URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2015, 17:31

Primăria, în impas: Nicio firmă interesată să refacă mozaicul din Pasajul Vulturul Negru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţie fără ofertanţi. Presată de timp, Primăria Oradea reia procedura de licitaţie pentru decopertarea şi refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru după ce, vineri, nicio firmă nu şi-a depus o ofertă pentru realizarea acestui proiect.

"Au fost licitate împreună două proiecte tehnice, cu surse diferite de finanţare. Unul este pentru refacerea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru, parţial din fonduri europene, iar celălalt, din surse proprii, pentru finisarea treptelor perimetrale dispuse de o parte şi de cealaltă, între pavaj şi soclu, care au fost omise în proiectul iniţial. Tot omisă în proiectul iniţial a fost curtea interioară (120 mp) dinspre cafeneaua Columbus, care a fost inclusă acum pentru reabilitare şi pavare cu mozaic", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Mircea Mălan.

Suma totală estimată a celor două proiecte, licitate împreună, este de 2.605.000 lei, fără TVA. Din suma aceasta, 594.000 de lei, fără TVA, au fost puşi la bătaie pentru finisarea treptelor din Pasaj, respectiv pentru refacerea curţii interioare de lângă Columbus.  

Însă nicio firmă nu şi-a depus oferta pentru realizarea celor două proiecte până la termenul limită aferent licitaţiei (28 august), fapt ce pune presiune mare asupra municipalităţii, care ar trebui să finalizeze investiţia până pe 31 decembrie 2015. "Din păcate nu s-a prezentat nimeni, chiar dacă noi am invitat la licitaţie şi firme din Bucureşti, Ungaria şi Italia. Nu ştiu care ar fi motivul. E posibil ca firmele să aibă rezerve, având în vedere că infrastructura de sub mozaic e făcută de altă firmă (Marconst – n.r.)", a precizat viceprimarul.

Mircea Mălan a arătat că încă de vineri municipalitatea reia procedurile premergătoare lansării unei noi licitaţii publice. Nu de alta, dar reabilitarea şi pavarea cu mozaic a Pavajului Vulturul Negru trebuie să fie finalizată, conform contractului de finanţare pe fonduri europene, până pe 31 decembrie 2015.

După doi ani de negocieri şi discuţii, municipalitatea orădeană a reziliat, în mai 2015, unilateral contractul cu firma Marconst referitor la reabilitarea mozaicului din Pasajul Vulturul Negru pentru nerespectarea termenilor contractuali.

Conflictul dintre municipalitate şi Marconst a izbucnit în iunie 2013 când comisia de recepţie a lucrărilor condusă de viceprimarul Mircea Mălan a obligat constructorul la refacerea acestora. Plin de crăpături din cauza unei prize necorespunzătoare cu placa suport, mozaicul prezenta deficienţe de montare, diferenţe de nuanţă, rosturi neunitare, linii neclare ale ornamentelor, plăci de mozaic tăiate strâmb şi multe altele. Municipalitatea a păsuit constructorul pentru a aduce lucrările la calitatea din contract, lucru care, însă, nu s-a mai întâmplat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
fără bani, fără pretenții
nu se bagă nimeni, dacă nu e plătit corespunzător. să se recupereze banii de la cei care nu si-au respectat contractul, după care să se plătească așa cum trebuie un constructor capabil să refacă pasajul ok
Postat 29 August 2015, 16:05 de vg
Dorel,what language do you speak?
Insist cu o idee mai veche.De ce naiba nu suntem in stare sa copiem integral modelul,materialele ,tehnica de executie si executia in sine a unei celebre galerii din Milano?! De ce nu discutati cu Dorel intr-o limba straina?Poate intelege...
Postat 28 August 2015, 23:15 de User anonimizat
miserupism
Pana acum doar oradenii erau 'miserupisti'. Acum am ajuns ca nimeni nu vrea sa mai aiba de a face cu nebunul din Birtin. Asta se cheama tot 'miserupism'?
Postat 28 August 2015, 22:39 de User anonimizat
CORECT
@scortosul: nu ca as fi un priceput in ale constructiilor ca atare dar ceea ce spui este perfect logic! si-atunci firmele cunoscandu-si limitele nu se mai baga pentru ca stiu clar CA NU POT!
Postat 28 August 2015, 18:04 de TDS
greu la deal cu boii slabi
Lucrarea este compromisa inainte de a o incepe. Lucraqrile initiale nu au lasat grosimea necesara realizarii stratului suport si a stratului vazut-uzura necesar. Ar trebui cam 8-10cm. grosime, altfel nu iese nimic bun. Meseriasi pentru asa ceva nu sunt in Oradea. Am incercat in urma cu cativa ani cu meseriasi de la CONSTRUCTORUL, cu vechime in munca de 20 ani si a iesit o tragedie. Acesta pardosea trebuie tratata ca o lucrare de arta cu sume aferente unui lucrari de arta nu lucrare de buda si canal cum a fost incadrata initial.
Postat 28 August 2015, 17:41 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON