URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2017, 11:24

Primăriile din Bihor, repetente la transparenţa şi eficienţa online: majoritatea sunt „protoistorie”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR-iştii bihoreni au pus la încercare transparenţa administraţiilor locale din judeţ, verificând funcţionalitatea şi operaţionalitatea site-urilor primăriilor. Concluzia? "Aproape toate primăriile, 96%, au site-uri, dar sunt protoistorie", a prezentat concluziile analizei vicepreşedintele Răzvan Pauta, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

"Majoritatea site-urilor sunt învechite, folosesc tehnologii complet depăşite, nu sunt actualizate sub aspectul informaţiei şi facilităţilor oferite, şi nu sunt optimizate pentru a fi accesate de pe dispozitive mobile precum smartphone-ul sau tableta", a spus Paută.

Potrivit acestuia, dintre cele 101 site-uri ale administraţiilor locale din judeţ, doar jumătate funcţionează fără erori, şi numai 39% funcţionează optim şi pe dispozitive mobile. Mai mult, doar 39% au şi câmpuri de căutare, aşa încât orice cetăţean să poată căuta diferite documente precum hotărâri de consilii locale, bugete, componenţa consiliilor locale, data adoptării unor acte normative etc.

"Toată lumea are Facebook, dar nu şi primăriile", a mai observat Pauta, spunând că, oricât de incredibil pare, doar trei primării din Bihor oferă link către pagina lor de social-media, şi numai una singură, Primăria Oradea, transmite şi newsletters (informări electronice concise) către cetăţenii care se abonează (gratuit) la acest serviciu.

În ce priveşte conţinutul site-urilor primăriilor, reprezentantul USR a remarcat că deşi ar trebui să permită oricărui cetăţean să urmărească activitatea aleşilor locali, doar 15% dintre administraţiile locale au publicat online pe propriile site-uri o informaţie în cursul lunii septembrie, 10% nu au postat niciodată nicio informaţie, tot aproape o zecime (9%) nu au publicat nicio informaţie în cursul anului trecut (deşi, culmea, a fost an electoral).

De asemenea, jumătate dintre primăriile bihorene nu şi-au actualizat site-urile publicând Hotărârile de Consiliu Local, deloc, în cursul primelor nouă luni ale acestui an, iar o treime (29%) nu şi-au făcut publice bugetele pe acest an.

Site-urile a aproape două treimi dintre primăriile bihorene (60%) nu comunică nici măcar componenţa consiliilor locale, iar declaraţiile de avere şi de interese ale consilierilor sunt disponibile doar pe site-urile a jumătate din cele 101 unităţi administrativ-teritoriale.

În fine, vicepreşedintele USR Bihor a evidenţiat că doar 7% dintre primării oferă cetăţenilor posibilitatea plăţii online a taxelor şi impozitelor, nici măcar primăriile comunelor suburbane nefăcând acest lucru, deşi locuitorii lor folosesc în mod uzual internetul. "Credem că ar fi util ca Primăria Oradea să ofere cursuri de instruire în acest sens primăriilor din jurul municipiului, pentru că dacă locuitorii acestora şi-ar plăti online taxele şi impozitele s-ar evita cozile, aglomeraţia în trafic şi pierderea de timp la sediile administraţiilor locale", a spus Răzvan Pauta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON