URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2015, 18:00

Primarul Bolojan critică legalizarea şpăgii în spitale şi cere introducerea unui sistem de coplată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Primăria Oradea, Ilie Bolojan a criticat, atât din postura de edil cât şi din cea de preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, decizia Guvernului de a legaliza şpaga din spitale, care ar urma să poată fi dată, legal, dar abia după tratament sau operaţie, respectiv să fie impozitată.

Soluţie "luată pe picior"

"Eu cred că această formulă de a legaliza aceste plăţi este una greşită şi care nici într-un caz nu ne duce către un sistem european de sănătate, ci ne menţine - sigur, într-o formă cosmetizată - în sistemul pe care îl avem astăzi", a declarat Ilie Bolojan, categorisind măsura ca fiind una "luată pe picior".

Primarul Oradiei a enumerat câteva dintre problemele sistemului actual de sănătate, care nu ar fi soluţionate, în opinia acestuia, nici prin majorarea salariilor medicilor cu 25%, promisă de Guvern, nici prin legalizarea recompenselor băneşti din partea pacienţilor. "Astăzi, pe lângă faptul că au salarii mici comparativ cu răspunderea pe care şi-o asumă, medicii sunt plătiţi inechitabil. De exemplu, dacă am un asistent universitar, medic specialist, care operează dublu ca număr faţă de un conferenţiar universitar, asistentul ia un salariu mai mic decât medicul primar, care lucrează jumătate", a spus Bolojan.

Edilul consideră că şi în România, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene, medicii ar trebui să fie plătiţi în funcţie de performanţele lor şi în funcţie de numărul de cazuri tratate.

De asemenea, Bolojan a afirmat că nici contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate nu încurajează "reforma şi performanţa". "Atât timp cât numărul de paturi este un indicator de bază după care se stabilesc sumele contractate, niciun spital nu va avea interesul să le reducă. Or, acest lucru înseamnă şi cheltuieli de personal mai mari. Acum CAS plăteşte fiecărui spital un număr fix de cazuri, ori spitalele de urgenţă nu pot să refuze cazuri. De exemplu nouă, în Oradea, nu ne sunt plătite 26% din cazuri", a adăugat acesta.

Spital-fundaţie

Pentru o mai mare flexibilitate în gestionarea spitalelor, primarul Ilie Bolojan a "solicitat deschis" miercuri adoptarea unui proiect de lege supus dezbaterii publice în 2014 de către Ministerul Sănătăţii, dar abandonat apoi de Guvern, care permite spitalelor "să fie organizate sub formă de fundaţii, asociaţii sau societăţi comerciale".

"Oraşul Oradea s-a înscris atunci în acest proiect pilot şi am fi dorit să experimentăm această formulă, care ne-ar fi permis să plătim medicii după cât lucrează şi după performanţe. De asemenea, ne-ar fi permis să avem contracte de muncă cu medicii pe durată determinată, cum se întâmplă în mai toată Europa. Dacă nu performezi, nu ţi se prelungeşte contractul ori valoarea contractului tău scade. De asemenea, am fi putut să încheiem contracte de prestări servicii cu medicii: lucrezi mult, aduci venituri multe spitalului, câştigi mai mult", a explicat Bolojan.

"Gândiţi-vă că în sistemul de astăzi, în care medicii sunt posibili infractori (făcând referire la decizia ICCJ, care arată că medicii sunt asimilaţi funcţionarilor publici şi primirea de bani de la pacienţi este o infracţiune – n.r.), cât timp nu mai iei de frică niciun ban de la pacienţi nu ai interesul să operezi. Şi atunci medicii buni ori pleacă la privat, ori în străinătate".

Privatizare ca-n Franţa

Bolojan a precizat că semi-privatizarea spitalelor ar aduce de la sine posibilitatea introducerii unei forme de coplată în spitale: "Dacă cineva doreşte să meargă la un anumit medic poate plăti pentru acest lucru, ori doreşte o operaţie la cerere. Banii i-ar încasa spitalul şi nu medicii, dar aceştia ar fi plătiţi mai bine, după performanţe. Aşa este, de exemplu, sistemul francez".

Edilul a recunoscut că, fiind vorba de o soluţie nouă pentru sistemul din România, aceasta ar putea fi una riscantă. "Nu trebuie să ne facem iluzii că această soluţie va schimba peste noapte sistemul medical, dar veţi vedea că am avea personal mai puţin, că medicii ar câştiga mai mult şi ar exista reguli valabile pentru toată lumea. Altfel, există un fel de hăţiş în care nu ştii ce să faci şi care nu aduce beneficii nici medicilor, nici pacienţilor", a mai precizat Bolojan.

În ce priveşte majorarea de salarii anunţată de Guvern pentru medici (cu 25% în octombrie 2015, 25% în 2016, respectiv cu încă 25% în 2017), primarul s-a declarat sceptic. "Majorarea este bună dar, dacă nu se vor aloca bani suplimentari, va îngropa spitalele. Cred, totuşi, că Guvernul e conştient că dacă vine cu astfel de majorări, trebuie să dea nişte bani în plus. Personal, sunt sceptic că economia României poate să ducă astfel de majorări", a spus Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@LauraD
Cand zici "ne mai aplica", inseamna ca ne-au mai aplicat corectii pentru "artificii financiare". Care sunt acelea, ca eu n-am stiinta. Daca tot stii tu in avans ce o sa se intample, nu-mi zici si mie, te rog, numerele la loto pentru extragerea urmatoare?
Postat 23 August 2015, 00:44 de User anonimizat
Baia
@TC. Pana vom face baie in Aquaparc..., ne mai aplica Uniunea Europeana niste corectii pentru " artificii financiare"! Vezi, noul CET! Bradul de Craciun va fi impodobit cu amenzile de la Uniunea Europeana! Sarbatori fericite!
Postat 22 August 2015, 13:01 de LauraD
mancatorii de seminte..
..pt. toti frustratii psd-isti, Bolojan v-a facut praf!!! Daca va da Dumnezeu sa candideze la anul, VA LUA MANDATUL din PRIMUL TUR!!! Asa ca nu va mai lamentati, ramaneti la mancat seminte, omul asta face intr-un an cat 10 comunisti (psd) in 35 ani. In afara de cativa amarati postaci de pe Bihoreanul, la sfarsitul anului cand se vor deschide toate drumurile , cand VOM FACE O BAIE IN AQUAPARC SI VOM ADMIRA BRADUL DE CRACIUN IN SUPERBA PIATA A UNIRII si CETATE, votul de anul viitor e concludent. Bravo Bolojan , Malan si echipa administrative a orasului. Tot RESPECTUL!!!
Postat 21 August 2015, 12:19 de TC
buna ziua
liberali la groapa de gunoi a politicii romanesti vrem marirea taxelor vrem hingheri de masini vrem drumuri peste tot drum express deasupra primariei vrem inca o politie politia curvelor din politica
Postat 20 August 2015, 16:03 de pop2
bolovan
bani pt stresul care il face in tot orasul cand se dau rusine bolojan treci la colt apropo pe cand un nou geniu va aparea ? bolojan treci la biserica pupa crucii roaga te la americani cancerul sa te mance
Postat 20 August 2015, 15:59 de pop2
Auleuuuuuu
Chiar nu se gaseste niciun doctor pentru acest ilustru pulitruc,ezer mester ?Alo 112???????????
Postat 20 August 2015, 13:23 de grigore
@LauraD
Ori n-ai citit cu atentie pasajul din articol cu referire la contractul pe perioada determinata, fie n-ai inteles nimic. Spre stiinta ta te informez ca in occident aceasta practica (a contractului pe perioada determinata) este cvasi unanim indiferent de domeniul de activitate. Abia dupa o perioada de proba, care merge de la trei luni la un an, daca dai satisfactie in exercitarea profesiei, esti angajat cu contract pe perioada nedeterminata. De asemenea, angajarea pe o perioada determinata mai este folosita in cazul inlocuirii unui angajat pe perioada nedeterminata, care din diverse motive (concediu de studii, postnatal, ingrijire copi, etc) nu poate presta activitatea pentru care a fost angajat, dar angajatorul doreste sa-l readuca la firma (companie, spital, policlinica, fabrica, etc) dupa expirarea acelei perioade. Cu toata dragostea, dar iar esti in situatia, am n-am mingea, trag la poarta!
Postat 20 August 2015, 11:07 de User anonimizat
bolovan
esti un curvar bolojan du te la lins la bucuresti ca te pricepi
Postat 20 August 2015, 10:38 de pop2
Coplata?! Adica inca o plata?!
Sistemul francez este o tampenie, vezi justitia! Sistemul de sanatate este o struto-camila (alt exemplu celebru este Constitutia), s-a luat de la nemti, s-a luat de la francezi si avem un sistem putred, in care se varsa sume imense si care este furat de multi si in multe moduri. Solutia ar fi sistemul american: ai bani (cotizezi), ai o asigurare in functie de cat iti permiti sa investesti in sanatatea ta, fara tot felul de ,,intermediari" (adica hoti!), gen casa de sanatate, ministerul sanatatii, etc.
Postat 20 August 2015, 09:29 de pinonel
Marea "dilema"...
Problema in discutie este una deosebit de sensibila (tinand cont ca - pana la urma - e in joc sanatatea si chiar viata pacientului) si complexa, putand fi privita din diverse unghiuri / interese - medic, pacient, familia acestuia, etc. Ceea ce e insa extrem de grav este faptul cu numerosi medici conditioneaza actul medical de primirea "atentiei" (vazuta acum ca "spaga") din partea pacientilor. Tot ce se intampla "dupa" tine de normalitate pana la urma - esti multumit de serviciul prestat ("operatia a reusit si pacientul n-a murit" - glumesc, desigur!) si nu ar trebui privita ca "spaga"... Iar despre impozitarea acestor "atentii" - e un non-sens (a se vedea recenta initiativa a guvernantilor de a impozita bacsisul si soarta respectivei initiative). Parerea mea!
Postat 20 August 2015, 08:41 de Danutz
Sapatorii de santuri
Hei, d-ule Primar, confunzi medicii cu sapatorii de santuri!! Cum sa angajezi medicii pe perioada determinata? Cum crezi dumneata, ca intra un medic in sala de operatie cu stresul, ca maine managerul politruc, numit de partid "pe baza de plic" il va da afara, ca nu-i convine culoarea lui politica?!? Poate propuneti sa fie platiti cu ziua, ca sapatorii de santuri si daca se poate sa fie platiti numai in zilele, in care opereaza! Dumneata, crezi ca sala de operatie e biroul dumitale din primarie, in care chemi la ordin subalternii! Primar poti ajunge, fara sa ai nicio specializare; medic in schimb, ajungi dupa 20 ani de studiu!
Postat 19 August 2015, 21:18 de LauraD
15 minute...
@unu: Mi-am revenit! Citeste articolul cu referire la Codul fiscal! Bine, am si fost ajutat ENORM de impricinat!
Postat 19 August 2015, 19:55 de TDS
-
intradevar, TDS, minune. :)
Postat 19 August 2015, 19:31 de unu
MINUNEA
MINUNE! Iaca, sunt de acord cu Bolojan! Poate ca imi e mai usor sa vorbesc pentru ca n-am fost nevoit sa dau vreo atentie decat inainte de 1990! Beneficiarul a fost un chirurg maxilo-facial din cauza unei masele de minte ( deh, minteaa mea a fost intotdeauna REBELA! ). Atunci cadoul a constat in carne ( da, ati citit bine! ), cafea si rom Havana ( rosu, mai bun ca unele sortimente de wisly de azi! ). Cadoul a fost dat inainte iar medicul si-a facut treaba super profesionist! Dupa 1990 ak mai avut o interventie oculara minora pe care am facut-o la o clinica privata din Bucuresti! Cu factura si chitanta! Din nou interventie super calificata ( Ozana M. ). Asa ca de data aceasta Bolojan are dreptate!
Postat 19 August 2015, 18:55 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON