URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2010, 15:10

Primăria şi ABA vor să "îngroape" râul Crişul Mic şi pârâul Adona

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan şi directorul Administraţiei Bazinale Ape Crişuri, Pasztor Sandor, au semnat marţi un nou protocol de colaborare între cele două instituţii, cu o valabilitate de un an de zile. Documentul prevede continuarea lucrărilor de amenajare a malului Crişului Repede demarate la începutul anului 2010 şi lansarea unor investiţii noi de reabilitare a văilor râului Crişul Mic şi a pârâului Adona.

"În luna martie vom începe o nouă amenajare în aval de podul Dacia, pe malul stâng al Crişului Repede în dreptul Colegiului Naţional Emanuil Gojdu unde vom face o promenadă cu trecere în consolă pe sub pod exact în zona unde a fost desfiinţată trecerea de pietoni. Aceasta va continua pe malul râului la nivelul luciului de apă astfel încât orădenii să poată veni pe jos sau cu biciclete din cartierul Velenţa până în centrul oraşului", a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Porţiunea vizată de lucrări este una dintre puţinele rămase neamenajate în urma investiţiilor făcute anul acesta de ABA Crişuri pe malul Crişului Repede. Pasztor Sandor a promis că lucrările se vor desfăşura fără să afecteze vegetaţia de pe mal. "Vom lucra în albia râului fără să ne atingem de copaci. În cel mai rău caz vor fi afectaţi doi sau trei arbori care sunt înclinaţi mult peste apă şi care oricum stau să se prăbuşească", a spus Pasztor.

Crişul Mic şi Adona vor fi "îngropate"

Directorul ABA Crişuri a mai anunţat pentru anul 2011 demararea altor două lucrări importante pe cursul Crişului Mic în zona cartierului Episcopia şi a pârâului Adona în cartierul Nufărul. "Crişul Mic va fi casetat pe o porţiune de circa 1.300 de metri, iar Adona pe o lungime de 1.400 metri. După acoperirea cursurilor de apă deasupra lor, Primăria va amenja spaţii verzi, parcări, alei şi căi de acces auto", a spus Pasztor.

În prezent, ambele văi sunt pline de mizerii iar în sezonul cald răspândesc în zonă un miros pestilenţial punând în pericol sănătatea orădenilor. ABA Crişuri va investi în acoperirea lor nu mai puţin de 20 milioane de lei. "Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de circa doi ani pentru că, deşi ne-am dori, nu avem aceşti bani în bugetul pe 2011", a spus directorul.

Se demolează!

Lucrările de casetare a celor două cursuri de apă se vor desfăşura în paralel cu reamenajarea zonei. "În paralel cu întubarea, de-a lungul anului 2011 şi în anul următor, Primăria va desfăşura lucrări de reamenajare pentru ca ambele zone să poată fi puse la dispoziţia orădenilor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a spus că municipalitatea va lămuri până la începutul lunii martie 2011 regimul juridic al vecinătăţilor cursurilor de apă. "În zona Adona, de exemplu, există în prezent 206 de garaje care vor trebui demolate şi avem 33 de cazuri în care e vorba de construcţii ridicate pe proprietăţi private care urmează să fie expropriate", a spus Ilie Bolojan. Primăria a făcut deja primele demersuri prin notificarea proprietarilor de garaje cu privire la iminenţa demolării.

"Un bun orădean"

Cu ocazia conferinţei de presă primarul Ilie Bolojan i-a mulţumit directorului Pasztor Sandor care "a dovedit că este un bun orădean" prin investiţiile în valoare de peste 8 milioane lei făcute de ABA Crişuri pe raza municipiului Oradea în acest an. "Aceste lucrări au putut fi realizate pentru că s-a încheiat un parteneriat între cele două instituţii la începutul anului 2010. Altfel eram în acelaşi blocaj ca până acum", a declarat Bolojan.

ABA Crişuri a investit 3,4 milioane lei în ecologizarea zonei din aval de priza de apă de la ieşirea din Oradea, porţiune care va fi transformată de municipalitate într-o zonă de agrement, circa 1,2 milioane lei în amenajarea unei zone destinate pietonilor pe ambele maluri ale râului pe porţiunea cuprinsă între podurile Decebal şi Densuşianu şi alte 4 milioane lei în construcţia pietonalei de pe malul drept al Crişului Repede între podul Ferdinand din centrul oraşului şi pasarela de la Centrul de Calcul.

La rândul său, municipalitatea a suportat asfaltarea trotuarelor, extinderea iluminatului public şi a facilitat accesul la internet pentru orădenii care ies la promenadă prin amenajarea unei reţele wirelles în parteneriat cu RCS-RDS. Lucrările vor continua în 2011 cu montarea de coşuri de gunoi, bănci pentru odihnă, mese de şah, terenuri de joacă pentru copii şi terenuri de sport pentru tineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
d.-le primar, domnule director Pasztor
in legatura cu preconizata intubare a paraului adonia si crisului mic este o investitie demna de toata lauda si binevenita dar inainte de aceasta investitie rog primaria si pe domnul primar Bolojan sa ia masura de a remedia situatia paraului Peta de pe str.Octavian Goga care este intubat la fiecare aversa de ploaie refuleaza inundand strazile adiacente cum am prezentat in repetate randuri de 20ani fara a se incerca macar remedierea situatie cunoscuta si de domnul director tehnicPopa de la compania de apa -canal
Postat 15 Decembrie 2010, 21:04 de karton
asociatia tineriilor pentru olimpiade
STIMATE primare cand ve ti aloca un teren in sistem ONG cu cotizati de membri pentru adolescenti si alti sportivi in vederea antrenari pentru OLIMPIADE in ce priveste SPORTUL NATIONAL CU TIRUL arme neletale, arme letale . NU uitati ca prima medalie olimpica a Romaniei a fost castigata la tir si ca arma nu inseamna numai relatia dintre agresor si victima. Luna trecuta la poligonul de la universitate a fost un concurs de tir, \"memorialul Stanescu Ion\". Numai participantii la acest mic concurs au adus in cativa ani Romaniei mai multe medalii olimpice si mondiale decat a adus fotbalul romanesc in toata istoria lu
Postat 14 Decembrie 2010, 15:20 de andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON