Andrei Rus. Şef al Secţiei penale, acesta este proaspăt mutat la Oradea, înainte fiind vicepreşedinte la Tribunalul Maramureş.

Un singur magistrat candidează şi la funcţia de vicepreşedinte a Curţii de Apel. Este vorba despre Laura Băican, judecătoarea care în prezent coordonează activitatea instanţei cu delegaţie, după pensionarea precipitată a antecesoarei sale, Dana Cigan, găsită cu probleme de un control al Inspecţiei Judiciare.

Funcţia de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, rămasă vacantă după ce titularul - judecătoarea Carmen Domocoş - a reuşit la concursul organizat pentru ocuparea postului de preşedinte, a atras interesul a doi magistraţi.

Unul dintre candidaţi e şefa Secţiei penale din Tribunalul Bihor, Crina Muntean, cea care, în 2013, în faţa CSM, a dezvăluit mai multe nereguli din instanţele din Bihor, atrăgând nemulţumiri din sistem dar şi ameninţări. De altfel, avocaţii Ioan Sava şi soţia sa Daniela, au fost trimişi în judecată sub acuza de şantaj fiindcă ar fi lansat mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei şi a familiei sale, pe forumul unei publicaţii coordonate de jurnalistul Nicolae Pop.

Contracandidatul ei este un magistrat din Caraş Severin, Dorian Chiriţă, fost procuror până în 2011, din vara acestui judecător la Tribunalul Bihor. În 2011, Chiriţă a fost acuzat de presa locală că ar fi încercat să intimideze Poliţia rutieră din localitate - cerând situaţii privind situaţia dosarelor penale vechi - după ce un agent l-a amendat pentru depăşirea vitezei legale.

Concurenţă există şi în cazul judecătoriilor Marghita şi Aleşd. La instanţa din Marghita, de pildă, candidează actualul preşedinte, Ioan Gal, cunoscut în zonă nu doar prin prisma prestaţiilor de judecător, ci şi ca mare moşier şi pastor penticostal într-o comunitate în care peste 40% din locuitori îi sunt enoriaşi.

Gal îl are contracandidat pe fostul său coleg, judecătorul Marian Vlad, acum încadrat la Judecătoria Oradea. În paralel, Vlad candidează şi pentru funcţia de preşedinte a Judecătoriei Aleşd, unde o are contracandidată doar pe judecătoarea Diana Comşa de la Tribunalul Bihor, după ce actuala preşedintă, Maria Stanciu, care s-a înscris iniţial pentru un nou mandat, şi-a retras subit candidatura.

La Judecătoria Beiuş, unde activitatea este coordonată de judecătoarea Ancuţa Gavrilă din 2008, funcţia a atras interesul unui singur candidat, Marius Capotă, membru în Colegiul de conducere al instanţei din 2011.

Concursul pentru şefiile instanţelor şi parchetelor se desfăşoară în perioada 12 septembrie - 4 decembrie, iar în cursă se pot înscrie magistraţi care au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, îndeplinesc condiţiile de vechime şi grad. Concursul constă într-o testare psihologică, prezentarea unui proiect de management şi o probă scrisă, ce conţine întrebări specifice legate de management, comunicare şi resurse umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
justitie
Au inceput presiunile asupra unor judecatori pentru a se retrage din competitie...
Postat 19 Octombrie 2014, 13:51 de eugen
psihatrie
Marian Vlad, presedinte de judecatorie? Vai de justitie.
Postat 19 Octombrie 2014, 11:47 de costica
unde dai si unde crapa...
Nici la Bac nu se mai inghesuie nimeni(odata era bataie...numa cu pile la ISJ se ajungea pe acolo)...daca nu se mai castiga...Cel mai ciudat lucru este ca de cand nu se mai inghesuie astia nici elevii nu mai invata ca lumea...si nu mai iau 90% Bacu cu note de 8-9 si 10.Ce chestie...! SA NU MAI INVETE ELEVII DIN CAUZA PROFESORILOR...!PTIU DRACE!!!!!!!!!!!
Postat 17 Octombrie 2014, 17:56 de bihoreanu
spaima mare
Pai cum dracu sa candideze când ei sant toti corupti...acu ai cauta si-n plombe..mai stau si ei cumintei s-apoi vor zburda..
Postat 16 Octombrie 2014, 21:53 de io
pt Sebi
Ai dreptate Sebi,la Marghita acum zece ani a fost un Președinte de Judecătorie celebru,se intitula Palcut...
Postat 16 Octombrie 2014, 20:05 de casian
Marghita si iar Marghita
DAr , ce se mai aude de accidentul din zona Marghita ,in care a fost implicat fiul domnului judecator Gal, cine se face vinovat de stagnarea dosarului ?
Postat 16 Octombrie 2014, 17:13 de elena moise
judecator
Da la marghita...un judecator poate fi si pastor.si mosier si se pare ca orice...
Postat 16 Octombrie 2014, 15:08 de sebi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON