URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2015, 16:50

Primarul de Finiş: Dacă cineva e prins cu un metru cub de lemne fără acte să-i confişte şi nevasta? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai recentă întrunire a Colegiului Prefectural Bihor – structură informală din care fac parte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ şi care se reuneşte trimestrial – a avut loc miercuri la Beiuş, prefectul Claudiu Pop dorind să profite de acest lucru şi pentru a „inspecta” stadiul lucrărilor de reparare a DN 76 pe cele trei porţiuni dintre Oradea şi Beiuş, prin reciclarea asfaltului vechi. „Avem date de la firme şi de la CNADNR că se lucrează în ritm susţinut în aşa fel încât calea de rulare să fie înnoită, aşa cum s-a stabilit, înainte de finalul anului”, a declarat prefectul BIHOREANULUI.

În ce priveşte şedinţa Colegiului Prefectural, aceasta s-a desfăşurat în sala mare a Primăriei din Beiuş, în prezenţa primarului municipiului, Adrian Domocoş, precum şi a altor circa 30 de edili ai comunelor din zonă, pe ordinea de zi fiind o prezentare a noutăţilor legislative în materie de protecţie şi securitate la incendiu (de către şeful Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Ioan Baş) şi un bilanţ al activităţii Gărzii Forestiere (fostul Inspectorat Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare), prezentat de directorul instituţiei, Maria Antal.

Maşina, porcul, nevasta

La fel ca de fiecare dată în ultimii doi ani, primarii şi cetăţenii au avut posibilitatea să pună întrebări şefilor de servicii deconcentrate, între cei care au profitat de prilej pentru a face acest lucru aflându-se edilul comunei Finiş, Ioan Man.

Parcă supărat că legea prevede sancţiuni destul de aspre împotriva persoanelor care transportă lemne fără acte legale, şi că fostul primar de Drăgeşti, acum deputat, Gheorghe Bogdan (PSD), a spus că legislaţia chiar ar trebui înăsprită şi mai tare, astfel încât să se confişte nu doar materialul lemnos, ci şi mijloacele de transport cu care se transportă lemne fără acte, edilul din Finiş a stârnit hohote de râs cu întrebările sale: „Dacă ai acte pe 5 metri cubi şi eşti găsit cu 6 metri cubi, de ce să ţi se confişte căruţa sau maşina? Acuma zice domnu’ deputat să-ţi ia şi maşina, o să ajungem să-ţi confişte şi maşina, şi nevasta? Mâine-poimâine nu mai putem nici tăia porcu’, nici tăia lemne!”, s-a căinat primarul pesedist.

Urgenţe şi absenţe

După ce şeful ISU a încheiat de prezentat noutăţile legislative în materie de prevenire a incendiilor în clădirile publice, prefectul Claudiu Pop i-a atenţionat pe primari să ia în serios obligaţiile pe care le au nu doar în această chestiune, ci şi în eventualitatea altor situaţii de urgenţă, inclusiv meteo, dând ca exemplu de „aşa nu” reacţia de săptămâna trecută a unor edili care, deşi în zonă a fost instituit cod galben de fenomene meteo extreme, cu ploi şi frig, nu s-au sinchisit nici măcar să asigure permanenţa în sediile primăriilor.

„Din 22 de primari, am fost informat de ISU că doar 9 au asigurat permanenţa. Nimeni nu vrea să se ajungă la amenzi, dar nici să ne jucăm cu viaţa şi bunurile oamenilor nu se poate”, a spus prefectul. „Ce se întâmpla dacă la una din celelalte 13 primării apărea o situaţie de urgenţă şi trebuia evacuată o stradă şi nu era permanenţă? Tot premierul sau prefectul era de vină?”, a întrebat, retoric, Claudiu Pop.

Intervenţie cu „chinzai”

Prefectul nu a scăpat, însă, nici el de mustrări din partea primarilor, unul dintre cei care au îndrăznit să-i amintească despre starea proastă a DN76 fiind Gheorghe Bota, de la Rieni (PNL), supărat că se lucrează doar pe porţiunea dintre Beiuş şi Oradea, celelalte tronsoane, dincolo de Beiuş, punând în continuare mari probleme nu doar şoferilor care tranzitează greu localităţile, ci şi localnicii, care din cauza şanţurilor neastupate continuă să folosească scări pentru a ieşi şi intra în gospodării.

„Am avut două incendii mari în comună şi s-a intervenit cu mare greutate. Ce facem, domnu’ prefect, ne asumăm (n.r. – încheierea lucrărilor) numai până la Bitii? Şi cu ceilalţi ce se întâmplă? Că şi noi facem parte din judeţul Bihor...”, a spus primarul comunei Rieni, care a sărit apoi la altă întrebare, şi anume dacă la alegerile de anul viitor Prefectura va desemna preşedinţii şi locţiitorii Birourilor Secţiilor de Votare tot din afara localităţilor.

După ce, la rându-i, i-a reproşat că „am crezut că discutăm probleme administrative, nu politice”, prefectul i-a replicat rezervat edilului liberal, mărginindu-se să repete că între Beiuş şi Oradea va fi refăcută calea de rulare înainte de finalul anului, iar „la primăvară se va mai aşterne şi un strat de uzură”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ROGER AI DREPTATE!
Daca un cetatean face reclamatie despre vreun transport pe care il vede pe drum, stii ca poate e cautat ulterior ca sa nu-si mai bage nasul unde nu-i fierbe oala????!!!!!!
Postat 26 Noiembrie 2015, 16:20 de ADINA
2
in zona arieseni, plange pamantul chelit si chinuit de atata defrisare la comanda! psd+pdl si-au facut poftele acolo, daca vine o viitura sau alunecare de pamant sigur vor fi victime - cu regret, dar unii si-au cautat-o de mult. pla gem ca au murit aia din capitala arsi, dar la nivel de tara jaful e in floare. inca. din pacate. tragic.
Postat 25 Noiembrie 2015, 22:28 de roger
cine are curaj sa inceapa curatenia?
padurarilor le este frica de hotii de lemne, nu demult i-a dat foc la casa unui padurar care i-a luat la rost pe niste stricatori de tara; primarii fac ce i se cere de la pnl, doar se stie ca in zona beius-nucet-stei, pnl a cerut primariilor sa imparta o caruta de lemne tuturor satenilor drept pomana electorala. sa nu uitam ca in zona miersig-husasau de tina-sumuj dupa ce se lasa noaptea, circula hotii fara lumini la masinile de transport sau fara lampadare la cocii ca sa nu fie prinsi. ia stati la panda un pic seara sa vedeti ce gasiti.
Postat 25 Noiembrie 2015, 22:27 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON