URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2016, 17:04

Primul comunicat al Primăriei, după prăbușirea dealului Ciuperca: Au fost afectate mai puțin de 10% din lucrări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de două zile de la alunecările de teren care au distrus grădina publică Ciuperca, Primăria Oradea a avut abia marţi prima reacţie pe această temă, încercând să minimalizeze dezastrul și susţinând, într-un comunicat, că prăbuşirea a afectat mai puţin de 10% din lucrări.

"În vederea constatării situaţiei din teren, s-a constituit o comisie din care au făcut parte Marius Moş – director DMPFI Primăria Oradea, Daniel Tivadar – şef de proiect SC Poliart SRL, Marius Ionaşcu – director tehnic SC Abed Nego Com SRL, dirigintele de şantier Dănuţ Mureşan şi alţii. Comisia a stabilit că porţiunea cuprinsă între punctul de alimentaţie publică şi amfiteatru, destinată publicului vizitator, nu prezintă siguranţă şi stabilitate. Pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care ar putea pune în pericol cetăţenii, s-a dispus închiderea accesului public pe întreg amplasamentul situat între punctul de alimentaţie publică şi pasarela peste drumul expres şi calea ferată", se arată în comunicat.

Documentul menţionează că, în urma evaluării pagubelor din zonele în care s-au produs alunecările de teren, "s-a stabilit că din suprafaţa totală de 38.759 mp, au fost afectaţi cca 3100 mp (mai puţin de 10%), iar din lungimea totală de 1200 metri a aleilor, sunt afectaţi 165 de metri. De asemenea, un singur punct de belvedere din cele cinci a fost afectat de alunecarea de teren", se arată în comunicat.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că au dispus recuperarea tuturor materialelor din zonele afectate: mobilier (bănci, coşuri de gunoi, corpuri de iluminat), elemente ale sistemului de irigaţie, plante etc, cea mai mare parte a acestora fiind în stare bună. Un expert independent va analiza lucrările.

„În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a spus viceprimarul Mircea Mălan, citat în comunicat.

În pregătirea expertizei, echipe ale Inspectoratului Teritorial în Construcţii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut verificări în teren şi au colectat primele date. De asemenea, municipalitatea a dispus executarea unor forări de către geologi, pentru a putea pune la dispoziţia experţilor datele necesare, arată documentul.

Lucrări expertizate

Chestionat pe această temă, edilul a explicat, într-o declarație făcută BIHOREANULUI, că expertul va veni în cursul zilei de joi, pentru a analiza situația la fața locului. "Profesorul universitar Florian Roman, al cărui nume a fost vehiculat iniţial, a supervizat lucrările de proiectare şi nu poate verifica singur. Expertul independent va verifica atât proiectul tehnic cât şi execuţia lucrărilor. Alunecările de teren pot avea doar trei cauze posibile: eroare de proiectare, eroare de execuţie sau catastrofă naturală", a declarat viceprimarul Mircea Mălan. De altfel, profesorul universitar Marin Marin de la Facultatea de Construcţii din Timişoara va trebui să ofere municipalităţii şi soluţii pentru refacerea lucrărilor.

În paralel, firma Abed Nego va aduna de la faţa locului toate materialele care vor putea fi refolosite în primăvară, la refacerea lucrărilor. "Constructorul va ridica toate elementele de mobilier urban de la bănci şi coşuri de gunoi la stâlpi de iluminat public, dar şi dalele, reţelele de irigare şi plantele. Materialele şi plantele vor fi duse într-un depozit astfel încât în primăvară, la refacerea lucrărilor, să le putem remonta şi replanta", a precizat edilul.

Cafe bar închis

Pe de altă parte, Mălan a adăugat că, pentru siguranță, şi activitatea cafe-barulului Ciuperca, amenajat la cea mai importantă zonă de belvedere, a fost suspendată. "Cafe-barul va rămâne închis. Proprietarul îşi adună lucrurile şi pleacă de acolo până vom avea certitudinea că localul îşi poate relua activitatea în siguranţă", a declarat Mălan.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de cinci ani. 

Valoarea efectivă a pagubelor provocate de alunecările de teren este în curs de evaluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Specialiștii faraonului Ilie vs ”Inginerii lui tov. Ceauşescu” - Traian Bodea
I. ”În zilele următoare, Primăria Municipiului Oradea va comanda efectuarea unei expertize tehnice de către un expert independent pentru stabilirea cauzelor alunecărilor de teren, a soluțiilor tehnice optime de remediere și de stabilizare a versantului. Se va solicita expertizarea atât a proiectului tehnic, cât şi a lucrărilor efectuate”, a spus viceprimarul Mircea Mălan, citat în comunicat.” 1. La a comanda post-factum o expertiză tehnică, şi un tăntălău se pricepe, nu doar unii Primari, respectiv magistrați. Dar la acționa preventiv, probabil că doar Primari model Gabi Firea și adevărații specialiști din ”Epoca de Aur” o pot face. 2. Cu ce bani se va deconta expertiza tehnică? 3. ”Sunt convins că inginerii tov. Ceaușescu nu degeaba nu au dat avize pe acel deal, înainte de 1989.” – Traian Bodea. Acest aspect era cunoscut cumva de specialiștii faraonului nostru? II. O altă întrebare incomodă din ciclul: ”Și aici sunt (păpați) banii dumneavoastră!”: Câți ani va mai funcționa noua centrală pe gaz a CET-ului orădean?
Postat 17 Noiembrie 2016, 23:59 de stefan
Doar 10% ?
Daca nu s-a facut inca expertizarea, cum ati stabilit ca doar 10% din lucrari au fost afectate? Aceasta graba de a minimiza dezastrul poate sa ascunda interese obscure. Ale cui? Pai ale celor care vor sa-l protejeze pe constructor. Iar acest protector este, culmea, chiar beneficiarul !?
Postat 16 Noiembrie 2016, 13:00 de User anonimizat
acesta este cel de al doilea comunicat
Imi pare rau, titlul este gresit. Primul comunicat a fost cel cu cele 10 avantaje ... acesta e cel de al doilea. In fond aceeasi bataie de joc, explicatii si masuri degeaba. Nu se simte nimeni ... poate ar trebui asumate aceste probleme?
Postat 16 Noiembrie 2016, 11:12 de ClovnTrist
OAMENI SI FAPTE PRNTRU BIHOR
@mechanic: Au votat și PSD-iștii, inclusiv Mureșan și răposatul Unița ! Adelina pe vremea aceea era...PORTOCALĂ ! Proiectul a devenit HCL 841/31.10.2013
Postat 16 Noiembrie 2016, 10:41 de TDS
Asul din maneca - Comitetul Judetean Bihor pentru Situatii de Urgenta
Asul din maneca - Comitetul Judetean Bihor pentru Situatii de Urgenta .Scenariul propus de aceasta gasca mafiota este acelas,de fiecare data cand apar probleme legat de nerespectatrea procedurilor necesare pentru avizarea unui proiect,sau cand trebuie dovedita "corectitudinea" solutiilor adoptate,in cazul nerespectarii (ignorari) etapelor de avizare precum si a solutiilor adoptate.abuziv,neoneros. Acelas scenariu a fost parcurs si in cazul proiectului "Amenajare valea Pasteur la Oradea",risc major de inundatii nedovedit de existenta unui istoric,sau de existenta hartilor de hazard,specifice pentru astfel de riscuri..Acelas scenariu se incearca si de aceasta data: :"in pregătirea expertizei, echipe ale Inspectoratului Teritorial în Construcţii şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au făcut verificări în teren şi au colectat primele date." ne linisteste viceprimarul Malan.Membrii acestui Comitet sunt sunt directori ai unor institutii precum:ISC Oadea,DSP,ABA Crisuri,ISU Crisana,,Primaria Oradea,DSV,GNM,CAO,IPJ Bihor,SC Termoficare,Centru Meteo Regional,APMOrdaea. ... "nici usturoi n-au mancat,nici gura nu le miroase"..A nins cat in zece ani,a plouat cat in doua zeci,parca am simtit si un usor seism... Asta e. Cu natura nu te pui ! Spor la treaba !!!
Postat 15 Noiembrie 2016, 23:10 de platona
10 cu *
Dupa ce se vede din pozele facute, maximum 10% din lucrari par neafectate, nu afectate , cum ati scris, da' oricum nu mai conteaza.
Postat 15 Noiembrie 2016, 21:29 de Iness
OAMENI SI FAPTE pentru Bihor
@mechanic: Micoriciu&Burtic, neo! Au vrut si ei sa ma tepuiasca ( a se vedea primarul liberal Crainic din Nojorid ). Lor nu le-a iesit ! Ba Divinitatea....
Postat 15 Noiembrie 2016, 20:23 de TDS
PNL = Padocul Nesimtit Libertin
"Dezvoltarea de habitate naturale de flori spontane şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca " Te doare mintea sa citesti tampenia asta dar te doare si mai tare cand vezi ce o iesit facand abstractie de ceea ce s-a intamplat sambata !!! Chiar si fara alunecarea de teren tema initiala nu este ceea ce o iesit la finalizare . Te doare mintea ce mizerie este si acum sub "privirea calda si blanda" a birtinezului in PMO. Cata incompetenta, cata nesimtire , cata lipsa de profesionalism ,..... tata greata birtinezule !! Directa tehnica din PMO o directive de diletanti aiuriti cu venituri muuuuult prea mari fata de (ne)realizariele de care se fac vinovati. DAR, caci v-a fi un dar vinovat o sa fie acarul paun sau constructorul singurii care doar au semanat iarba si plantat copacei, au tras ceva trotuare, au respectat un proiect (ne)gestionat de directiile PMO .
Postat 15 Noiembrie 2016, 20:16 de scortosul
pt cunoscatori
astept evaluarea si identificarea acestei afaceri, precum si identificatea celor implicati si acest lucru trebuie sa iasa odata la iveala si asta daca dragii nostri edili ar trebui sa fie asa cum ei se lauda ca sunt...
Postat 15 Noiembrie 2016, 19:58 de mechanic
lostrita
aroganta tipic Bolojan. El nu se coboara din ceruri sa comenteze in prima zi nu e urgenta pentru el....trebuie sa asteptam pentru ca ilustrisimul primar, prim secretar PNL sa-si spuna parerea. Multumim prea-luminate dom primar. Sa va dea domnul sanatate, nu va necajiti ca doar dusamnii va vor raul
Postat 15 Noiembrie 2016, 19:57 de omul_din_ombuds
ce trebuie sa stie oradenii,vedeti si analizati
PROCES VERBAL Încheiat azi 31 octombrie 2013 cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Oradea Participă următorii consilieri: d-nul Bonchiş Ioan, d-nul Câmpan Ioan, d-na Coste Marina Adelina, d-nul Dan Octavian, d-na Debelka Boglarka Lilla, d-nul Delorean Ion Iulius, d-na Dulca Camelia Mariana, d-nul Felea Adrian Ioan, d-nul Filimon Teofil Laviniu, d-nul Huszar Istvan Eric, d-nul Lascu Tudor Sebastian, d-nul Manea Mihai, d-nul Gal Sorin Călin, d-nul Mălan Mircea, d-nul Mohan Aurel George, d-nul Mureşan Ionel Ovidiu, d-nul Negrean Daniel Dumitru, d-nul Pasztor Sandor, d-nul Popa Dan Lucian, d-nul Puşcaş Cristian, d-nul Ritli Laszlo Csongor, d-nul Sarkozi Zoltan, d-nul Szabo Jozsef, d-nul Tau Ioan, d-nul Uniţa Lucian , d-nul Vulcu Daniel Sorin. Lipseşte : domnul Ile Cristian. Invitaţi: d-nul Florea Eduard - director Direcţia Economică, d-nul Beltechi Cristian - director executiv A.I.O., d-na Lipoveanu Adriana-Aurora - Instituţia Arhitectului Şef, d-nul Mircea Ghitea - director executiv Direcţia Tehnică, d-nul Marius Moş - director executiv D.M.P.F.I., reprezentanţii regiilor, mas-media, etc. …… II AIO TERENURI …… PUNCTUL NR. 47 Proiect de hotărâre şi raport de specialitate pentru aprobarea efectuării unor schimburi imobiliare între Municipiul Oradea şi numiţii Micoriciu Valentin şi Micoriciu Georgeta, respectiv Burtic Aurel şi Burtic Silvia în vederea asigurării condiţiilor juridice necesare implementării proiectelor: "Dezvoltarea de habitate naturale de flori spontane şi specii de arbori protejaţi pe Dealul Ciuperca - Oradea şi în Koroszegapati - Hajdu Bihar" şi "Descongestionarea traficului rutier şi îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei pe coridorul transfrontalier de legătură Oradea - Biharkeresztes". - Discuţii dacă sunt? Dacă nu trecem la vot: - Cine este pentru? - Împotrivă? - Abţineri? UNANIMITATE PENTRU
Postat 15 Noiembrie 2016, 19:51 de mechanic
OAMENI SI FAPTE pentru Bihor
Inclin sa cred ca liberalii MINT la GREU!
Postat 15 Noiembrie 2016, 19:20 de TDS
Dallas
Da, sondati geo ... poate gasiti petrol, ne-am aranjat definitiv. Chemati-i pe aia de la Suplac ,daca vreti sa iasa o treaba ca lumea.
Postat 15 Noiembrie 2016, 19:08 de Iness
HOTĂRÎRE Nr. 936/din 16.08.2006 modifictă prin HG514 din17.08.09, MO127-130/21.08.09 art.574 pentru aprobarea Regulamentului privind expertiza tehnică în construcţii
“(11).Organizarea şi dirijarea activităţilor privind efectuarea expertizelor tehnice ale construcţiilor sînt puse în sarcina Organului naţional de dirijare în construcţii. (12). Expertizele tehnice ale construcţiilor se efectuează de experţii tehnici atestaţi în nume propriu sau ca angajaţi ai agenţilor economici cu activităţi în domeniul efectuării expertizelor tehnice. Expertizele tehnice ale construcţiilor pot fi efectuate de un grup de experţi tehnici atestaţi, cu atragerea altor specialişti atestaţi din domeniul construcţiilor şi specialiştilor din alte domenii, în funcţie de necesitate. Expertiza tehnică a construcţiilor finanţate de la bugetul de stat şi de la bugetele autorităţilor administraţiei publice locale se efectuează preponderent de către Serviciul de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor. Serviciul poate efectua expertize tehnice şi la solicitarea altor investitori. [Pct.12 în redacţia HG882 din 24.11.11, MO206-215/02.12.11 art.965] (14). Expertiza tehnică a construcţiilor existente se efectuează în toate cazurile cînd poate surveni o diminuare a indicilor tehnici de calitate, a rezistenţei şi stabilităţii elementelor portante sau a structurii de rezistenţă în ansamblu (tasări neuniforme şi inundaţii ale fundaţiilor, coroziunea materialelor, supraîncărcări, retehnologizări, schimbarea destinaţiei, reconstrucţii, supraetajări şi alte activităţi). (15). În cazul construcţiilor care aparţin mai multor coproprietari, sau care au construcţii portante comune şi aparţin diferitor proprietari, expertiza tehnică se efectuează cu acordul coproprietarilor sau proprietarilor respectivi, conform normelor legale privind exercitarea dreptului de proprietate comună. [Pct.15 în redacţia HG514 din 17.08.09, MO127-130/21.08.09 art.574] (16). Expertiza tehnică repetată a unei construcţii, solicitată de proprietar sau de alte persoane interesate, poate fi efectuată numai în baza deciziei Consiliului de experţi pe lîngă Organul naţional de dirijare în construcţii, adoptată în urma examinării raportului iniţial de expertiză. [Pct.16 modificat prin HG882 din 24.11.11, MO206-215/02.12.11 art.965] (17). Recomandările prevăzute în rapoartele de expertiză sînt executorii pentru toţi subiecţii implicaţi în procesul de realizare a acestora. (18). Expertiza tehnică a construcţiilor la care s-a produs un accident tehnic se efectuează în conformitate cu Regulamentul privind examinarea accidentelor tehnice în construcţii. (19). Expertizele tehnice ale construcţiilor, efectuate la solicitarea subiecţilor specificaţi la pct.6 al prezentului Regulament, nu se raportează la alte probleme ale construcţiilor (patrimoniale, juridice etc.), la acţiuni (proceduri) procesuale şi nu pot constitui expertiză juridică. (20). Pentru efectuarea expertizei tehnice a unei construcţii (lucrări de construcţii), solicitantul expertizei face un demers în scris către agentul economic cu activităţi în domeniul efectuării expertizelor tehnice sau expertul tehnic atestat, în care indică motivul şi scopul expertizei. Demersurile (solicitările) privind efectuarea expertizelor tehnice se înregistrează de agentul economic cu activităţi în domeniul efectuării expertizelor tehnice sau expertul tehnic atestat şi se includ într-un registru special de evidenţă. Expertizele tehnice neînregistrate în modul stabilit se consideră nevalabile.”
Postat 15 Noiembrie 2016, 18:01 de eutanasiu
"Am cerut constructorului să facă sondări geo"
Nea Mălan! Lasă-ne! Cum să facă constructorul "sondări" (geo)? Are firma Abed Nego ingineri geotehnicieni? Expertiza geotehnică face parte (ar trebui să facă parte) din EXPERTIZA "comandată". Acţionând încă din această fază în felul în care declari nu face decât să confirme lipsa studiului geotehnic şi a forajelor care ar fi trebuit să facă parte din S.F. şi din Proiectul Tehnic (cel puţin conform H.G. 28). Tocmai de aceea transferi constructorului "sondarea". Are Abed Nego experţi tehnici atestaţi? La aberaţiile (chiar şi juridice) pe care le debitezi nu pot decât să-mi aduc aminte de replica lui Dinică din Crucea de Piatră: "Australino, tu mai ştii nişte stingătoare d-astea care lucrează pe cont propriu? ... Adă-le la mine!"
Postat 15 Noiembrie 2016, 18:00 de eutanasiu
PREVENTIV ????
Preventiv abia azi ??? Bai astia de la ISU pe unde umblati .... dupa peschesuri pe la privati ????? Mare veste intarziata !!! Ma tot intreb care a fost schepsisul cu terenul asta ca nu cred ca ... catolicii l-au donat primariei asa deamoaca fara sa le vina ceva din alta directive si prea s-au grabit astia sa faca ceva acolo sa acopere cumva mizeria !!!!
Postat 15 Noiembrie 2016, 17:59 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON