URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2017, 16:57

Primari şi locuitori din zona Aleşdului, nemulţumiţi de instituţiile statului: Parlamentul dă legi proaste, Poliţia este „oarbă”, iar Garda Forestieră „surdă” la hoţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Derulată miercuri la Aleşd în prezenţa a 14 primari şi a unor simpli cetăţeni din comunele învecinate, reuniunea de luna aceasta a Colegiului Prefectural, prima de după alegerile locale şi legislative de anul trecut, a prilejuit oamenilor mai multe reproşuri la adresa unor instituţii despre care au afirmat că nu îşi fac treaba cum ar trebui.

Fără cadastrare, adio investiţii

După ce directorul executiv al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Dorel Dume, a povestit despre obiectivele de investiţii avute în vedere în acest an, primarul comunei Aştileu a criticat faptul că ABA nu face cadastrarea terenurilor pe care le deţine în zonă, ceea ce implicit determină imposibilitatea ca aceeaşi „firmă” a statului să nu facă nici necesarele investiţii pentru amenajările hidrografice.

„Nu se face cadastrarea”, a spus Ionuţ Lazăr (foto), edilul din Aştileu, Dume răspunzându-i că ABA „nu poate face întabularea terenurilor decât cu bani de la buget”, pe care însă nu îi primeşte, fapt care face ca doar 5% din proprietăţile ABA să fie evidenţiate ca atare.

În discuţie a intervenit şi şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, Călin Ivan Leţ, care le-a amintit primarilor că îşi pot înscrie comunele în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, pentru cadastrarea gratuită a terenurilor de pe raza acestora, anul trecut de acest program beneficiind trei comune, iar în alte patru lucrările fiind în derulare.

Problema e, însă, au replicat primarii, că programul înseamnă „doar vorbe”, de vreme ce prin Oficiul de Cadastru statul plăteşte topografii cu doar 60 lei pentru lucrările pentru cadastrarea unei parcele, în timp ce tariful pe piaţa liberă este de 500-600 lei minimum, astfel că specialiştii nu vor să contracteze lucrările. „Primăriile ar trebui să aibă posibilitatea să cofinanţeze diferenţa, pentru că la banii aceştia nu vine nimeni”, a spus şi edilul din Aleşd, Ioan Todoca.

Urmarea? Fără cadastrare, instituţiile publice nu pot face investiţii, oricât de necesare ar fi, iar în cazul celor hidrografice efectul este inundarea unor zone întinse din mai multe comune. „Trebuie să vă adresaţi distinşilor parlamentari, să schimbe legea”, le-a sugerat primarilor prefectul Claudiu Pop.

Măcar să se prefacă!

Oamenii s-au arătat de-a dreptul revoltaţi şi de pasivitatea Poliţiei faţă de autorii unor furturi sau alte infracţiuni ori contravenţii săvârşite atât de ţigani în zona Lugaşu de Jos, cât şi de alte persoane, în comuna Brusturi, de pildă.

Un cetăţean s-a plâns că pe terenul său agricol cineva şi-a făcut saivan de oi, iar ţiganii îşi trimit animalele să pască, iar când s-a adresat şefului de post din Lugaş acesta i-a spus că nu are ce face.

„Şi la noi sunt o grămadă de furturi nesoluţionate de Poliţie. Poliţistul spune că nici nu are rost să înregistreze reclamaţiile, că nu are ce să le facă hoţilor, şi nici nu le înregistrează. Oamenii vin la Primărie să se plângă”, a spus primăriţa din Brusturi, Livia Bârlău (foto), reproşându-i noului şef al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, prezent în sală, că „măcar să simulăm (n.r. – activitatea) dacă măsuri nu luăm!”.

Haniş a susţinut că nu avea cunoştinţă despre problemele sesizate, promiţând că se va documenta, în timp ce prefectul Pop a cerut atât Poliţiei, cât şi Jandarmeriei, să-şi facă treaba, „mai ales că vine vremea recoltelor”.

Jaf fără răspuns

O altă instituţie care strâneşte supărarea oamenilor este Garda Forestieră, iar motivul cam acelaşi: nu-şi îndepineşte menirea pentru care angajaţii sunt, totuşi, foarte bine plătiţi. Astfel, consilierul local Aurel Secară, din Lugaşu de Jos, a atenţionat asupra faptului că de aproape 6 ani localnicii au dat în vileag furturile de lemne săvârşite de Ocolul Silvic privat care le-a gestionat pădurea, fără însă ca fostul Inspectorat Teritorial Silvic să se fi implicat în sancţionarea vinovaţilor.

„Au fost pline ziarele cu informaţii despre această problemă, deschideţi site-ul ebihoreanul şi vedeţi, dar nu e corect ca o instituţie publică să nu se autosesizeze”, s-a adresat bărbatul şefei Gărzii Forestiere, Maria Antal (foto). „Când ne daţi un răspuns la ce s-a întâmplat? De un an şi jumătate am fost la dumneavoastră în birou şi v-am explicat situaţia şi nici acum nu ne-aţi dat un răspuns! Ocolul privat între timp s-a şi desfiinţat, iar noi suntem purtaţi în judecăţi că am spus cum s-a furat lemn”, a acuzat-o omul pe Antal.

Reacţia şefei Gărzii Forestiere a fost şocantă: „Când aţi fost la mine aţi lăsat vreo sesizare?”, l-a întrebat ea pe bărbat, la final promiţând că „o să mă informez şi o să vă comunic”. Dar şi asta numai după intervenţia prefectului, care i-a dat ultimatum ca în cel mult o lună să răspundă nu doar lugăşenilor, ci tuturor bihorenilor care au reclamat furturi masive din păduri comise de către sau cu complicitatea celor puşi să le păzească.

Pe de altă parte, oamenii s-au plâns şi că parlamentarii pe care i-au ales în decembrie nu au mai mers să stea de vorbă cu ei, să le afle problemele şi să propună legi care să permită rezolvarea lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Haoleu că va făcură de cacao primari
De la prea multa competență de trage că tot e la moda sa vina alți da neapărat ungur sa fie că altfel nu e bun ia note mici la evaluări asta e , daca este ungur bun este la el să fie olecuță de șef dache român este atunci nu bun la el .
Postat 24 Mai 2017, 22:13 de sss
Blestemul pamintului
500-600 ron/parcela (si chiar mai mult, la 700-800 din proprie experienta spun asta )?! Prost ii nu cine cere ci cine da. Da' nu li-i rusine ?! bataie de joc ordinara la adresa proprietarului pamintului care mai intai trebe sa-l imbogateasca pe "specialistul "topograf (vezi Doamne, ce chinzai de munca face !)si pe notar etc.ca sa poata sa-si intabuleze cumva ceea ce-i al lui , asta dupa bataia de joc pe care au aplicat-o securistocomunistii cu_colectivizarea paminturilor parintilor si bunicilor. REforma agrara continua . Obs. Pe de alta parte si suma de 50 de roni e in bataie de joc , da' face parte din schema. Sa traiti ,toarasi ! TOT INAINTE, !
Postat 24 Mai 2017, 19:42 de SM
...chiar prosti
...asa suntem. Inca o data dovada ca, la stat se sta si se asteapta pensia, Mare si Grasa. Nimeni nu a sesizat, nimeni nu a vazut, ......... chiar prosti, suntem
Postat 24 Mai 2017, 17:13 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON