URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2015, 07:27

Primăria va reabilita cu de-a sila Palatul Stern şi îşi va recupera banii de la proprietari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatul Stern de pe strada Republicii, colţ cu strada Mihai Eminescu, va intra în reabilitare cu sau fără acordul proprietarilor. Consiliul Local a aprobat joi notificarea proprietarilor de apartamente din clădire cu privire la demararea de către municipalitate a lucrărilor de reparaţii în numele şi pe cheltuiala acestora.

"Vom reabilita în forţă imobilul, iar proprietarii care nu sunt de acord cu reabilitarea vor fi executaţi silit. Nu putem altfel", a declarat primarul Ilie Bolojan în cadrul conferinţei de presă care a precedat şedinţa deliberativului local.

Lucrările, în valoare de 1,2 milioane lei, vor fi executate de firma Constructorul Sălard în termen de 18 luni de la predarea amplasamentului, programată pentru luna iunie.

Potrivit raportului făcut de Comisia de coordonare a Programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în Ansambul Urban - Centrul Istoric Oradea, proprietarii apartamentelor din Palatul Stern au fost notificaţi încă din anul 2013 cu privire la starea avansată de degradare a imobilului.

Aceştia au fost avertizaţi despre necesitatea demarării lucrărilor de reabilitare şi informaţi cu privire la facilităţile acordate proprietarilor: acordarea unui grant de 20% din valoarea lucrărilor, asigurarea unei finanţări rambursabile în valoare de 80% şi acoperirea costurilor cu proiectarea lucrărilor şi avizele necesare.

Dacă un procent de 70% din proprietarii din imobil şi-au asumat deja cotele de proprietate care le revin din întreaga clădire şi s-au declarat de acord cu demararea lucrărilor, circa 30% dintre aceştia se opun, invocând lipsa resurselor financiare sau neîncrederea faţă de municipalitate cu privire la valoarea finală a lucrărilor sau calitatea lor. Ei mai au posibilitatea să se răzgândească până la data de 15 iunie, altfel vor trebui să acopere integral cota lor de cheltuieli făcute de bugetul local cu reabilitarea clădirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cum e pana la urma???
Acum cateva luni Primaria anunta ca atat palatele Moskovits si Stern, cat si fostul hotel Széchenyi se vor reabilita cu acordul proprietarilor incepand cu mai-iunie 2015,iar Palatul Apolo va fi cel renovat cu de-a sila. Acum deja se cearta cu cei din palatul Stern, de Apolo nu se mai aude nimic, iar licitatia pentru celelalte doua s-a impotmolit in birocratia romaneasca. Pai asa trebuie gestionate asemenea proiecte???
Postat 29 Mai 2015, 21:37 de BlackCrow
sa se puna si parabolice la termopanele albe
sa speram ca schimba si termopanele acelea albe...macar cu ceva termopane maro, ca sunt atat de stridente si pt imaginea de sus, ce sa mai zic de trecatori... oricum, parca era interzis pe Corso sa folosesti termopane albe, doar maro... sau hotararea e valabila doar pt. comerciantii de jos?
Postat 29 Mai 2015, 09:32 de vg
Cu Constructorul Sălard e cel mai ieftin !!!
Din greşeală în greşeală până la victoria finală !!! Mozaicarii lui Mălan trebuie răsplătiţi şi de Huszar ... doi viceprimari care se aşează ca foile pe varză, de "geniali" ce sunt !!!
Postat 29 Mai 2015, 08:54 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON