URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2011, 17:38

Primăria Oradea a pierdut definitiv "războiul faţadelor" purtat cu Prefectura Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a pierdut definitiv procesul cu Prefectura Bihor pe tema obligativităţii reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală a municipiului. Curtea de Apel Oradea a respins joi recursul făcut de juriştii municipalităţii în urma procesului pierdut în decembrie 2010, la Tribunal, în favoarea Instituţiei Prefectului.

"Ştim doar că instanţa ne-a respins recursul, dar deocamdată nu avem motivarea sentinţei. Aceasta urmează să apară în termen de maxim 30 de zile", a declarat pentru BIHOREANUL Eugenia Borbei, şeful Direcţiei Juridice a Primăriei.

Sentinţa Curţii de Apel a fost confirmată inclusiv de Prefectură, care şi-a anunţat joi după-amiază victoria împotriva municipalităţii. "Curtea de Apel Oradea a formulat astăzi cea de-a doua sentinţă prin care este respins recursul înaintat de Primăria Oradea, dând astfel câştig de cauză Instituţiei Prefectului. Această sentinţă este definitivă şi irevocabilă", se menţionează în comunicatul semnat de prefectul Gavrilă Ghilea.

Atacate ca ilegale...

Războiul dintre Primărie şi Prefectură a început pe 1 octombrie 2010, când prefectul Gavrilă Ghilea a atacat în justiţie, ca nelegale, chiar în ziua în care urmau să intre în vigoare, toate hotărârile prin care Consiliul Local instituia obligativitatea reabilitării faţadelor clădirilor din zona centrală. Gestul prefectului a fost cu atât mai surprinzător cu cât anterior îşi dăduse avizul de legalitate pe fiecare dintre hotărârile pe care le ataca.

Conform legii, atacarea în contencios a suspendat automat HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, dar şi condiţiile prin care Primăria se angaja să crediteze orădenii, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

... dar promovate de Guvern

Sentinţa Curţii de Apel vine la doar patru zile după ce ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a anunţat public că Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care toţi proprietarii clădirilor care prezintă pericol pentru trecători vor fi obligaţi să le reabiliteze.

Proiectul ce urmează să fie asumat de Guvern are la bază tocmai hotărârile Consiliului Local Oradea atacate de Prefectură şi prevede că proprietarii imobilelor care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadelor vor putea contracta credite garantate în totalitate de stat şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani.

În schimb, proprietarii vor beneficia de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrările de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire, pe o perioadă de cinci ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vremea naivilor, bucuria bolovanilor.
Bolojan incearca tot cei trece prin cap. Tine, bine, nu tine, isi face imagine, chiar si proasta. Rau este cand uita lumea de tine. Cu toate acestea, Bolojan este condamnat sa ne mai chinuie inca 4 ani. Ce sa-i faci! Bolovan sa fii, dar sa ai noroc si alegatori naivi.
Postat 27 Martie 2011, 12:54 de safe
bravooooooooooooooo
demisia bolojan si turma ta de LUPI bolnavi care ia banii si nu au randament, din contra trebuie sa vina altii sa faca ordine in urma lor, dar ii vom da in judecata.TREBUIE schimbati totii din functii tinerii sa faca practica sa cunosca sistemul sa stie ce sa cera unui functionar conform drepturilor pe care le va avea, sa cunoasca ce sa ceara de drept,MARE LUCRU dar mai intra si neamul lui BOLOJAN:)) aud pe multi ca vai ce primar normal daca le da INFORMATII si duc cadouri cum sa nu fie buni - INFORMATIA din interior cea mai scumpa marfa de nu s ar putea intercepta telefoanele functionarilor, ha, ha, vai, vai , vai dar
Postat 26 Martie 2011, 13:10 de anca
De fatada
Coruptie si incompetenta sunt si la primarie. Care primarie, recte Bolojan, vrea sa faca dar, vai!, nu este lasata! Vrea sa faca pe banii oradenilor in schimbul unor promisiuni care lesne pot fi uitate. Sau cand nu poate obliga/santaja/manipula oradenii apeleaza la parteneriate public-privat, adica licitatii cu dedicatie. Plantam panselute si vopsim gardu' ca sa nu se vada leopardu'. Daca este sa vorbim despre lucruri care afecteaza pe majoritatea oradenilor (hotia si poluarea cu cenusa a CET, porcaria din Iosia, transportul in comun cel mai scump din tara etc.) primaria se spala pe maini, sustinand IPOCRIT ca nu tin de primarie.
Postat 26 Martie 2011, 08:58 de tot unu si unu
ha, ha, ha, la cati analfabeti
la cati analfabeti are Oradea cu diplome de cacao si functii BUGETARE de ce ne miram ? 1.PRIMARIA INCASEAZAe de la mortii, 2. neinregistrarea la oficiu cadastru a urmasilor= ajutoare sociale acordate,3. primaria detine proprietati cre trebuie sa i permita fonduri substantiale pentru incurajarea proprietarilor, detine fonduri rambursabile pentru a imbunatati ORASUL si a atrage TURISTI, DAR UNDE MERG acesti bain in LUCRARI de calitatate neti inferioara si pe durata scurta-avem un Primara cu diplome de cacao? ce sa mai sopun cand lasi analfabeti sa te conduca ce sa faci, avem sute de tineri cu capacitate dar nu au ce sa aplice in practica pentru ca nu i lasa TURMA de LUPI , ORICUM linisti sa si duca zilele ca curand vor simti si calamitatea naturala : cei ce si vor da sufletul ii vor blestema pentru modul in care MOR.D-zeu face DREPTATE intodeauna!
Postat 26 Martie 2011, 08:53 de anca
jenant
ridicol, situatia justitiei in romania. si ratam intrarea in schengen nu din cauza situatiei tehnice in vama or a politiei, ci din cauza sistemului juridic si a coruptiei. cum poate sa piarda primaria un proces, pt o hotarare de consiliu local, ce si`a primit avizul de legalitate de la aceeasi institutie care o acuza (rusine ipocritului de ghilea), si cand, intre timp, hotararea a ajuns la statut de lege!, promovata de udrea?!?! se va darama centrul oradiei...peste noi. PDListii, dc nu e facut de catre ei, nu lasa nici pe altii sa faca.
Postat 25 Martie 2011, 13:00 de unu
afara cu juristii primariei!
poate ca ar fi cazul ca primaria sa-si angajeze niste juristi competenti. daca in acasta situatie au putut pierde, apoi e clar cat sunt dse buni! peste tot in lumea normala fatadele cladirilor de patrimoniu trebuiesc intretinute si cu sprijinul financiar al proprietarului, numai la noi e dezastru!
Postat 25 Martie 2011, 08:36 de marian
alba-neagra
Pai legea e una, ce a dat primarul e alta. Legea zice ca doar fatadele cu pericol real intra sub incidenta, primarul vroia sa ne taxeze pe toti....ca avem sau nu fatade periculoase. E cu totul altceva. Prefectura a atact taxa de fatada.... nu principiul. Si in plus, lupul paznic la oi: termopane la piramida primarului....fix la cladirea primariei....hai sictir ca suntem buni...
Postat 25 Martie 2011, 01:32 de delia
trebuie sa sutinem activitatiile independente
cu veniturile realizate vor merge sa muncesca in GERMANIA, OLANDA LEGAL nu la negru , trebuie sa sutinem"patroni" independenti, NU E DE GLUMA, nu mai sustinem parvenitii politici, nu mai splam banii, facem munca serioasa. RESTAURAREA monumentelor istorice se face din fonduri nerambursabile aici intra specialisti.
Postat 24 Martie 2011, 21:18 de ady
da dar nu mai centru trebuie facut
toate casele distruse, blocurile trebuie refacute sa se aloce fonduri partiale pentru remodernizare si fiecare sa platesca cu cota parte COMUNA, si uite asa Primaria isi recupereaza banii, e asa de simplu dar asa de complicat managementul imobiliar, sa se dea o lege care sa dea un termen daca nu Prmaria sa preia administratia imobiliara inclusiv a proprietarului, e vorba de ORAS care pierde zi de zi pentru ca tarim mai rau ca TIGANI, sobolani mai ramane sa predomine din cauza MIZEIEI si a umiditatii.Dar la licitatii sa participe PFA-private (minim 100 de pfa) ca sa incurajam si activiatatea independenta prin asocieri in participatiune.NU FIRME MARI, trebuie sa incurajam ROMANUL sa fie patron ca bugetarul incet incet va disparea din peisaj....
Postat 24 Martie 2011, 21:15 de ady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON