URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2012, 16:40

Primăria investeşte o jumătate de milion de lei în reabilitarea "Spitalului Mizericordienilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Spitalul Mizericordienilor" va fi reabilitat. Reprezentanţii Primăriei şi ai firmei CIAC au semnat joi contractul privind reabilitarea clădirii din strada Republicii 33. Imobilul, aflat în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Oradea, adăposteşte birourile Serviciului Judeţean de Ambulanţă, respectiv ale Direcţiei Sanitare şi se află într-o accentuată stare de degradare.

Lucrările de reabilitare au fost adjudecate de firma CIAC pentru suma de 493.383 lei, fără TVA, şi vor demara pe 10 aprilie. Termenul de execuţie este de nouă luni.

Clădirea, care a avut de-a lungul timpului destinaţia de mănăstire, spital şi farmacie, este monument istoric de categoria B şi face parte integrantă din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea.

Investiţia în "Spitalul Mizericordienilor" a devenit necesară ca urmare a prăbuşirii tencuielii clădirii, degradării şarpantei şi apariţiei igrasiei. Aceasta are la bază Hotărârea de Consiliu Local 82 din 2006 care prevede că "finanţările nerambursabile din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea".

După finalizarea lucrărilor, municipalitatea îşi va recupera banii prin nealocarea sumelor nerambursabile prevăzute anual în bugetul local pentru cultul religios în cauză, în baza Legii nr. 350/2005.

Primăria a folosit acelaşi mecanism de finanţare pentru a forţa reabilitarea mai multor clădiri ultracentrale aparţinând cultelor religioase.

"Municipalitatea a finalizat deja prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice proiectele de reabilitare a trei clădiri importante: clădirea de pe strada Republicii 11-13 aparţinând Episcopiei Ortodoxe, clădirea de pe strada Republicii 33 aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi imobilul de pe strada Independenţei 3 aparţinând Episcopiei Reformate. Proiectele s-au realizat fără a solicita vreo contribuţie financiară din partea proprietarilor", a spus primarul Ilie Bolojan.

La ora actuală, la imobilul din strada Republicii, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, s-au executat reparaţii la acoperiş şi sunt în curs lucrările de reabilitare a faţadei. Lucrările în valoare de 498.525, fără TVA, sunt efectuate de firma Ciac. Amplasamentul a fost predat în luna octombrie a anului 2011, iar termenul de execuţie este de 9 luni de zile de la începerea lucrărilor.

În ceea ce priveşte imobilul din strada Independenţei, aparţinând Episcopiei Reformate, lucrările sunt în curs de licitaţie urmând să demareze în vara acestui an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sa-i mai aud pe unguri ca zic ca traiesc intr-o tara de *
Deci primaria a cedat (NU retrocedat) fosta policlinica de pe Republicii parahiei romano-catolice a careia nu a fost niciodata, dupa care nus ce directie se muta acolo cu chirie, primaria renoveaza pe banii nostri cladirea nu ii pune pe unguri sa plateasca ci le va retrage banii din subventia pe care tot statul roman o da. Trai si viata in Romania si normal tot noi le suntem datori.
Postat 06 Aprilie 2012, 18:20 de Emil
au bani
asa se sifoneaza banii storsi de la oradeni.cine nu-si poate intretine cladirile sa le dea statului, sau primaria face acte caritabile in detrimentul celor ce platesc impozite si dari tot mai mari.probabil ca urmeaza sa fie renovat si palatul baroc tot pe banii nostri
Postat 06 Aprilie 2012, 09:51 de liuky
@SELINA
Ca si SELINA, CIAC-ul este iubit de catre administratia locala adica de catre Carp ( care i-a mai "donat" si la CAO ceva lucru CIAC-ului) asa ca ..... Da stiu ca el, Carp, nu mai e acolo dar a lasat urmasi care sa faca lucrul lui ... Daca esti preten cu cine trebuie atunci se poate .... daca vrea poate !!!!
Postat 06 Aprilie 2012, 09:05 de scortosul
O mare marsavie !!!
Ce porcarie !!! Sa recupereze banii din sumele pe care nu le mai da !!! Dar de unde stie PMO ca v-a mai avea de dat bani la culte ??? De ce se aloca bani din buget la culte ????? Scolile si spitalele nu au suficienti bani in bugete si noi dam bani la biserici ????????? Biserica sa fie sustinuta de catre enoriasi !! Daca nu au bani suficienti biserica sa se limiteze la cat poate si nu la bugetul din taxe si impozite impuse populatiei !!! Daca sunt ateu nu vreu sa subventionaez nici o biserica !! PUNCT !!! UDMR-ul face jocurile in PMO si aloca baniii unde vea muschiul lui !!!! Tot centrul e donat \"cultelor\" afiliate UDMR-ului !!! O marsavie locala gestionata de catre Ungurul-bolojan !!! DUpa ce le doneaza patrimoniul orasului le si repara pe banii din buget !!!! TALHARIE LA TAXE SI IMPOZITE, TALHARIE LA BUGET !!!
Postat 06 Aprilie 2012, 09:00 de scortosul
selina
Ciudat cum o firma care are peste 200 CIP-uri a castigat o licitatie...jegosilor !!
Postat 05 Aprilie 2012, 18:21 de selina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON