URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2011, 18:36

Primăria va moderniza în următorii doi ani 28 de kilometri de carosabil

Primăria va investi în perioada 2011-2012 circa 10 milioane de euro pentru modernizarea unui număr de 80 străzi însumând 28 de kilometri de drum. Conform evidenţelor municipalităţii, din cele 800 de străzi orădene, 304 artere situate în vatra veche a oraşului sunt în continuare nemodernizate.

Bolojan Bihoreanul Oradea 01_1.JPG"Toate străzile incluse în programul de asfaltări sunt situate în cartierele vechi ale oraşului, cum ar fi Velenţa, Eminescu, Episcopia, Oncea sau zona centrală. Nu am cuprins în acest program de asfaltări zonele dezvoltate în ultimii ani pentru că am dorit să venim în ajutorul orădenilor care locuiesc pe aceste străzi de zeci de ani fără să beneficieze de condiţii civilizate de locuit", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform declaraţiei primarului, pe lista de asfaltări au fost introduse străzile nemodernizate care au deja introdusă infrastructura de apă, canalizare şi termoficare dar nu sunt cuprinse în proiectele cu finanţare europeană iniţiate de municipalitate.

"O parte din străzile situate în zona Ioşia nu vor fi cuprinse în programul de asfaltări pentru că aici urmează să fie introduse, pe fonduri de coeziune, reţelele de apă şi canalizare şi nu vrem să ne trezim că la doi ani după ce am asfaltat trebuie să spargem strada la loc", a afirmat Bolojan.

Şeful executivului local a mai spus că lucrările vor începe încă din această primăvară. "Lucrările vor fi împărţite în şapte pachete aferente cartierelor din municipiu urmând ca în primele două luni ale anului să demarăm toate procedurile de licitaţie, astfel ca în luna mai să înceapă lucrările la primul pachet", a declarat primarul.

Lucrările de modernizare ale celor 80 de străzi orădene au fost estimate de municipalitate la circa 50 milioane de lei, echivalentul a peste 10 milioane euro. Investiţia urmează să fie finanţată prin alocări de la bugetul local pe cei doi ani de desfăşurare a lucrărilor şi prin trageri succesive dintr-o linie de credit în valoare de 5 milioane de euro deschise anul acesta de către municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
IMPORTANT
DOMNULE BOLOJAN STRADA IOAN BUSITIA DIN CARTIERU MIHAI EMINESCU SUB DENUMIREA NOUA LA FEL SI DELFINULUI SUNT STRAZI CARE ARE IMPORTANTZA PENTRU CA ESTE O CASA DE COPII ESTE GRADINITZA ACOLO EU MA GANDESC CA E NECESAR SA FIE ASFALTATE VA MULTZUMESC
Postat 21 Ianuarie 2011, 23:08 de Teo
IMPORTANT
DOMNULE BOLOJAN STRADA IOAN BUSITIA DIN CARTIERU MIHAI EMINESCU SUB DENUMIREA NOUA LA FEL SI DELFINULUI SUNT STRAZI CARE ARE IMPORTANTZA PENTRU CA ESTE O CASA DE COPII ESTE GRADINITZA ACOLO EU MA GANDESC CA E NECESAR SA FIE ASFALTATE VA MULTZUMESC
Postat 21 Ianuarie 2011, 23:08 de Teo
IMPORTANT
DOMNULE BOLOJAN STRADA IOAN BUSITIA DIN CARTIERU MIHAI EMINESCU SUB DENUMIREA NOUA LA FEL SI DELFINULUI SUNT STRAZI CARE ARE IMPORTANTZA PENTRU CA ESTE O CASA DE COPII ESTE GRADINITZA ACOLO EU MA GANDESC CA E NECESAR SA FIE ASFALTATE VA MULTZUMESC
Postat 21 Ianuarie 2011, 23:08 de Teo
ZERO
28 de km in 2 ani inseamna, scazind sarbatorile si weekend-urile, 0,04 km pe zi de reabilitari, adica scurma pe 6 m latime din loc in loc si toarna apoi peste asta cite ceva. La chinezi, in prezent, se fac 8 km de autostrada zilnic, cu cite 3 benzi pe sens, cu toate dotarile necesare aferente (ex: statii de oprire si recreere, restaurante si parcari). Pacat ca Bolojan nu este dintr-un sat de linga Pekin ori sa aiba macar niste prieteni chinezi prin Alesd.
Postat 19 Ianuarie 2011, 21:24 de Zero
macar un drum pietruit
D-nule primar STR CIHEIULUI in cartierul de veterani macar un drum pietruit sa faceti daca tot eliberati autorizatii de constructie. De ce nu ati introdus si acest cartier pe lista;macar sa poti intra cu o masina acolo.
Postat 19 Ianuarie 2011, 09:17 de plesescu paula
ATENTIE >>>>>>>>>>>
D-NULE primar.....STR.TRAIAN DEMETRESCU .....ARE O LUNGIME DE 65m si face legatura intre str. CAPRIOAREI si STR.SELEUSULUI dar se pare ca , consilierii dumneavoastra nu v-au adus la cunostinta ca nu e asfaltata si anul trecut ati introdus canalizare dar nu puteti face un lucru pina la capat . de ce nu ati introdus-o pe lista strazilor ce trebuiesc asfaltate??????desi stiti bine ca pe acolo trec zilnic camioanele cu lemne care ocolesc legea , precum si camioanele celor carora ati benevoit sa le afceti parcare pe str. seleusului
Postat 19 Ianuarie 2011, 08:39 de pop
da
Corupţia pasivă cuprinde “solicitarea ori primirea, cu intenţie, de către un funcţionar public, direct sau indirect, a unui folos necuvenit, pentru sine ori pentru altul, sau acceptarea unei oferte ori promisiuni a unui astfel de folos, în vederea îndeplinirii ori abţinerii de la a îndeplini un act în exerciţiul funcţiilor sale”.
Postat 18 Ianuarie 2011, 18:51 de ha, ha, ha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON