URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2010, 09:59

Primăria vrea să finalizeze modernizarea Parcului Liniştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că din fostul cimitir Olosig a fost amenajată o suprafaţă de 80%, iar orădenii din Rogerius apreciază cum arată actualul parc, municipalitatea intenţionează să amenajeze şi cei 15.000 de metri pătraţi rămaşi încă neatinşi.

Planul întocmit de cabinetul de arhitectură Lungu Crinu pentru amenajarea cincimii de fost cimitir rămase încă netransformate în parc prevede crearea unor noi alei pietonale (de peste 1,36 km lungime), amenajarea a 34.000 metri pătraţi de spaţii verzi, a unui teren de minifotbal (de 20 pe 40 metri), a unui teren de minibaschet (de 28 pe 15 metri), a unuia pentru skateboard (de 25 pe 17 metri), a unui teren de joacă pentru câini (de aproape 500 mp), construirea a două WC-uri publice, extinderea reţelei de apă (cu 660 metri) şi a celei de iluminat public (cu 124 stâlpi ornamentali şi 58 de spoturi).

De asemenea, proiectul include şi realizarea unei fântâni arteziene cu scuar (al cărei diametru va fi de 7,5 metri), precum şi completarea mobilierului stradal (cu bănci, măsuţe şi coşuri de gunoi) şi a mobilierului de joacă pentru copii (cu trei turnuri, două tobogane, carusel, balanosar, leagăne şi căluţi).

O noutate pentru Parcul Liniştii va fi existenţa a trei chioşcuri pentru timp nefavorabil, dar şi modul de amenajare a vecinătăţilor cu străzile Lacu Roşu şi Corneliu Coposu, prin ridicarea unui zid ornamental din cărămidă la semi-înălţime, dublat de vegetaţie deasă, dar scundă, astfel încât să existe o panoramă dinspre zona cu circulaţie rutieră.
În Parcul Liniştii vor fi plantaţi, totodată, şi 2.357 de bucăţi de arbori şi arbuşti, din zece specii, între care catalpe, jnepeni argintii, brazi caucazieni, tuia şi magnolii.

Costul estimat al lucrărilor este de 3,36 milioane lei, dar primarul Ilie Bolojan a declarat că speră, pe baza experienţei de până acum, ca licitaţia care va fi lansată în această toamnă să fie adjudecată la jumătate din acest preţ. Termenul de finalizare a lucrărilor este de şapte luni de la începerea lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corectie
De fapt, acest parc a fost proiectat de catre firma Kaluna, din Oradea, impreuna cu Corina Burca (peisagist), Sebastian Krajcsi (designer) si Florentina Domuta (arhitect) - proiectul a fost prezentat atat comisiei de mediu, fiind discutat si in sedinta publica in sala mare a Primariei, in luna martie 2010. Imaginile prezentate apartin in totalitate firmei Kaluna, proiectul fiind oferit primariei Oradea gratuit.
Postat 29 Octombrie 2010, 18:00 de ressac
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON