URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2015, 10:03

Primăria împrumută 67,7 milioane lei pentru a evita blocajul proiectelor europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de 67,7 milioane lei. Creditul este menit să asigure lichidităţile necesare pentru finalizarea la timp a cinci proiecte cu cofinanţare europeană printre care construirea aquapark-ului Nymphaea, a celor două pasaje pe care şoseaua de centură traversează sensurile giratorii de la intersecţia cu DN 76 şi DN 79, drumul rapid şi reamenajarea dealului Ciuperca.

"Nu este un credit nou, ci un credit punte din care să putem asigura derularea proiectelor până se vor face tragerile din împrumutul contractat cu Banca Europeană de Investiţii", a declarat marţi primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

Municipalitatea a fost nevoită să apeleze la această soluţie având în vedere faptul că tragerile din creditul luat de la Banca Europeană de Investiţii se pot face în minim 15 zile, termen care se poate prelungi şi la o jumătate de an, în condiţiile în care toate proiectele europene trebuiesc finalizate până la sfârşitul anului.

Pregătiri de renovare

În cadrul şedinţei de marţi, aleşii orădenilor au mai aprobat delimitarea unei suprafeţe de 10.700 metri pătraţi de teren reprezentând Colegiul Naţional "Mihai Eminescu". Primăria a câştigat cu sentinţă definitivă şi executorie procesul cu ordinul Premonstratens care revendica imobilul şi vrea să supună imobilul unui amplu proces de reabilitare.

"Va fi un proiect prioritar pentru următoarea perioadă de finanţare. Vom scoate la licitaţie în cel mai scurt timp realizarea Studiului de Fezabilitate a investiţiei, astfel încât în toamnă, când se vor deschide axele de finanţare pentru şcoli, să putem depune o cerere de finanţare pentru acesta", a spus edilul.

Silvaş cu insuliţă!

Tot în şedinţa de marţi, aleşii orădenilor au aprobat preluarea cu titlu gratuit de la Administraţia Bazinală de Ape Crişuri a unei suprafeţe de 4.500 metri pătraţi de teren din zona Silvaş lângă Crişului Repede între străzile Făcliei şi Dragoş Vodă.

Încheiat pe o perioadă de zece ani contractul de concesiune prevede amenajarea pe acest amplasament a unei zone de picnic. Municipalitatea are în plan pentru acest amplasament inclusiv refacerea Insulei Pisicii situată în amonte de podul Mareşal Constantin Prezan care ar putea fi pusă la dispoziţia orădenilor pentru relaxare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@cristi7
Una e sa vii cu o suma mica ca sa primesti o casa de care ai nevoie dar nu ti-o permiti si alta e sa indatorezi un oras deja ingenucheat pentru mega proiecte de care nu aveai neaparat nevoie (o parte din ele sunt total inutile - vezi centru, ciuperca, piateta din fata magazinului Crisul) sau pe care le puteai face mai simple si mai ieftine pentru ca nu aduc profit si nici nu sunt de utilitate publica. Da stiu, sunt un taran de oradean miserupist si fara viziune (asta ca sa-i scutesc de niste comentarii stupide pe eventualii postaci captivati si spalati pe creier cu ideile nebunului)
Postat 15 Iulie 2015, 22:42 de User anonimizat
postac
@anticomunist. Te rog, sa nu ma faci pe mine postac, iar daca mereu raspunzi in termeni fotbalistici, iti raspuns la fel si eu: Nu e nevoie "sa trag la poarta", ca iar ti-ai dat autogol!
Postat 15 Iulie 2015, 19:54 de LauraD
Fonduri europene
@Cristi7. Banii din fondurile europene "se vor primi", asa cum s-au primit pentru pavajul din Vulturul Negru, adica zero! Asa ca, lasa-ne cu prosteala, ca se primesc bani europeni pentru figuri, gen Ciuperca, etc.!
Postat 15 Iulie 2015, 19:31 de LauraD
@cristi&@anticomunist
Precis n-ati gresit,aici trebuia sa descarcati respectivele ,,comentarii"?! Cred ca v-ati incurcat, ati pus mere cu pere, asa-i cand downloadezi un volum mare de date, pardon, ,,comentarii". Pe bune, cititi cu atentie (as fi scris OBIECTIVITATE, dar v-as cere imposibilul!) articolul si apoi cititi-va aiurelile, sa vedeti ca se potrivesc ca nuca-n perete.
Postat 15 Iulie 2015, 18:54 de pinonel
@LauraD
Daca tu ai primi oportunitatea de a primi banii de o casa cu conditia sa pui si tu o cota de 5-15%, dupa caz, te-ai imprumuta de acei 5-15% ca sa poti primi GRATIS restul de 85-95% sau nu?
Postat 15 Iulie 2015, 17:18 de Cristi7
Esecul referendumului
Daca reusea faza cu referendumul probabil nu se mai imprumuta orasul ca doar intrau banii din impozite de la Sanmartin. Incet incet se afla miza unirii cu Sinmartinul. Ar fi bine sa se gandeasca la ce se intampla in lunile urmatoare si cei care au fost de partea alipirii. S-a promis marea cu sarea doar doar nu se va vedea lipsa acuta de lichiditati pentru lucrarile incepute care au un puternic miros electoral.
Postat 15 Iulie 2015, 16:23 de daaaaaaa
@LauraD
Ai citit articolul? Comportament tipic de postac. Nu te intereseaza continutul articolului, principalul e sa .. "tragi la poarta". Nu te-am jignit, relax!
Postat 15 Iulie 2015, 14:43 de User anonimizat
"Oradea e mica......Datoria e mare"
Nu mi se pare normal sa imprumutam bani pentru figuri!!!! Cum este posibil, ca pe de o parte sa ai datorii, iar pe de alta parte, "sa iti permiti "sa razi" un intreg deal Ciuperca, o piata centrala, strandul, etc. si sa te imprumuti pentru a le reface din temelii cu materiale scumpe din import?!
Postat 15 Iulie 2015, 12:15 de LauraD
Frumusete.
Totul va fi super frumos in Oradea.COOL,Dar nu vom mai putea sta prea mult din cauza mirosului de CACAT.Ieri 13.07.2015 a fost insuportabil.Bataie de joc.
Postat 15 Iulie 2015, 11:16 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON