URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2013, 15:56

Primăria dezbate public regulamentul privind zonele unitare de încălzire în care locuinţele vor fi legate obligatoriu la CET

Direcţia Tehnică organizează miercuri, de la ora 17, în sala mare a Primăriei, o dezbatere publică pe tema modificărilor care vor fi aduse Regulamentului de alimentare de energie termică în baza studiului de fezabilitate privind stabilirea zonelor unitare de încălzire în Oradea.

Potrivit regulamentului, zona unitară de încălzire este arealul geografic aparţinând oraşului în interiorul căreia se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire.

În Oradea, municipalitatea ia în calcul delimitarea a două zone unitare de încălzire.

Zona unitară A, în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, prin racordare la CET, constituie arealul conturat de schema constructivă a instalaţiilor, echipamentelor şi construcţiilor producătorului de energie termică, fiind delimitat de reţelele de transport şi distribuţie, incluzând punctele termice şi imobilele alimentate de acesta. Altfel spus, CET va avea exclusivitate asupra pieţei de energie termică în toate zonele în care şi-a tras reţele şi manifestă intenţia să vândă căldură.

În zona unitară B, alimentarea cu energie termică se va realiza inclusiv prin alte sisteme, inclusiv individuale, în care se va putea utiliza orice combustibil sau energie primară. În această zonă vor fi considerate şi imobilele din zona A dacă nu sunt branşate la sistemul centralizat, pentru că deocamdată nu este posibil sau rentabil pentru CET să deservească aceşti consumatori. În schimb, imobilele din zona B care se vor conecta la CET vor trece automat în zona A.

Primăria vrea să ia aceste măsuri pentru a proteja CET de eventualele debranşări care ar putea afecta eficienţa sistemului centralizat de încălzire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
BolovanulBolojan a inebunit de tat !!
Eu aici m-am nascut si pe aceiasi strada stau de 54 de ani !!!! Sa plece el, veneticul Bolovan ca si asa ii o viitura proasta !!! adica sa ma mut in alt oras ca el ma obiga sa trec pe CET-ul lui ???? Asa ceva sa auzi si sa nu crezi !!!
Postat 08 Iulie 2013, 16:05 de scortosul
BolovanulBolojan a inebunit de tat !!
Astia au tampit de tot !!! Vor sa ne transforme in sponsori obligati ai CET-ului pe gaze visat-gandit-proiectat de BolovanulBolojan !!! Preturile la gaze vor sari in aer la iarna si in anii care vin si noi sub directa carmuire a unui prost ne apucam sa trecem CEt-ul pe gaze !!!! Cand vestu trece(revine) pe combustibili solizi noi ne transformam in sponsori onorifici ai Rusiei , furnizorul de gaze al rRomaniei !!! Cea mai tragica si paguboasa solutie pentru CET !!!! Slugoii bugetari din PMO si CET tac speriati de perspectivele care le stau in fata !!! Acest primas Bolovan ar trebui alungat pana nu se implinesc planurile luim idioate !!!! Adica sa ma incalzesc cel mai scump ca asa vor muschii unui prost !!! Sa nu pot sa aleg cu ce si de la cine ma incalzesc ca asa vor muschii lui !!! Vai de noi ce urmeaza pentru Oradea si oradeni !!! SINGURA SOLUTIE afara cu BOLOVANUL din Oradea !!!
Postat 08 Iulie 2013, 16:03 de scortosul
Bolojane de ma-ta ai auzit?
CENZURAT
Postat 08 Iulie 2013, 11:09 de Juji
able
Totusi...de ce se impune locuitorilor orasului aceasta SPONSORIZARE nebuna? Cine ce are cu acest monstru vechi si ineficient? De ce ne obliga sa platim facturi de energie termica in loc mancam? OAMENI BUNI, TREZITI-VA LA REALITATE! Bolojan de ce se intoarce impotriva locuitorilor orasului??????
Postat 08 Iulie 2013, 10:57 de able
@doru
Ai perfecta dreptate, este vorba de AVIZUL referitor la prevederile proiectului de hotărâre a consiliului local pentru aprobarea delimitării zonelor unitare de încălzire în Municipiul Oradea, comunicat prin adresa nr. 9184 din data de 16.02.2012, înregistrată la Consiliul Concurenţei cu nr. RG 2540/21.02.2012. Se incalca prevederi din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, completata si modificata. Citez : ,,Proiectul de hotărâre prin care SC ELECTROCENTRALE ORADEA SA (denumita in continuare CET Oradea1) devine unicul operator pentru alimentarea cu energie termică a populaţiei, în arealul delimitat de echipamentele si construcţiile SACET, reprezintă o masură care, practic, închide posibilitatea accesului altor operatori la această piaţă. Această măsură limitează libertatea comerţului şi încalcă prevederile art. 9 (1) a) din Legea concurentei nr. 21/1996, prin limitarea altor întreprinderi/furnizori de echipamente, care au capacitatea conversiei diferitelor materiale/produse şi forme de energie în energie termică, de a-şi oferi serviciile/produsele potenţialilor clienţi."
Postat 07 Iulie 2013, 20:42 de pinonel
Exista electricitate
Si daca vreau incalzire electrica mai platesc pierderile din sistem ??? Sa vina CET cu un pret competitiv... si mai discutam...
Postat 07 Iulie 2013, 20:06 de Serban
dezbatere
ACESTE MODIFICARI ALE HCL 866/21.12.2010 AU FOST AVIZATE NEFAVORABIL DE CONSILIUL CONCURENTEI PRIN HOT.2540/21.02.2012 ,SE VEDE CLAR CA PRIMARUL LUCREAZA IMPOTRIVA LOCUITORILOR DIN ORADEA
Postat 07 Iulie 2013, 17:22 de doru
Geaba vointa, daca nu-i putirinta !
Poate vota nea ilie, consilierii si chiar papa, daca n-am 1000 de lei in lunile de iarna sa-i platesc lui dragos cel hotoman, ce trebuie sa fac, sa ma mut cu nevasta si copiii in canale precum boschetarii ?! Sa-mi vand copii, nevasta, ce sa facem ?! Ca pe noi nu ne-a-ntrebat nimeni de la UE cat putem plati.
Postat 07 Iulie 2013, 16:42 de anticomunistul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON