URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2010, 16:10

Primăria a afişat pe site averile funcţionarilor

Municipalitatea orădeană a afişat pe site-ul Primăriei www.oradea.ro, la secţiunea "Informaţii de interes public" declaraţiile de avere ale funcţionarilor, conform Legii 144 din 2007.

Bolojan, afacere proastă cu casa

Astfel, primarul Ilie Bolojan a câştigat anul trecut din salariu 48.000 lei, sumă la care se mai adaugă 4.750 euro încasaţi din închirierea apartamentului pe care l-a cumpărat înainte de a candida pentru funcţia de primar al Oradiei. Edilul şef nu a făcut o afacere prea bună în condiţiile în care pentru achiziţionarea locuinţei care i-a permis să primească domiciliu de Oradea, şi în consecinţă să se înscrie în cursa pentru Primărie, a împrumutat de la bancă 60.000 de euro pentru 25 de ani, după care piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar preţul imobilului a scăzut.

Deşi este primar de doi ani de zile, Bolojan face naveta cu maşina din Aleşd preferând să mai acopere din rate prin închirierea locuinţei. Conform declaraţiei de avere, edilul şef a renunţat inclusiv la firma sa din Aleşd, pe care a trecut-o pe numele soţiei, şi nu are alte surse de venit în afară de salariu.

În graba mare pentru predarea declaraţiei de avere, primarul a uitat să menţioneze la capitolul "Alte venituri" alocaţia acordată de stat pentru creşterea celor doi copii. Suma nu este foarte mare, dar apare în declaraţia altor angajaţi ai municipalităţii, cum ar fi viceprimarul Rozalia Biro, care a menţionat că familia a primit de la stat anul trecut 480 lei pentru creşterea fiecăruia dintre cei doi copii.

"Săracul" viceprimar bogat

De departe unul dintre cei mai înstăriţi aleşi locali, Biro deţine nu mai puţin de 12 parcele de teren în Oradea, Cetariu, Sânmatin, Betfia dar şi în zone turistice cum ar fi Lacul Fântânele sau Vama Veche unde deţine peste zece hectare.

La rândul său, viceprimarul şi-a trecut din greşeală casa din strada Branului la rubrica terenuri, fapt pentru care vila de pe deal nu mai apare la capitolul clădiri şi un cititor neatent ar putea crede că viceprimăriţa nu are o locuinţă proprietate personală. La fel cum nu are nici maşină! BMW-ul vechi din 1997 a dispărut din declaraţia de avere a Rozaliei Biro încă de anul trecut, iar superbul jeep Lexus pe care îl conduce deja de doi ani nu a ajuns încă în hârtii, semn că este pe una din multele firme ale ei sau ale soţul ei.

În schimb, în declaraţia de avere a viceprimăriţei figurează ceasuri şi bijuterii în valoare de 35.000 lei, tablouri în valoare de 30.000 şi o mobilă de sufragerie antică estimată la 25.000 lei.

Bani din peleţi

Deşi medic de profesie, viceprimarul Gheorghe Carp are un simţ al afacerilor înăscut. De la un credit de 8.000 euro luat de la bancă în 2006 şi declaraţia din 2008, când avea toate conturile goale, astăzi viceprimarul are în bănci peste 16.000 euro.

Carp are acţiuni în valoare de 92.300 lei la firma Ales Impex SRL, care deţine o fabrică de peleţi în Caraş Severin. Mica afacere i-a adus anul trecut viceprimarului circa 40.000 lei, cu doar 1.000 mai puţin faţă de cât a încasat din salariu. Proprietar al unui apartament în Splaiul Crişanei, Carp locuieşte în casa socrilor din strada Horea şi circulă cu maşina municipalităţii sau pe jos, pentru că nu are autoturism proprietate personală.

Spre deosebire de Primărie, pe site-ul Consiliului Judeţean Bihor nu au fost actualizate deocamdată declaraţiile de avere ale funcţionarilor şi aleşilor bihorenilor. În schimb, pe site-ul Prefecturii figurează încă de la începutul anului declaraţia de avere a prefectului Gavrilă Ghilea şi a subprefectul Sarkady Zsolt Csaba. Subprefectul Cristian Bitea nu şi-a reînoit încă declaraţia de avere. Probabil de ruşine că stă în chirie pe banii statului în timp ce familia sa deţine nu mai puţin de trei apartamente şi o casă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
taxe si impozite
Poate ne spune stimabila viceprimarita udamereu, cine naiba umbla cu masina Renault, culoare neagra, geamuri fumurii, brambura prin oras, la ore care nu au legatura cu activitatea Primariei. Fiul distinsei blonde oare? Daca da, si da este, ce cauta masina la el? SuperBolo stie? ...A aflat acum! Bihoreanule, iata un subiect de reportaj. Daca nu dezvoltati subiectul cu mijloacele voastre de investigatie jurnalistica, pierdeti un cititor, iar Bolo un vot!
Postat 18 Iunie 2010, 22:03 de contribuabil
Simai da de plicurile tale nu scrii
Si-a gasit si pampalaul de Simai subiect de articol.
Postat 16 Iunie 2010, 23:33 de Eci
mult vi a mai luat
sa vedem ce functionari saraci are BIHORUL.........sa nu cadeti pe spate si mai vor spaga si mita! sa intre legea prin care sa se faca dovada propietatiilor si bihorul va fi foarte BOGAT ca judet......... TRAIASCA BOC SI BASESCU!
Postat 16 Iunie 2010, 20:06 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON