URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2017, 17:24

Prima ediţie a “Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de Ani”, de la Lugașu de Jos, a strâns peste 10.000 de vizitatori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 10.000 de persoane, între care 111 meşteri populari, meşteşugari, anticari şi negustori din Ardeal, au participat la prima ediţie a "Târgul Corvinilor -Târgul de 500 de Ani", cel mai vechi târg din Ardeal "reînviat" de Primăria comunei Lugaşu de Jos, în perioada 24-28 august, ultima zi fiind dedicată unui târg de animale şi produse agroindustriale.

"Au fost oameni de vârste diferite veniţi din toate colţurile ţării. Tineri şi vârstnici s-au bucurat împreună şi au "gustat" ingredientele Târgului Corvinilor - Târgul de 500 de Ani: meşteri populari, colecţionari de antichităţi, folclor şi portul ardelenești autentice, muzica uşoară de calitate şi petrecerile în aer liber", se arată într-un comunicat transmis vineri de primarul Sorbán Levente.

Înfiinţat pe baza ordinului regal al lui Matei Corvin în 1470, Târgul Corvinilor a fost menţionat prima dată în 1475, iar ultima oară în 1940. Acum, după o pauză de 77 de ani, Primăria comunei Lugaşu de Jos a decis să reia tradiţia.

Prima ediţie a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia "Viitorul Regiunii Crişurilor", cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi cu Şcoala Gimnazială "Ovidiu Drimba" Lugaşu de Jos.

Evenimentul a avut şi un moment special, duminică, 27 august, când Consiliul Local al comunei le-a acordat titlurile de "Cetăţean de Onoare" avocatei Cermian Floare şi soţului ei, Cermian Petru. Cei doi au fost distinși pentru sprijinul necondiţionat acordat de-a lungul timpului administraţiei locale, tuturor cultelor religioase din comună, atât prin numeroasele sponsorizări făcute la diverse evenimente, cât şi prin serviciile avocaţiale pro bono în procesele derulate.

Totodată, familia Cermian a preluat şi conacul Zichy, pe vremuri proprietatea contelui Zichy Jenő, imobil care a fost renovat, graţie proprietarilor, în aşa fel încât să păstreze eleganţa de odinioară, şi transformat într-o pensiune, gazdă periodică a unor evenimente culturale locale.

Organizat pe o suprafaţă de 10 hectare, pe un teren intravilan proprietatea Asociaţiei Urbariala Lugăşana, târgul a avut un buget asigurat dintr-o finanţare nerambursabilă de 16.500 lei, obținută în cadrul unui proiect transfrontalier, 19.600 lei au fost încasați din închirierea spaţiilor pentru comercianţi, 7.000 lei au fost câştigaţi printr-un proiect depus la Direcţia Social Comunitară Bihor şi 2.500 lei au fost oferiţi ca sponsorizare de către compania Holcim România SA. Totodată, SC Pază şi Protecţie Bihor SRL a sigurat gratuit ordinea publică în timpul evenimentului.

"Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit prin sponsorizări sau munca lor la buna desfăşurare a evenimentelor care s-au derulat în cadrul Târgului", a mai transmis primarul Sorbán Levente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON