URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2016, 11:12

Primăria Oradea a publicat "lista ruşinii": Oamenii de afaceri Tibor Tincău, Ioan Mintaş şi Marius Fildan deschid topul datornicilor

Primăria Oradea a publicat vineri, pe portalul propriu, "lista ruşinii" conţinând contribuabilii cu datorii către bugetul local la 31 martie 2016 de peste 1.000 în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei în cazul firmelor. Toţi restanţierii au fost notificaţi în prealabil.

În mod surprinzător, lista datornicilor persoane fizice, care conţine 5.817 restanţieri, are în frunte bogaţi ai oraşului sau indivizi "cu pretenţii".

Topul rău-platnicilor este deschis de milionarul Tibor Tincău (foto), proprietarul TWT (Trans World Trading) şi al fostei întreprinderi Sinteza, cu afaceri în transport, comerţul cu carburanţi şi imobiliare, şi o datorie de 820.572 lei. Omul de afaceri a contestat această obligaţie fiscală în instanţă, iar în acest moment există un proces pe rol.

Pe poziţia a patra şi a cincea din topul restanţierilor se înscrie omul de afaceri Ioan Mintaş, preşedintele Consiliului Local a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi patronul firmei CIAC împreună cu fiul său, Horia Octavia. Fiecare înregistrează câte o datorie de câte 151.000 lei.

Locul şase în topul restanţierilor îi revine patronului grupului de firme Nova Euro, Marius Fildan, care împreună cu soţia au acumulat obligaţii neachitate către bugetul local în valoare de 141.611 lei.

Pe lista datornicilor mai apar arhitectul Cosmin Falub (5.344 lei), preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Oradea, dar şi avocaţii Cosmin Lazea (4.117 lei), Cosmin Man (3.350 lei), Călin Porţan (1.487 lei) şi Bogdan Munteanu (1.107 lei).

În ceea ce priveşte lista celor 212 firme cu datorii, topul este deschis, în mod surprinzător, de producătorul de maşini cu comandă numerică Emsil Techtrans, firmă care a făcut în ultimii ani donaţii de peste 100.000 euro spitalelor orădene. Emsil a contestat în instanţă datoria de 719.505 lei.

Poziţia secundă în topul restanţierilor îi revine producătorului de confecţii din blană, velur şi piele Rovex, cu o datorie de 161.343 lei, urmat de dealerul de materiale de construcţii Metal Construct, cu o restanţă de 131.103 lei.

Pe lista rău-platnicilor se mai înscriu producătorul de textile Mioriţa (37.079 lei), cel de tricotaje Hedco (15.872 lei), dar şi firma de construcţii Depona Edilitare şi Comerţ (12.905), aparţinând omului de afaceri Ranyak Zoltan, un apropiat al petrolistului Adrian Tărău.

Municipalitatea a publicat lista restanţierilor pe portalul propriu în baza noului cod de procedură fiscală adoptat prin Legea 207 din 2015. Potrivit normativului, restanţierii vor scoşi de pe "lista ruşinii" în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale. La fel se va întâmpla şi în cazul în care aceştia au contestat suma imputată în instanţă şi au câştigat procesul.

Scopul publicării listei datornicilor este de a pune presiune pe aceştia să îşi plătească datoriile faţă de buget.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
"lista rusinii" cui ????
In conditiile praduirii banilor din taxe si impozite a fi dator este o mandrie si o realizare deosebita !!! Lucrari aiuristice prost facute, prost finalizate, nefinalizate la timp si fonduri UE pierdute , PMO mai bine ar face ciocu mic !!!! MANDRIE pentru cei ce contesta furaciunea PMO !!!! Succes ! Mintas parca participa la licitatiile PMO direct sau prin interpusi ! MU ?????.
Postat 23 Mai 2016, 10:07 de scortosul
@unu, doi si cati penali or mai fi
Nea ilie, vicele malan (unii zic mȃrlan; oare de ce?!) bat Oradea/Bihorul zi lumina! De ce nu-i intrebati catre cine sunt datoriile pe care le-au contractat?! Sau nu vreti sa fiti mintiti?! Citez din presa bihoreana: ,,Pe capul fiecărui orădean stă o datorie de 2.400 de lei: dublu faţă de datoria unui clujean (1.200 de lei), mai mare ca datoria unui ieşean (1.300 de lei) sau a unui timişorean (1.050 de lei). Doar pe capul unui bucureştean stă o datorie superioară – 3.500 de lei. Potrivit economica.net, la finalul anului 2015, datoriile tuturor oraşelor reşedinţă de judeţ din România se ridicau la circa 11 miliarde de lei, conform informaţiilor Ministerului de Finanţe. La sfârşitul anului 2015 datoria Oradiei era de 469,35 milioane de lei. La o populaţie de 196.367 de locuitori, rezultă o datorie de aproape 2.400 de lei/locuitor." Dar nu va bucurati, articolul e din martie 2016, intre timp consilierii au mai aprobat imprumuturi! P.S. Ia zi-i penalule, daca imprumuturile sunt facute la banci (brd, cec, etc) nu se pun la socoteala?! Declarari orasul in insolventa si gata! precum cu electrocentrale, ,,deschizi' alt oras?!
Postat 22 Mai 2016, 16:57 de pinonel
stiu ca e campanie si postacii PSD sunt la datorie
Ma mincinosilor, catre ce administratie de STAT are PRIMARIA Oradea datorii RESTANTE?
Postat 22 Mai 2016, 14:57 de unu
Unii apar pe doua liste deodata ... a datornicilor si a mortilor deopotriva !!!
... cum e cazul fostului parlamentar Duta !!! La fel si cu Primaria, atat pe lista rusinii dar si cap de lista, la categoria celor mai indatorate orase din Romania catre mai multe institutii financiar-bancare, catre contribuabili si catre ... sine !!!
Postat 22 Mai 2016, 13:33 de WinDos
Povestea cu paiul si barna!
Cel mai mare datornic, primaria, publica ,,lista rusinii", in care, bine-nteles, nu apare! Rusine, primarului, rusine consilierilor!
Postat 22 Mai 2016, 12:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON