URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2015, 18:55

Primarul Ilie Bolojan le-a cerut nemţilor să sprijine învăţământul profesional orădean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul profesional orădean s-ar putea inspira din modelul german. Primarul Ilie Bolojan a primit joi vizita reprezentanţilor confederaţiei sindicale DGB din landul Baden-Wurttember, aflaţi în Oradea cu ocazia unei întâlniri de lucru cu omologii din Blocul Naţional Sindical Bihor. DGB a fost reprezentat de preşedintele Bernhard Loffer, iar BNS, de liderul filialei Bihor, Nicolae Morgovan.

Cu ocazia întâlnirii, edilul le-a prezentat sindicaliştilor germani date despre Oradea şi le-a cerut să sprijine învăţământul profesional orădean, aflat la început de drum după o pauză de circa două decenii. "În ultimii doi ani de zile a început să se dezvolte şi în Oradea învăţământul profesional, dar din păcate şcolile nu sunt suficient de mobile pentru a pregăti tinerii pentru toate competenţele cerute de companii şi, din păcate, sistemul de învăţământ este încă reticent la nou. În acest sens, ne-ar interesa un schimb de experienţă cu unităţile de învăţământ din Germania, care ştiu că au un sistem dual, ce îmbină foarte bine practica cu partea teoretică", a spus primarul.

Modelul german

Scopul acestui schimb de experienţă va fi preluarea modelului de bune practici al învăţământului profesional german. "Ne-am dori ca un grup format din câţiva directori şi profesori de la şcolile profesionale din Oradea, dar şi reprezentanţi ai companiilor locale care ne solicită forţă de muncă, să facă o vizită în Germania pentru a vedea concret cum reuşesc acolo şcolile profesionale să pregătească tinerii pentru cerinţele pieţei muncii. Din păcate, ceea ce în Germania funcţionează în mod natural, încă în România nu funcţionează în mod firesc", a declarat primarul.

Reprezentanţii DGB s-au arătat deschişi solicitării făcute de primarul Oradiei, iar părţile urmează să stabilească detaliile concrete ale vizitei. De altfel, DGB şi BNS au o colaborare fructuoasă. În baza acestei relaţii de sprijin reciproc, elevii de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi s-au pregătit anul trecut în Germania în domeniul auto-electricităţii mecanice, experienţă care le-a facilitat ulterior angajarea la întreprinderi din ţară. În încheierea vizitei, preşedintele DGB, Bernhard Loffer, i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă de colaborare.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Grexit
Doar ma gindeam ca o vacanta in Grecia nu strica niciodata, dupa atita munca. In plus,mai vedem si noi ce inseamna regresul ,nu doar progresul cu care suntem binecuvintati in ultimii 'jde ani. Poate constientizam in sfirsit ce noroc avem in comparatie cu altii. Deci,cam la vacanta ma refeream.
Postat 12 Iulie 2015, 23:34 de User anonimizat
???????????
@eS: Ca sa ne putem " indrepta " , ai putea fi un pic mai concret?
Postat 10 Iulie 2015, 23:37 de TDS
Tot pe loc pe loc pe loc
Dupa atitia ani,chiar nu se poate face un minim progres macar pe forum?! ,Eu numai ma intreb,mai ales acum ,in contextul Grexit. Bineinteles ca imi asum tot ce am scris,asa anonim cum ma simt.
Postat 10 Iulie 2015, 22:19 de User anonimizat
TEMA
@LauraD: I-as propune sa cuvanteze despre "Efectul razelor gamma asupra anemonelor...ce se vor planta pe post de stejari, tuia,brazi in Piata Unirii"!
Postat 10 Iulie 2015, 15:34 de TDS
CORECTURA 2
sa intre in posesia sumei! Hmm, cam multe greseli am facut...
Postat 10 Iulie 2015, 15:33 de TDS
CORECTURA
A SUMEI DE 1.500.000 E
Postat 10 Iulie 2015, 15:25 de TDS
RASPUNS 6
@anticomunist: CAMERA DE CONTURI A JUDETULUI BIHOR A LUCRAT EXEMPLAR! Nu numai ca mi-au raspuns dar MI-AU DAT DREPTATE, dispunand inregistrarea in contabilitatea PMO a sumei de PMO ( PMO trebuia sa calculeze firmei " X " penalitati pe zi de intarziere in suma totala de 1.500.000 E/suma rotunjita/). Firma " X " nu a fost de acord sa plateasca si a data PMO in judecata! Aici intervine atitudinea lui Bolojan care, din punctul meu de vedere, se preface ca se lupta pentru recuperarea sumei dar nu face tot posibilul sa o recupereze. Propunandu-ma pe mine martor ( mergem pe ideea ca Instanta ar accepta )as strica " tot mersul facut ". Desi, repet EU VREAU SA AJUT PMO( CLO )sa intre in posesia mea! Bolojan se pare ca nu vrea prea tare ( cred ca ar prefera ca Instanta sa dea o solutie favorabila firmei " X " iar el sa spuna: aplicam Decizia Instantei ). Poate Bolojan ar trebui sa cheme Camera de Conturi in garantie ( in acest proces ) dar nici pe asta nu o face!
Postat 10 Iulie 2015, 15:25 de TDS
@TDS
Primarul a fost in Germania sa pregateasca o conferinta, pe care o va tine d-ul academician doctor inginer Mircea Malan la Universitatea din Heidelberg!
Postat 10 Iulie 2015, 13:40 de LauraD
@TDS
Pai nu mai stiu ce sa-ti spun, daca nici curtea de conturi nu te-a ajutat...sau poate au verificat si ce ai acuzat tu in sesizare nu se adevereste. N-am avut treaba cu aceasta curte sau camera de conturi, dar cred ca e prevazut in lege ca sunt obligati sa dea raspuns fiecarei sesizari (in sensul aducerii la cunostinta sesizorului a rezultatului anchetei sau verificarii)
Postat 10 Iulie 2015, 13:39 de User anonimizat
RĂSPUNS 5
@anticomunist: Unde naiba vezi vreo ACUZAȚIE? Că n-am făcut niciuna! Dacă a fost DELEGAȚIE vreau să știu despre ce a fost vorba ! Așa, pentru cultura mea generală și în numele TRANSPARENȚEI clamate de primărie! Dacă a fost vizită privată aș vrea să știu de ce i s-a spus DELEGAȚIE! Sau mai exact s-a dorit ascunderea vreunui secret? DECI ÎNCĂ O DATĂ, NU E NICI O ACUZAȚIE! Iar cu Camera de Conturi a județului Bihor ȘTIU EXACT CUM SE PROCEDEAZĂ! Am mai făcut eu o sesizare în urma căreia PMO ar trebui să încaseze 1.500.000 E! Pentru sumă Consiliul Local se bate cu o firmă, doar că nu se prea bate înfocat! Și nici nu sunt propus de Bolojan martor în proces deși prin mărturia mea ( bazată pe înscrisuri și fotografii ) aș putea contribui la câștigarea procesului de către Consiliul Local!
Postat 10 Iulie 2015, 13:21 de TDS
@TDS
Pai in acest caz, faci o reclamatie la curtea de conturi sa verifice daca respectiva delegatie a avut scop privat sau nu si cum s-au cheltuit banii publici. E foarte usor sa arunci cu acuzatiile, fara sa ai dovezi. Poate ca a mers in Germania sa mai atraga investitori si nu anunta nimic pana cand nu are rezultate concrete. Nu stiu, zic si eu.
Postat 10 Iulie 2015, 13:10 de User anonimizat
RĂSPUNS 4
@anticomunist: Nu știu cum să mă fac înțeles! Presa a scris DELEGAȚIE! Ceea ce inseamnă că a fost VIZITĂ OFICIALĂ! Dacă a fost așa VREAU DETALII! Însă eu sunt cel care a făcut speculații că ar fi fost o vizită privată ( deși până acum destinația era Viena ). Ideea este că trebuie să ne lămurim!
Postat 10 Iulie 2015, 13:06 de TDS
@TDS
Daca a fost vizita privata, de ce ar trebui populatia sa ii stie scopul?
Postat 10 Iulie 2015, 13:01 de User anonimizat
RĂSPUNS 3
@anticomunist: Nici eu nu cred că a plecat în concediu pe banii PMO! Sigur nu! Dar, repet, suspectez că a fost mai mult o vizită privată, pe bani proprii, ascunsă sub numele de delegație! Adică să nu prea știe populația care a fost scopul vizitei ! Altfel NU VĂD DE CE NU S-AR FI DAT AMĂNUNTE ! PS Am prezentat totul voalat dar cred că ți-ai dat seama la ce mă gândesc....
Postat 10 Iulie 2015, 12:58 de TDS
@RĂSPUNS 2
@anticomunist: Să găsească oportunități dar să știm și noi! Să știm în primul rând ce a căutat și ce a găsit! Parcă această vizită a fost păstrată la un semi-secret! De ce am pus întrebarea ( și ) aici? Pentru că se vorbea despre Germania!
Postat 10 Iulie 2015, 12:54 de TDS
@TDS
Asa o fi, ca prea o zici cu foc. Eu nu sunt asa "bine informat" precum esti tu. In articolul la care comentam, nu se face nici o referire la vreo vizita in Germania a primarului. La acest aspect ma refeream cand te intrebam si nu iti contestam dreptul de a pune intrebari referitoare la cheltuirea banilor publici. Cat despre vizita la care faci referire, eu cred ca un primar are in fisa postului sa gaseasca oportunitati sau sa faca schimb de experienta cu alti primari, chiar daca acestea implica vizite in afara tarii. Nu cred ca a plecat in concediu pe banii primariei, dar poate ma insel si imi dovedesti contrariul, pentru ca oricum tu le stii pe toate si le stii mai bine ca oricine. Esti asa un fel de Chuck Norris mai mic!
Postat 10 Iulie 2015, 12:51 de User anonimizat
DELEGAȚIE
@anticomunist Dacă a fost vorba despre o DELEGAȚIE înseamnă că ea a fost făcută pe bani publici și am tot dreptul să șpun întrebări! Pe de altă parte eu suspectez o vizită privată de o altă...natură! Nu scriu exact ce pentru că de data aceasta fac speculații!
Postat 10 Iulie 2015, 12:35 de TDS
RASPUNS PENTRU ANTICOMUNIST
@anticomunist: "Contactat telefonic de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan, aflat într-o delegaţie în Germania, a răspuns cu întârziere de o jumătate de zi preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, care i-a cerut demisia pe motiv că nu a reuşit să unifice Oradea cu Sînmartinul în ciuda campaniei finanţate de la bugetul local, dar şi pentru că, la indicaţiile sale, Poliţia Locală ar fi ameninţat diverşi cetăţeni să se prezinte la urne." Titlul articolului "Replica lui Bolojan după ce Mang i-a cerut demisia: "Vine vremea cântarului pentru fiecare!" publicat in 20.06.2015,ora 10:22 ! PS Să știi că atunci când afirm ceva chiar mă bazez pe ceva!
Postat 10 Iulie 2015, 12:32 de TDS
Celor care plang de mila desfiintarii de clase de liceu
vreau sa le spun ca am intalnit (din pacate) o gramada de absolventi de liceu, aproape analfabeti. De ce ar trebui ca acestia sa termine un liceu si eventual sa "faca" si o facultate? Am intalnit (tot din pacate) si un caz al unui absolvent de Sorbonica, caruia bunicul meu,Dumnezeu Sa-L odihneasca, absolvent a una bucata clasa primara i-ar fi dat clasa la citit si scris.
Postat 10 Iulie 2015, 12:19 de User anonimizat
@TDS
Unde ai citit tu ca primarul a fost sau va pleca in Germania?
Postat 10 Iulie 2015, 12:15 de User anonimizat
directori la schimb de experienta ?
Cum sa ia model de buna practica un director care nu stapaneste nici macar materiile pe care e menit sa le predea si titularizeaza cadre didactice la nivel de scoala dupa bunul sau plac? Un stapan pe mosia scolii care de atatia ani isi bate joc de tot ce e demn si de valorile morale. Vezi cazul scolii Ioan Bococi, unde au fost lichidate unele clase de eserii doar pentru ca profesorii care predau la meseria respectiva indrazneau sa aiba moralitate si opinii proprii. Ce spui d-na director Varga de clasele de confectioneri? Cum poti explica cu fruntea sus???
Postat 10 Iulie 2015, 09:38 de Oradeamea
?
Și totuși ce se știe despre DELEGAȚIA în Germania a Primarului? Despre ce acțiune a fost vorba, unde s-a desfășurat, care a fost scopul, cât a durat, cât a costat, cine a suportat? Știe cineva? Sau la un moment dat ne va spune chiar mult iubitul nostru Primar?
Postat 10 Iulie 2015, 08:33 de TDS
pinonel
Nea ilie, ti-a terminat fata liceul cu note decente (sper ca nu le-a luat dupa modelul Stei sau fata lui Duicu), ce-ar fi s-o bagi la o meserie? Care vrei tu, ea, familia, n-are importanta. Asa oradenii vor vedea ca aplici in propria-ti familie aiurelile pe care le debitezi si-ti vor urma exemplul.Altminteri nu faci decat sa-i impingi pe copiii nostri sa fie slugile copiilor vostri... si ciclul se va repeta iar si iar.
Postat 10 Iulie 2015, 07:31 de pinonel
meseriasi apreciati (in Germania)
Primarule: sa stii ca nu de nemti ai nevoie pentru a resuscita invatamantul profesional, ci de salarii decente. Stiuuuuu... In Oradea nu se poate... nu avem specialisti... Bla Bla Bla. Nici o data nu vei avea parte de model german la salarii romanesti! Clar?!?
Postat 09 Iulie 2015, 19:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON