URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2014, 11:16

Prima sentinţă în cazul învârtelilor imobiliare ale patroanei Eurobeton: Viorica Luca a încasat 8 ani de închisoare cu executare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătoria Oradea a pronunţat, vineri, sentinţa într-un dosar în care patroana fabricii de materiale de construcţii Eurobeton, Viorica Luca, e acuzată că s-a împroprietărit în fals pe 5,4 hectare de teren - 1,2 hectare aparţinând cetăţeanului grec Pedros Ciobanidis, precum şi alte 3,2 hectare din domeniul public al Oradiei.

Concret, Luca a cumpărat suprafeţe ieftine, care au fost "multiplicate" apoi şi mutate din pix în CF-urile unor zone mult mai scumpe de un complice al femeii, topograful Calamar Francisc, documentele fiind avizate în final de consilierul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Florian Gug Şipoş, şi el inculpat în dosar.

Aşa s-a ajuns în situaţia în care, cu un titlu de proprietate emis pentru un teren extravilan de 1,8 hectare şi cu o valoare infimă, de doar 12.000 lei, Luca să se întăbuleze pe trei terenuri, totalizând 5,4 hectare, din care două terenuri - de 3,6 hectare - aveau o valoare imensă. Doar suprafaţa din spatele Eurobeton, de pildă, a fost revândută apoi unor dezvoltatori imobiliari cu 1,6 milioane de euro!

Ancheta în caz, pornită în 2006, a fost finalizată în 2010, când procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor trei, Viorica Luca fiind acuzată de instigarea la fals şi abuz în serviciu a topografului Calamar Francisc şi a consilierului OCPI Florian Şipoş Gug, pentru participaţie improprie la faptele acestora şi pentru uz de fals. Totodată, în cazul lui Calamar şi Şipoş, procurorii au reţinut în plus fals în înscrisuri şi abuz în serviciu.

Prima sentinţă în caz a venit abia acum, după 4 ani de dezbateri, şi este una extrem de grea pentru protagonişti. Viorica Luca a fost condamnată la 8 ani de detenţie, la fel şi consilierul OCPI Florian Gug Şipoş. În cazul funcţionarului, instanţa a dispus şi o pedeapsă accesorie, interzicându-i să profeseze ca inginer topograf pe durata executării pedepsei cât şi ulterior, timp de 5 ani, ca pedeapsă complementară.

În cazul topografului Calamar Francisc, judecătorii au fost mai îngăduitori, acesta fiind condamnat la 6 ani de închisoare cu executare. Însă la fel ca şi Gug, Calamar nu poate să profeseze nici în timpul detenţiei şi nici ulterior, pentru o perioadă de 5 ani.

Judecătorii au dispus, de asemenea, desfiinţarea documentelor false, dispunând "restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor".

De asemenea, Luca, Gug şi Calamar au fost obligaţi să plătească daune morale în sumă de 50.000 euro în favoarea cetăţeanului grec, respingând însă pretenţiile civile formulate de cele 42 de persoane care au cumpărat terenurile de la escroacă dar şi cele formulate de Comisia Locală pentru aplicarea Legii fondului funciar şi Municipiul Oradea prin primar.

Sentinţa Judecătoriei Oradea nu este definitivă, putând fi atacată, prin apel, în termen de 10 zile de la comunicare, iar procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea.

Până atunci, însă, judecătorii au dispus menţinerea sechestrelor asiguratorii aplicate pe averile celor trei inculpaţi, pentru ca aceştia să nu le poată înstrăina.

În paralel cu acest proces, Viorica Luca mai are un dosar tot în dezbaterea Judecătoriei Oradea, deschis tot pentru o escrocherie imobiliară, care a provocat municipiului un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. În respectivul caz, Luca e acuzată că, cu complicitatea unei foste funcţionare de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Eugenia Pop, în prezent referentă - suspendată a Primăriei Oradea, a "furat" 4,4 hectare în zonele cele mai scumpe ale oraşului, pe care ulterior le-a înstrăinat.

Citiţi despre învârtelile afaceristei din Sânmartin în articolele Ţepară cu tupeu şi Madam Parcelă: Cum s-a împroprietărit, în fals, o escroacă pe 4,4 hectare de teren în zonele rezidenţiale ale Oradiei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bravo procurorului
Da e un bun inceput pentru stoparea falsificatorilor. Dar din pacate unii procurorii trec de partea falsificatorilor.
Postat 04 Decembrie 2014, 19:29 de acidutul
Terenuri pe care municipalitatea le va "uita" din evidente !!!
Asa cum a "uitat" si cele aproape 30.000 mp, pe care primarul a promis ca le va recupera dupa deciziile instantelor, dar pe care continua sa se construiasca - cu si fara autorizatie de construire - vile, piscine, sedii de firme, etc, de catre hotii imobiliari ai orasului care s-au improprietarit prin falsuri grosolane via Sturza, Filip, Dacin, Sterian, Micula, Maghiar, Ciursas, Tomulescu ... procurori, judecatori, avocati, functionari de la Cartea Funciara, etc !!! Partea proasta a lucrurilor ca DNA, SRI, DIICOT, Politia judetului Bihor, etc, etc, cunosc toate dedesupturile dar nimeni nu misca nimic in front ca sa nu faca valuri care sa rastoarne "echilibrul local" !!!
Postat 30 Noiembrie 2014, 11:04 de WinDos
Curtea de Conturi
Din Raportul Curtii de Conturi: Cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 18/1991, care se pare ca au facut un adevarat bussines din aceasta activitate, sunt: ........................ Gheorghe Iaciu si Rotaru Mihai. Acestia au platit pentru drepturile litigioase circa 3 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 35 milioane lei; GHEORGHE IACIU este actionarul majoritar IMPACT! Cu un asemenea personaj si-a gasit BOLOJAN SA SEMNEZE TRANZACTII DUBIOASE(OK, semnatura a pus-o directorul general IMPACT, Lucian Mateescu)dupa ce el singur a spus cu subiect si predicat ca IMPACT a dat o TEAPA municipiului Oradea de 22 milioane EURO. Tot IACIU este implicat si in operatiuni de SPALARE DE BANI prin firme gen Baloo, Iacovira in Malta, Luxemburg si Grecia! Deocamdata BOMBA nu a explodat complet! Urmariti presa germana(ca tot e de bon ton NEMTAREALA in aceste zile): HUFFINGTON POST, DER FREITAG! Sa nu-mi ziceti TDS daca nu vor aparea dezvaluiri senzationale!(cu conditia ca Iaciu sa nu vare bani grei ca sigur nici NEMTII nu sunt 100% INTEGRI)
Postat 29 Noiembrie 2014, 12:00 de TDS
le fel..
INCA O DATA ASTEPT o solutie si in cazul CONTRACTELOR FICTIVE DE V/C PRIN CARE DEZVOLTATORUL IMPACT a pus LABA pe TERENURILE DIN CARTIERUL EUROPA! In vremea in care BOLOJAN MAI AVEA UN DRAM DE CREDIBILITATE, insusi el a spus acest lucru! EU CONFIRM9AM DOVEZI), DOAR CA NU VREA NIMENI SA MA AUDIEZE!
Postat 29 Noiembrie 2014, 11:38 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON