URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2010, 15:53

Procesul fugii lui Omar Hayssam, amânat pe primăvară!

Procesul fugii lui Omar Hayssam, amânat pe primăvară! Cândva îl aveau în mână. Azi nu ştiu unde să-l citeze...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Procesul fugii lui Omar Hayssam din ţară, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat, din nou, la termenul de joi, după ce judecătorul Traian Munteanu a decis să repete procedura de citare în cazul sirianului.

Repetarea procedurii de citare este obligatorie deoarece, potrivit unei adrese transmise de Oficiul Consular din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Hayssam a fost citat la domiciliul din Siria şi nu la penitenciarul unde se află încarcerat, aşa cum a declarat familia.

„Vom reveni cu un nou demers la Ministerul Justiţiei, Direcţia de Drept Internaţional şi Tratate, pentru a repeta procedura de citare cu Hayssam din Penitenciarul aflat în cartierul Adra din Damasc, cu menţiunea că îi rugăm respectuos ca, în cazul în care nu se poate îndeplini această citare, să ne comunice şi motivele. Este nevoie de acest demers pentru că acest aspect este nelămurit", a explicat judecătorul.

Totodată, Munteanu a dispus efectuarea unor demersuri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru ca dosarul secretizat să  fie transmis la Oradea şi pus la dispoziţia instanţei, într-un loc securizat. Demersul a fost făcut ca urmare a faptului că atât magistratul care judecă dosarul cât şi doi dintre avocaţii angajaţi în cauză au primit certificate de securitate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) care le permite ccesul la informaţii clasificate.

„Ar fi util cauzei ca aceste documente să fie la Oradea, pentru ca şi instanţa să poată avea acces la studiu, de câte ori va avea nevoie. Doar nu e vorba de cloşca cu puii de aur sau nu ştiu ce avere, ca să nu poată fi aduse la Oradea!", a spus magistratul.

De asemenea, la solicitarea avocaţilor, judecătorul Munteanu a mai dispus înaintarea unei noi solicitări la DIICOT pentru desecretizarea dosarului. „Este o situaţie inedită. Potrivit legii, discuţiile despre actele secrete nu se pot face în şedinţă publică, nu pot fi consemnate, nu pot fi prezentate clienţilor noştri. Legiuitorul nu a prevăzut vreo procedură pentru astfel de situaţii, iar în aceste condiţii nu se poate judeca această cauză", a explicat avocatul Ionel Haşotti.

Pe de altă parte, avocatul a atras atenţia asupra faptului că, pe lângă dosarul clasificat păstrat la sediul Parchetului Înaltei Curţi, un set de acte util cauzei, tot clasificate, se află şi la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, instituţie care a refuzat să-l pună la dispoziţie. „Am făcut o adresă la IGPF pentru a mi se permite accesul la un raport la care se face referire la dosar şi nu am primit niciun răspuns", a declarat Haşotti.

Pentru a lămuri poroblema ridicată de avocat, judecătorul a decis să solicite IGPF desecretizarea actelor care fac referire la cazul Hayssam şi ataşarea acestora la dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Pentru ca toate demersurile să primească răspuns, procesul se va relua abia pe 16 martie, anul viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON