URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2014, 18:42

Primăria vrea să negocieze cu Construcţii Bihor finalizarea podului Dragoş Vodă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Podul Dragoş Vodă ar putea fi terminat până la sfârşitul toamnei. Consiliul Local se întruneşte marţi în şedinţă ordinară pentru a hotărî dacă îşi dă acordul de principiu pentru ca municipalitatea să negocieze cu Construcţii Bihor preţul lucrărilor rămase de executat pentru finalizarea podului. Firma a oprit lucrările în urmă cu doi ani, după ce firma Macio, cea care şi-a asumat această investiţie în schimbul unei suprafeţe de teren, a intrat în insolvenţă.

Până în martie 2013, când municipalitatea a preluat podul, Construcţii Bihor a executat jumătate din lucrări. Au fost executate culeele şi pilele din beton armat pe ambele maluri, a fost montată structura metalică şi s-au ansamblat aparatele de reazem de pe culei şi pile.

"Până în prezent s-au executat lucrări importante din acest pod, lucrările executate se suprapun cu cele care urmează să fie făcute, deci e foarte clar pentru noi că este imposibil de departajat o eventuală responsabilitate în eventualitatea în care acestea ar fi executate de altă firmă", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit expertizelor comandate de municipalitate, valoarea lucrărilor rămase de executat este de circa 1,3 milioane euro inclusiv TVA, iar redeschiderea şantierului ar putea duce la finalizarea podului încă din toamna acestui an.

"Sperăm ca în octombrie podul să fie deja finalizat dacă negocierea directă se va termina cu succes", a spus Mălan.

Noul pod va avea două benzi de circulaţie, pe o lungime de 81,45 metri liniari şi lăţime de 12,65 metri liniari, cu trotuare pe ambele părţi, cu lăţimea de 1,5 metri fiecare. Partea carosabilă se extinde pe o lăţime de 7,80 metri.

Aşezământ - spital pentru persoane în vârstă

În cadrul aceleaşi întâlniri consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe concesiunea unei suprafeţe de teren de 10.000 metri pătraţi din strada Ceyrat către o firmă sau o organizaţie neguvernamentală dispusă să investească aici într-un aşezământ pentru persoane vârstnice şi pentru cazuri care necesită îngrijiri speciale, paliative şi Alzheimer.

Terenul va fi concesionat prin licitaţie publică, pentru 49 de ani, pornind de la un preţ de şase lei pe metrul pătrat pe an. Câştigătorul va avea obligaţia să obţină autorizaţia de construire în termen de 12 luni de la data semnării contractului de concesionare.

"Municipalitatea va avea la rezervate în acest aşezământ 10 locuri, persoanele care le vor ocupa urmând să fie nominalizate de ASCO. Tariful pentru locurile rezervate municipalităţii va fi 50% din tariful aplicat în cazul celorlalţi pacienţi", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Aşezământul, care va fi de fapt o afacere privată, va funcţiona atât ca şi centru de zi pentru persoanele vârstnice cu nevoi speciale cât şi în regim de spital, acesta urmând să fie deservit de cadre medicale.

Un consilier nou

Şedinţa de marţi a deliberativului local va fi deschisă de solemnitatea depunerii de jurământ de ales local de către noul consilier local Kis Gabor Ferenc. Membru UDMR, Kis va ocupa locul vacantat prin plecarea la Bucureşti ca secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului a fostului consilier Pasztor Sandor.

Kis Gabor - Ferenc a ocupat locul nouă pe lista UDMR la alegerile din 2012 şi va depune jurământul de ales local după ce ocupantul locului opt, Bimbo - Szuhai Tibor, ocupantul locului opt a renunţat la locul din Consiliul Local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai vai
Da SELINA ce are....????hahahah
Postat 29 Aprilie 2014, 12:01 de ioncsi chioru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON