URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2011, 15:34

Primarul din Bratca dă Ministerul Sănătăţii în judecată dacă va transforma centrul de sănătate al comunei în azil

Primarul din Bratca dă Ministerul Sănătăţii în judecată dacă va transforma centrul de sănătate al comunei în azil Centrul de Sănătate Bratca (foto) ar putea fi desfiinţat. Autorităţile locale nu vor sub nicio formă să accepte transformarea în cămin de bătrâni
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să răspundă!

După cum a anunţat ministrul Sănătăţii Cseke Attila, potrivit proiectului de reorganizare şi reprofilare a unităţilor sanitare al Ministerului Sănătăţii, mai multe spitale la nivel naţional vor fi comasate, iar mai multe centre sociale vor fi transformate în centre de bătrâni. În Bihor, pe lângă fuziunea spitalelor de Neuro-Psihiatrie şi TBC cu Spitalul Municipal, şi a Maternităţii cu Spitalul Judeţean, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai se va comasa cu Spitalul Municipal din Marghita. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca vor fi transformate în cămine de bătrâni. Decizia a stârnit nemulţumiri în rândul autorităţilor locale.

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei Bratca, Adrian Mateiaş (PNL), a declarat că, dacă nu va reveni asupra deciziei, va da Ministerul Sănătăţii în judecată. "Vom da Ministerul Sănătăţii în judecată, pentru că am semnat un contract de preluare şi am investit sute de mii de euro în acest centru. Să spună în ce bază ne desfiinţează", a spus edilul, adăugând că nici el şi nici comunitatea nu vor permite sub nicio formă transformarea centrului de sănătate din localitate în cămin de bătrâni.

"Nu o să îl transformăm, ci o să îl inchidem! Pentru că noi avem deja un proiect european, depus pe măsura 3.2.2. prin POR, pentru înfiinţarea unui centru de bătrâni, iar două asemenea centre nu se justifică într-o localitate. Proiectul are o valoare de 2,5 milioane de euro şi urmează să demarăm licitaţia pentru lucrări, deci în maxim 2 ani va fi funcţional", a spus Mateiaş.

Primarul se declară revoltat pentru că, dacă centrul de sănătate se va desfiinţa, 20.000 de oameni din patru comune şi zeci de sate vor fi nevoiţi să străbată zeci de kilometri pentru a ajunge la un spital, în caz de urgenţe. "Problema este că în acest spital avem şi 25 de copii bolnavi psihici, foarte gravi, care au fost aduşi acum mulţi ani din instituţiile statului şi care dacă nu erau la Bratca erau morţi. Acum vor merge înapoi la Cadea? A doua problemă este că anul trecut, când am preluat spitalul, am început deja procedura de acreditare a spitalului, prin dotări, laboratoare... Am luat măsuri să asigurăm fiecărui pacient metrii pătraţi necesari, conform standardelor europene, am pus grup sanitar în fiecare salon. Acum, când ne-am dezvoltat, ni se pune boncancu-n faţă", afirmă Mateiaş.

"Noi suntem dispuşi să investim, nu să fim o povară pentru bugetul de stat. Comunitatea e dispusă să investească în acest spital, împreună cu toate comunele din jur", a concluzionat Mateiaş.

Alte soluţii

La rândul său, primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu (PDL), unde spitalul orăşenesc va fi transformat tot în cămin de bătrâni, susţine că nici Ministerul şi nici Direcţia de Sănătate Publică nu au făcut o evaluare concretă a spitalului. "Chiar invit orice comisie de evaluare să vadă dacă mai există un spital similar cu acesta. Are 56 de paturi, s-au făcut reparaţii capitale, avem dotări, avem căldură şi condiţii optime pentru a putea trata orice bolnav. Am făcut totul cu putinţă să evit această reorganizare, pentru că spitalul spitalul deserveşte tot sudul judeţului, adică circa 28.000 de locuitori. În fiecare an, la împărţirea bugetului, am avut grijă ca Spitalul să fie cap de afiş, cu atât mai mult cu cât nu trebuie să uităm de dezvoltarea şi de perspectiva turistică a zonei, Arieşeni, Vârtop, Padiş, Moneasa, care presupune existenţa obligatorie a unui spital. Spitalul are şi o secţie de dializă, care este foarte aglomerată", a spus Lucaciu.

Edilul a precizat că un centru de bătrâni nici nu e necesar la Ştei, de vreme ce în zonă, anul trecut, s-a inaugurat unul la Băiţa. Mai mult, la Nucet, există un spital de Psihiatrie care ar putea să îi adăpostească pe bătrânii situaţii sociale precare şi există chiar şi o tabără nefolosită de autorităţi. "Acele construcţii ar putea folosi ca centru pentru bătrâni. Îmi doresc ca lumea să fie înţeleaptă şi să înţeleagă că această unitate trebuie menţinută şi dezvoltată în continuare, nu desfiinţată", a spus Lucaciu.

Unificarea e bună

Pe de altă parte, în ce priveşte comasarea spitalelor, la Oradea autorităţile locale sunt în asentimentul Ministerului. Şi primarul oraşului Valea lui Mihai, Kovacs Zoltan (UDMR), se declară optimist şi speră că prin decizia luată, situaţia Centrului de Sănătate din oraş, care va fuziona cu Spitalul Municipal Marghita, să fie îmbunătăţită.

"Ne-am dorit din tot sufletul să avem centru de sănătate, care să fie al oraşului. Acum am început să reabilităm centrul aşa cum ar fi bun pentru zona noastră. S-a pus problema să alegem: ori cămin de bătrâni ori comasare. Noi dorim neapărat să avem un mic centru de sănătate unde pot să vină locuitorii când au probleme de sănătate, de aceea comasarea e mai bună", a declarat Kovacs.

Potrivit acestuia, în prezent, centrul este deservit de un medic, 3 asistenţi şi 3 maşini de ambulanţă. "Nu contează cine va face managementul instituţiei, dar sper că vr fi mai mulţi medici la îndemâna locuitorilor din Valea lui Mihai. Momentan eu văd cu ochi buni această iniţiativă, pentru că sunt un om optimist. Dar depinde cum va fi susţinută financiar. Sper că ne vom înţelege cu autorităţile locale din Marghita şi că nu vor fi probleme", a punctat Kovacs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
INTREBARE PT. COLEGA
Te rog sa-mi indici spitalul ala responsabil din Oradea, pt. ca eu ma consum de ceva timp prin sistem si nu am descoperit "spitale puternice care pot trata pacientul cu responsabilitate". Sigur nu te refereai la DEBRECEN ? In alta ordine de idei, te imbeti cu apa rece daca crezi ca dupa aceasta brambureala a sistemului sanitar, facuta de un idiot pupincurist la ordinele unui individ care a degenerat in dementa alcoolica, o sa dea CAS-ul un sfant in plus. Nu mai au de unde, tati, s-a furat tot iar efectele acestei nebunii se vor vedea curand... Cine o sa sufere ?! Tot amarastenii sau pulimea cum au fost catalogati de un ilustru gunoier, ajuns milionar si mare deputat pedele...
Postat 03 Februarie 2011, 08:43 de DOCTORUL
realitate
Sa fim seriosi. Steiul cu mare indulgenta poate fi numit spital. Are doua sectii , interne si pediatrie dar vor sa trateze turisti. Leziunile, picioare si maini rupte la schi le trateaza la interne probabil. La nici 18 KM e spitalul din Beius cu 13 sectii si compartimente, cu laboratoare, medici specialisti , toate facilitatile care intradevar poate face fata problemelor fiind cel mai mare din judet dupa spitalele din Oradea. Una peste alta e bine ca se desfinteaza unitati ineficiente. Banii de la CAS si asa putini vor fi distribuiti catre spitale puternice care pot trata pacientul cu responsabilitate.
Postat 03 Februarie 2011, 07:25 de doctor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON