URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2013, 14:23

Proaspătul consilier PDL Cristian Puşcaş: Intrarea CET în insolvenţă este o "inginerie edilitară premeditată", deci "linşaţi-ne!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proaspăt consilier local de luna trecută, când l-a înlocuit pe demisionarul Dorin Corcheş, PDL-istul Cristian Puşcaş este hotărât să demonstreze că va fi cât se poate de activ în această poziţie.

Cu o zi înainte de desemnarea noului administrator special al societăţii Electrocentrale, care şi-a declarat insolvenţa, Puşcaş a organizat la sediul PDL Bihor o conferinţă de presă unde a abordat acest subiect, fără a se feri de cuvinte tari.

De facto în faliment

"În urma analizei cu colegii, PDL şi-a format o opinie în ce priveşte intrarea CET în insolvenţă, o opinie nu neapărat agresivă faţă de această situaţie, pentru că ea este aşa cum este şi, din păcate, sunt prea puţine posibilităţi de a o rezolva", şi-a început Puşcaş discursul, după care a adăugat: "Această intrare în insolvenţă este o inginerie edilitară premeditată, care pe orădeni îi poate costa foarte mult".

În argumentarea spuselor sale, precizând că această expresie "nu înseamnă ceva rău, nu înseamnă că are în spate vreun scop ascuns, ci că administraţia locală are o dorinţă în fond lăudabilă de a rezolva problema", Puşcaş a arătat că "ingineria", pe de o parte "a fost precedată de stabilirea zonelor unitare de încălzire, fără avizul Consiliului Concurenţei, ceea ce îi leagă pe orădeni de glie, instituind monopolul CET", iar pe de altă parte "s-a creat SC Termoficare SA, care va absorbi toate încasările CET şi toţi banii vor fi îndreptaţi spre această termoficare".

De asemenea, Puşcaş a invocat un raport al Băncii Mondiale din 2011 potrivit căruia Electrocentrale Oradea "a fost încadrată între societăţile cu capital de stat neperformante, de facto în faliment".

Fără garanţii

Consilierul PDL-ist a vorbit apoi despre reorganizarea judiciară care trebuie făcută la CET ca urmare a intrării în insolvenţă, afirmând că aceasta "nu poate fi viabilă pentru că CET îşi desfăşoară activitatea în pierdere", iar pierderile "practic s-au dublat anul trecut". "În 2010-2011 CET avea 32 milioane cheltuieli de personal, iar în 2012 avea pierderi de peste 40 milioane lei. Deci nici dacă s-ar concedia tot personalul tot nu s-ar acoperi aceste pierderi", a spus Puşcaş, precizând că anul trecut ele au însumat 41 milioane lei faţă de 24 milioane în perioada 2010-2011, adică "20% din cifra de afaceri, un procent imposibil de recuperat".

Puşcaş s-a arătat sceptic în ce priveşte şansele ca planul de reorganizare a CET alcătuit de viitorul administrator special să fie aprobat de către judecători, tocmai pentru că el "trebuie să dovedească abilităţile şi capacitatea noului manager de a ieşi din situaţia dezastruoasă", dar şi în ce priveşte şansa ca el să fie votat de adunarea creditorilor, în care sunt reprezentate şi Ministerul Finanţelor, şi Compania Naţională a Huilei, care nu vor avea niciun interes să aprobe cumpărarea de cărbune mai ieftin din Ungaria, şi nici nu vor avea garanţii că vor putea să-şi recupereze creanţele, integral, în următorii 3-5 ani, "ceea ce într-o economie de piaţă sănătoasă este greu de crezut".

Ori, ori, dar tot rău

Cristian Puşcaş a enumerat şi două "scenarii", prezentând şi efectele pe care el consideră că le vor determina acestea.

Într-o primă variantă, cea în care planul de reorganizare va fi respins, "înseamnă că CET intră automat în faliment, pentru că se va trece la vânzarea activelor, practic va fi vândut la fier vechi bucată cu bucată", a spus PDL-istul, adăugând că în condiţiile în care noua termocentrală pe gaz ar urma să intre în funcţiune abia peste doi ani "orădenii vor avea două ierni fără apă caldă şi căldură".

Nici cealaltă ipoteză, a aprobării planului de reorganizare a CET, nu este dătătoare de speranţe pentru orădeni, spune Puşcaş. "Asta va da mână liberă administratorului judiciar să-şi impună propriile reguli, orădenii neavând nicio garanţie că acesta nu va proceda la o scumpire exorbitantă a gigacaloriei".

"Ţinând cont că acesta va fi desemnat de Consiliul Local, consider că membrii Consiliului nu se pot spăla pe mâini, în dubla sa calitate, de acţionar unic al CET şi de reprezentanţi ai cetăţenilor, de responsabilitate", a mai spus Puşcaş, pentru ca în final să adauge că, în numele grupului de consilieri locali ai PDL, "solicităm ca măcar acest plan de reorganizare să fie supus atenţiei Consiliului Local, astfel încât consilierii să-şi poată exprima punctul de vedere cu privire la riscurile sociale ale celor două scenarii".

"Linşaţi-ne!"

În finalul discursului său, PDL-istul a spus că problema CET-ului este "managementul defectuos, care nici măcar nu e din vremea PNL sau USL, ci şi din administraţia PDL, şi ne-o asumăm, dar situaţia s-a degradat exponenţial în ultimii ani şi nu s-a întreprins nimic pentru soluţionarea ei", fără a face nicio referire şi la problemele tehnice ale CET-ului.

Tot în final, întrebat de un jurnalist ce ar trebui să facă membrii Consiliului dacă problemele CET nu vor fi rezolvate, Puşcaş a spus că în ceea ce îl priveşte este dispus să-şi dea demisia, "deşi am cea mai mică vină dintre toţi consilierii" având în vedere că face parte din deliberativul local de numai o lună. De asmenea, întrebat ce ar trebui să le facă orădenii consilierilor în cazul unui eşec, Puşcaş a răspuns şocant: "Să ne linşeze!". Ulterior, şi-a nuanţat răspunsul, arătând că în calitate de proaspăt consilier "nu mi-am propus să fac figuraţie, căci pentru cetăţeni m-am dus acolo, şi de aceea sunt dispus să-mi dau demisia oricând pentru o situaţie de genul acesta".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
..........
un tampit si Puscas asta... sa dea tot personalul afara..? de ce nu inlatura toata camarila care a trait pana acum pe spatele cetului? de ce nu se face ceva pt retelele vechi , sa diminueze pierderile... de ce nu gandeste nici unul din cei de la putere constructiv? toti au doar figuri in cap si primul lucru pe care il fac este sa disponibilizeze oamenii ? dati afara oamenii distrugeti toate locurile de munca ............ cine o sa va mai plateasca taxele la urma? pe spatele cui o sa mai traiti ca niste lipitori? vai de tara asta cu asa conducatori
Postat 22 August 2013, 21:53 de 1
Re: unu
In vremea lui Filip nu era nevoie de ce spui pentru ca toate erau in linie cu vremea si cu oamenii din primarie care stiau meserie nu ca astia de acum ai lui Bolojan.
Postat 22 August 2013, 19:11 de Hope
Vorbele lui CP de la sediul partidului nu le auzim bine !?!
Lasă vrăjeala şi spune ce ai de spus în plenul consiliului, în faţa bolovanului care stă agăţat de gâtul orădenilor, nicidecum în Pc. Traian unde te aude doar câte vreun plictisit care mai intră pe acolo. Asta dacă eşti băiat de băiat, aşa cum au fost câţiva puţini înaintaşi de-ai tăi din PDL. Iar dacă chiar nu e de efect, atunci poţi insista şi la sediul partidului din care faci parte cu mândrie patriotică, ca să avem şi nboi ce comenta pe forum. Asta ca să nu vorbim totuşi ce amatorisme scoţi pe gură !?!
Postat 22 August 2013, 19:07 de Carp III
doar figuratie, forma fara fond
la cat de de pesimist, ar putea sa si-o dea de pe-acum. e grava situatia, foarte grava, si va fi mai greu, de-acord, mi-e mila de cei legati la CET. insa cu pierderi de 50% pe retele, adiministratia actuala a venit cu un proiect de reabilitare, spre deosebire de administratia Filip. sunt curios si eu cum va fi peste 5 ani...
Postat 22 August 2013, 17:26 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON