URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2013, 12:45

Prima şedinţă a Consiliului Judeţean din acest an, vot pe bandă rulantă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurământ pe litere

Începând de miercuri, Consiliul Judeţean are patru noi membri, desemnaţi de tot atâtea partide în locul celor aleşi atât astă-vară, la alegerile locale, cât şi în 9 decembrie, când trei dintre ei au devenit parlamentari, iar în ianuarie unul a fost promovat ca şef peste o instituţie guvernamentală deconcentrată.

Astfel, în locul lui Szabo Odon, ales deputat în Colegiul 2 Săcueni, UDMR l-a pus pe Lakatos Ioan (orădean, auto-recomandat "expert în problemele romilor"), PPDD l-a înlocuit pe Gheorghe Hulea, devenit deputat prin redistribuire în Colegiul 3 Aleşd, cu fostul PDL-ist Vasile Petruţ, iar PDL a pus-o în locul lui Liviu Laza Matiuţă, deputat tot prin redistribuire în Colegiul 4 Beiuş, pe fosta manageriţă de la Spitalul Judeţean, Carmen Pantiş, care s-a înscris în acest partid anul trecut, înaintea alegerilor locale, unde - culmea - l-a susţinut însă la funcţia de primar nu pe candidatul partidului său, Mihai Groza, ci pe UDMR-istul Cseke Attila. Şi PSD are un consilier judeţean nou, în persoana juristului Traian Costa, care i-a luat locul lui Marius Rotar, care de la începutul acestei luni conduce ca interimar Inspetoratul Teritorial de Muncă Bihor.

Evident, toţi cei patru noi consilieri judeţeni au fost validaţi ca atare şi au depus jurământul, singurul care a avut dificultăţi în citirea textului acestuia fiind, cum era previzibil, UDMR-istul Lakatos Ioan, care în ciuda vârstei (46 de ani) a "buchisit" cu mare greutate (sau emoţie?) înşiruirea celor câteva sute de litere care compun formula de jurământ.
Tot din cauza alegerii unor consilieri în Parlament, locurile ocupate de respectivii în unele consilii de administraţie (precum în cele de la Aeroport, SC Parcuri Industriale Bihor SRL şi Fundaţia pentru Sănătate Bihor) au fost atribuite unor alţi colegi.

Parteneriat pentru copiii cu handicap

În reuniunea de miercuri, consilierii judeţeni au votat, între altele, un acord de colaborare între Direcţia judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pe de o parte, şi Administraţia Social Comunitară Oradea, pe de altă parte, necesar pentru ca minorii cu handicap din Oradea care sunt crescuţi de propriile familii (nu instituţionalizaţi în centrele de plasament) să poată beneficia în continuare de îngrijiri medicale specializate la Centrul pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi din Oradea, singurul de acest fel existent în municipiul reşedinţă de judeţ. DASPC urmează să suporte 40% din costurile îngrijirilor acordate acestor copii (dintr-o sumă totală de 712 lei lunar), iar ASCO să acopere diferenţa de 60%.

Un acord similar a fost aprobat de consilierii judeţeni şi pentru copiii din zona Tincăi, îngrijiţi în CRCD din această localitate, cu Consiliul Local al comunei.

Nu cumpărăm!

Pe ordinea de zi a şedinţei CJ a mai fost şi problema cumpărării sau nu a două imobile cu statut de monument istoric, respectiv arhitectonic, din Ţeţchea, respectiv din Cadea.
Pentru că în cazul unor asemenea clădiri legea prevede că proprietarii le pot scoate la vânzare numai după ce, în ordine, refuză să le cumpere Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean ori Primăria localităţii pe raza căreia se află, chestiunea a fost mai degrabă o formalitate. Iar asta întrucât, dată fiind lipsa de fonduri, consilierii judeţeni au decis ca în ambele cazuri să-şi decline dreptul de preemţiune, atât pentru achiziţia conacului Zathureczky din Ţeţchea (în care funcţionează în prezent Primăria), cât şi al unui apartament din Palatul Apollo din Oradea.

Noi curse pentru navetişti

Tot miercuri, consilierii judeţeni au decis, în unanimitate, să acorde licenţe de transport pentru câteva firme specializate în transportul de persoane, între diferite localităţi din judeţ.

Astfel, SC Jasz Plaszt SRL a primit licenţă pentru ruta Oradea-Mădăras, SC Puşcău Trans pentru Oradea-Sântion, SC Teşan Prest pentru Săcueni-Borş, Batăr-Borş, Călacea-Borş, Carasău-Borş, Cheresig-Borş şi Sâmtimreu-Borş, iar SC Pupnicol Trans SRL pentru ruta Poienii de Sus-Beiuş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
replica la articol
Sa nu se justifice Mang PLAGIATORUL...un caracter plagiator , profitor personal, dictator cu ceilalti `` Nu inseamna ca nu ne vom lua bagajele si vom pleca acasa `` Asta nu avrut niciodata ex senatorul PSD Ioan Mang |PLAGIATORUL si nici nu va vrea decit fortat de imprejurari ca sa demisioneze din functia de presedinte PSD Bihor si sa mearga acasa sa-si vada de firma si de functia din CJ Bihor si de la Unversitate . Membrii simpli PSD Bihor nemultumiti de presedintele plagiator si conducerea corupta PSD Bihor semnati toti petitia on line www.petitieonline.com/demisia_lui_mang_din_functia _de _presedinte_psd_bihot#forum. Toata valoarea declaratiei si petitiei si semnaturile parlamentarilor si politicienilor de Bihor daca nu este inmanata priminstrului Victor Ponta se semnata favorabil de catre acesta are valoarea de HIRTIE IGIENICA de sters foundul CJ Bihor ca sa vada prostimea care i-a votat ca au atitudine!:))=))Conducerea CJ si polioticieni de Bihor trebuie ca sa mearga cu declaratia aceasta la semnat sui sa i-a atitudine pentru Judetul Bihor altfel ... isi bat limba de pereti pe dejeaba ca nu-i asculta nimeni de la Bucale si miticiiAceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 01 Februarie 2013, 15:33 de Romanul Simplu
erata
tov. cris, in conacul Zathureczky a functionat Primaria Tetchea. pana in urma cu 2 ani. daca informatiile nu sunteti in stare sa le transmiteti cu acuratete, ma intreb in ce masura sunteti capabil sa scrieti editoriale. profesional vorbind, caci moral si deontologic vazuram ca il copiati pe mai tanarul gadea...
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:39 de dfc
pdl
D-na Pantis face parte din org.judeteana de femei ?
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:24 de pdl
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON