URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2017, 14:51

Primele bazine didactice de înot din judeţ vor fi făcute la Săcueni şi Nucet. Vezi cum vor arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat, miercuri, că primele bazine didactice de înot din judeţ vor fi construite în oraşele Săcueni şi Nucet, documentaţia pentru licitaţii, adică elaborarea proiectului tehnic şi execuţia construcţiei, fiind postată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Bazine pentru lecţii

Bazinele vor fi construite în cadrul proiectului lansat anul trecut de CJ Bihor, prin Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Bihor, care are ca scop mai ales îmbunătăţirea stării de sănătate şi dezvoltarea abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului. Astfel, se vor realiza bazine din categoria "didactice de înot" în Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Săcuieni, Marghita, Aleşd, Vaşcău, Nucet şi Ştei.

"În urmă cu mai mulţi ani, UDMR a lansat proiectul acela în Oradea cu elevii de clasa a II-a care să înveţe să înoate. Îmi doresc ca şi în judeţ, în aceste oraşe, copiii să înveţe să înoate pentru dezvoltarea lor", a spus într-o conferinţă de presă preşedintele CJ, Pásztor Sándor, care a fost însoţit de vicepreşedintele Ioan Mang şi de primarii din Săcueni, Béres Csaba, şi Nucet, Mircea Tuduce.

Cei doi edili au vorbit despre necesitatea unor astfel de bazine în oraşele pe care le conduc atât pentru elevi (2.300 în Săcueni, 320 în Nucet), cât şi pentru tineri şi adulţi, care au nevoie de oportunităţi de agrement. "De ani de zile, locuitorii din Săcueni trec graniţa în cea mai apropiată localitate din Ungaria cu bazin ca să înoate", a precizat primarul Béres.

Semi-olimpice

Întrebat de BIHOREANUL care sunt considerentele pentru care primele bazine vor fi făcute în Săcueni şi în Nucet, Pásztor a precizat că cele două oraşe s-au mobilizat cel mai repede în furnizarea documentelor necesare şi găsirea terenurilor. "Noi le-am spus tuturor foarte clar că mergem pe principiul primul venit, primul servit", a precizat el.

În discuţiile premergătoare, reprezentanţii oraşelor şi municipiilor din Bihor – cu excepţia Oradiei – au avut de ales între o variantă simplă, cu un bazin semi-olimpic, sau o variantă mai scumpă, cu un bazin semi-olimpic plus unul mai mic, pentru copii. Oraşele care au optat pentru a doua variantă vor trebui să suporte, însă, diferenţa de costuri.

Astfel, în Săcueni se va construi un complex cu un bazin semi-olimpic (25 metri lungime, 12,5 metri lăţime) şi unul mai mic pentru copii, în valoare de 4,3 milioane lei, plus TVA, în timp ce Nucetul a optat pentru varianta simplă, investiţia fiind estimată aici la 3,4 milioane lei plus TVA.

Cu tribune şi săli de aşteptare

La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Cosmin Falub, care a făcut proiectarea complexelor de înot. Acesta a precizat că bazinele respectă legislaţia europeană astfel încât să fie considerate unele "didactice", urmând să aibă avea săli de aşteptare şi mini-tribune de 80 de locuri pentru competiţii restrânse.

După planşele prezentate presei, bazinele vor fi aspectuoase. "Am încercat să aibă un design deosebit, nu să fie de tip prefabricate", a spus Pásztor, adăugând că acestea vor fi întreţinute de autorităţile locale din fiecare oraş. "Ele vor trebui să funcţioneze, nu să fie închise după patru luni", a precizat şeful CJ.

Costurile de întreţinere estimate de proiectanţi sunt de 450 lei pe zi în cazul bazinului din Nucet, respectiv de 600 lei pe zi în cazul celor din Săcueni. Consiliile Locale vor decide la ce preţ vor permite accesul în bazinele de înot pentru copii, respectiv pentru adulţi.

Consiliul Judeţean Bihor a prevăzut în bugetul din acest an doar 2 milioane lei pentru proiectele bazinelor de înot din judeţ. "Dorim să se înceapă lucrările la cele două amplasamente şi pe anul şcolar viitor ar putea să fie gata. Dacă se cheltuie cele două milioane vom face o rectificare bugetară", a spus Pásztor.

Totodată, autorităţile judeţene vor face demersuri pentru obţinerea de finanţări pentru acest proiect şi de la nivel naţional.

Citeşte şi: 7 milioane euro! Consiliul Judeţean anunţă că va construi bazine de înot în 9 oraşe şi municipii din Bihor (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Am gasit o potcoava, mai trebuie inca 3, si calul
Bazinele astea ar trebui sa stea pe langa niste scoli sportive, sau invers. Altfel, vorba lui TDS, fiasco.
Postat 07 Iunie 2017, 19:16 de FaBULA
FIASCO LA CAMPINA
Sper să fie cu mai mult noroc decât a fost la Câmpina ! Mai țineți minte inaugurarea făcută de boc și udrea în 2011? Era pe-acolo și roberta ! Amândouă divele s-au îmbrăcat atunci în roșu ! Au făcut ...praștie." Bazinul didactic inaugurat recent la Campina de premierul Emil Boc si de ministrul Elena Udrea nu este deschis publicului fiindca nu are cine sa il administreze. Primarul Horia Tiseanu (PDL) a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca in cursul zilei de joi va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local Campina, in cadrul careia vor fi puse la punct toate detaliile privind deschiderea bazinului pentru public.Bazinul didactic inaugurat recent la Campina de premierul Emil Boc si de ministrul Elena Udrea nu este deschis publicului fiindca nu are cine sa il administreze. Primarul Horia Tiseanu (PDL) a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca in cursul zilei de joi va avea loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local Campina, in cadrul careia vor fi puse la punct toate detaliile privind deschiderea bazinului pentru public." După aceea parcă nu au mai avut bani ! Nu știu cum o fi acum !
Postat 07 Iunie 2017, 15:11 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON