URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2010, 18:25

Primăria vrea să înfiinţeze un Centru regional de Oncologie în curtea Spitalului Municipal

Oradea ar putea să aibă pe viitor un Centru de Oncologie care să rivalizeze cu clinicile din Cluj. Consilierii locali au aprobat în şedinţa extraordinară de luni, cu unanimitate de voturi, demararea procedurilor de desemnare a unui partener cu ajutorul căruia municipalitatea să înfiinţeze la Oradea un Centru regional de Oncologie.

Conform caietului de sarcini, municipalitatea va pune la dispoziţia investitorului o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi de teren, acesta urmând să construiască şi să doteze o clinică de oncologie în cel mult un an.

Asocierea dintre cele două părţi se va încheia pe termen de 49 de ani şi va duce la apariţia a circa 100 noi locuri de muncă. "Realizarea unui astfel de centru este foarte importantă pentru oraş. Dacă în anul 2005 la Oradea se înregistrau circa 2.000 cazuri noi de cancer, în 2009 numărul lor a ajuns la 2.500", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp.

Edilul a mai spus că din cauza echipamentelor vechi de peste 50 de ani şi a condiţiilor precare de la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean, peste 19.000 de orădeni bolnavi de cancer sunt nevoiţi să se trateze în alte oraşe, pierzând timp şi bani pe drumuri.

Doctor contra doctor

Singura obiecţiune cu privire la importanţa proiectului a avut-o consilierul PDL Nicuşor Lepădatu, medic de profesie. "Nu văd care era urgenţa pentru care acest material trebuia să fie discutat în cadrul unei şedinţe extraordinare", a protestat consilierul, spre consternarea viceprimarului. Gheorghe Carp, medic şi el, a ripostat vizibil iritat: "Dacă, Doamne fereşte, aţi fi avut o cunoştinţă care ar suferi de această boală, aţi fi înţeles urgenţa acestei investiţii. Dorim să facem un lucru bun nu pentru mine sau pentru executivul local, ci pentru bolnavii oncologici din Oradea".

Schimbul de replici dintre cei doi aleşi a stârnit rumoare în rândul consilierilor locali, iar Nicuşor Lepădau s-a văzut nevoit să îşi nuanţeze poziţia. "Dacă mergem cu hei-rup-ul, niciodată nu o să ajungem la un rezultat. La fel aţi făcut şi cu preluarea spitalelor, aţi numit directori fără să aibă calificarea necesară şi acum v-aţi trezit că nu puteţi organiza concursurile pe post", a spus Lepădatu.

În ciuda divergenţelor dintre reprezentanţii puterii şi opoziţiei, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi şi urmează să fie pus în aplicare în cursul acestei săptămâni.

O clinică de milioane (de euro)

Municipalitatea a primit deja o ofertă pentru realizarea unei clinici de oncologie, din partea firmei Medicana Group SRL, care îşi asumă realizarea unei investiţii de tip green field, adică de la zero, prin construcţia clinicii în curtea Spitalului Municipal "Gavril Curteanu", dotarea acesteia cu echipamente medicale moderne şi specializarea cadrelor medicale.

Investiţia totală ar putea ajunge la 10 milioane de euro, şi, chiar dacă va fi construită din bani privaţi, clinica va fi deschisă tuturor pacienţilor, aceasta urmând să îşi recupereze de la CAS banii pentru serviciile prestate. Primăria a pregătit deja licitaţia pentru desemnarea viitorului asociat, anunţul urmând să fie făcut public prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în cursul zilei de marţi.

Deoarece pentru înfiinţarea unui centru regional este nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii, surse din cadrul Primăriei au declarat pentru BIHOREANUL că municipalitatea va face demersuri pe lângă ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, pentru acordarea titlului de Centru Regional de Oncologie viitoarei clinici, pentru a se adresa pacienţilor din întreg judeţul, nu doar din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
privatizare
care este legislatia in vigoare conform careia spitalele publice pot fi date in custodia firmelor private? care sunt interesele din spatele acestei manevre? cate actiuni veti avea domnule primar la firma privata care o sa preia acest supercentru? oncologia beneficiaza de program national. firma privata o sa respecte legislatia in vigoare? vorbim totusi de bani publici. aceasta este o afacere tipica cu statul si presupune transparenta totala. de ce preferati doar aceasta firma? ce interese sunt la mijloc. o licitatie corecta cu sanse egale. atat va cerem. nu castigatori stiuti inainte de organizarea licitatiei. si cu cat pui mai multe intrebari cu atat e ceata mai densa....... asteptam explicatii....
Postat 10 August 2010, 20:20 de medic oncolog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON