URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2014, 16:24

Primul an cu Arina Moş: În 2013, ASCO a rămas fără 59 de angajaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalată în funcţie în luna februarie, directoarea Arina Moş a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, bilanţul Administraţiei Social Comunitare Oradea, serviciul public de asistenţă socială din subordinea Consiliului Local, pe 2013. Întrebată de jurnalişti dacă plănuieşte concedieri anul acesta, Arina Moş a arătat că acestea nu vor fi necesare.

Plecări în lanţ

"Pe parcursul anului 2013 din ASCO au plecat 59 de salariaţi ai aparatului propriu. Unii dintre ei au plecat prin demisie, deci am încetat contractul prin acordul părţilor, iar altora le-a expirat contractul pe perioadă determinată şi nu i-am mai rugat să rămână pentru că mi-am dat seama că pot şi fără ei", a precizat Arina Moş.

Întrebată de ce consideră că angajaţii şi-au dat demisia, directoarea ASCO a fost evazivă: "Motivele pentru care au făcut asta nu am de unde să le ştiu, poate unii dintre ei nu au ţinut pasul cu stilul meu. Nu vreau să abordez acest subiect".

În concluzie, Moş a afirmat că în 2014 nu vor exista concedieri. "Eu nu mai sunt în situaţia de a da afară pe cineva. În viitoarea şedinţă de Consiliu Local voi propune aşadar doar tăierea din organigramă a celor 50 de posturi vacante", a spus aceasta.

ASCO are acum în organigramă în total 520 de posturi, dintre care 80 ocupate în aparatul propriu şi 260 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav. De asemenea, în aceste posturi se regăsesc şi angajaţii din creşe şi cabinetele medicale şcolare.

Locuri destule în creşe

În cadrul conferinţei de presă, Arina Moş, alături de adjuncta Ioana Florea, şefa Serviciului Social, Gizela Gati, şi şeful Serviciului Marginalizare Socială, Dănuţ Cheregi, a prezentat rezultatele activităţii instituţiei pe anul trecut.

Arina Moş a amintit, aşadar, că, în luna octombrie, la subsolul sediului din strada Primăriei a fost inaugurat un Centru de Informare pentru Cetăţeni, unde beneficiarii pot depune orice fel de cerere, că în perioada 22 octombrie - 20 decembrie 2013 s-au împărţit prin programul PEAD pachete cu alimente pentru 9.016 de beneficiari, din totalul de 12.136, dar şi că în sezonul rece, mai exact în perioada decembrie-martie, ASCO, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Transilvania, împarte zilnic 30 de porţii de mâncare oamenilor străzii.

În privinţa creşelor, 2013 a fost primul an în care ASCO a stabilit o perioadă fixă de înscrieri, dar şi criterii clare de departajare a copiilor. De altfel, toţi copiii înscrişi în luna iunie au fost admişi în Centrele de Îngrijire şi Educaţie Timpurie din subordinea instituţiei. În total, la finalul anului trecut, în Oradea existau 517 locuri în creşe, inclusiv cele formate ca urmare a inaugării Creşei Dumbrava Minunată în Piaţa 1 Decembrie nr. 9, investiţie realizată din bani europeni.

Casă pentru tineri "în situaţii de risc"

În privinţa cererilor de ajutoare de încălzire, acestea au fost mai scăzute faţă de sezonul rece 2012-2013, ca atare la fel şi numărul beneficiarilor. Astfel, în sezonul trecut circa 9.000 de orădeni au primit ajutor pentru energie termică, gaze naturale, combustibili solizi sau petrolieri, în timp ce în această iarnă numărul lor a scăzut la circa 6.000.

"În acest sezon am respins ca neconforme 164 de cereri pentru energie termică, 3 pentru gaze naturale, 29 pentru combustibili solizi sau petrolieri, respectiv 4 pentru energie electrică. De asemenea, în urma verificărilor pe care le-am făcut alături de Direcţia Economică a Primăriei, am restrans în luna decembrie ajutoarele pentru alţi circa 200 de beneficiari", a declarat Gizela Gati, şefa Serviciului Social.

Tot anul trecut, municipalitatea şi ASCO au inaugurat centrele sociale Dignitas şi Candeo, pentru tinerii aflaţi în situaţii de risc, adică cei care au crescut în centre de plasament şi nu au un cămin. La ora actuală, Centrul Candeo, situat pe strada Iuliu Maniu, găzduieşte 7 familii şi 8 tinere, iar Centrul Dignitas, din Eftimie Murgu, a devenit casă pentru 22 de băieţi.

În total, anul trecut 192 au beneficiat de serviciile Centrului Social de Urgenţă şi Adăpost de Noapte din strada Gutenberg, dintre care 14 persoane au fost reintegrate în muncă. Tot în 2013, o maşină special dotată a ASCO a făcut 3.876 de curse pentru a transporta persoane cu dizabilităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ba reduceri sa fie!
De ce sa nu fie reduceri?? macar un post de directoare ca sunt cam prea multe pentru cati angajati mai au! Daca dumneaei se poate descurca fara angajati, si noi putem fara ele!!
Postat 15 Ianuarie 2014, 06:52 de andrei
ce-am fost si ce-am ajuns
... pe ulitele Comlausului...
Postat 14 Ianuarie 2014, 16:21 de Dani
NU
raspund tot eu! Nu, m-am uitat intre timp pe Declaratia de avere a lui Mos Marius si sotia are alte prenume
Postat 14 Ianuarie 2014, 14:03 de TDS
?
este cumva sotia lui Marius Mos, succesorul parintelui de la Finantari euroepne?
Postat 14 Ianuarie 2014, 14:01 de TDS
Fata draga...
Fata asta e buna la un singur lucru si cred ca Super Bolo stie despre ce vorbesc....
Postat 14 Ianuarie 2014, 09:38 de Baloo
io
Doamna faina Arina Mos. Imi place de ea.
Postat 13 Ianuarie 2014, 21:26 de da
Ceva am auzit
CENZURAT
Postat 13 Ianuarie 2014, 20:22 de ceva am auzit
SNEEL
CENZURAT
Postat 13 Ianuarie 2014, 17:19 de TAURUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON