URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2015, 18:10

Preşedintele CSM la Oradea: În Bihor procesele durează mult, lipsesc judecători, dar soluţiile sunt corecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, între care şi preşedintele Marius Tudose, preşedinţii Curţilor de Apel Timişoara şi Alba Iulia au participat, joi, la prezentarea bilanţului pe anul trecut al activităţii Curţii de Apel Oradea şi instanţelor arondate din judeţele Bihor şi Satu Mare.

Potrivit datelor prezentate de preşedintele Curţii de Apel Oradea, Andrei Rus, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţă, în 2014 pe rolul instanţelor din Bihor şi Satu Mare s-au aflat nu mai puţin de 125.463 de cauze. Chiar dacă pare mare, volumul de activitate este de fapt în scădere cu 27,89% faţă de cel din anul 2013.

„Explicaţia se regăseşte în numărul mai redus de dosare nou înregistrate, în materie civilă mai ales, precum şi în efortul considerabil depus de magistraţi în anii precedenţi pentru reducerea stocului de dosare, la începutul anului 2014 existând pe rol 1.677 dosare, faţă de 5.549 dosare în anul 2013 şi 5.786 în 2012", a spus Rus.

În medie, fiecare judecător a avut de soluţionat anul trecut 886 de dosare, excepţie făcând judecătorii de la Tribunalul Bihor, unde încărcătura a fost dublă, 1.619 dosare. Numărul mare de dosare nu a afectat, însă, calitatea actului de justiţie, a precizat preşedintele Curţii de Apel Oradea, numărul soluţiilor schimbate fiind foarte mic, „în procent de 0,96%".

Rezultatele sunt explicabile şi prin încercarea conducerii Curţii de a unifica practica judiciară, una dintre problemele spinoase care, de-a lungul timpului, a condus la creşterea neîncrederii părţilor, ce descoperreau soluţii diferite în acelaşi tip de cauze. „Au fost întâlniri în care s-au luat în discuţie atât probleme de drept de imediată aplicabilitate cât şi soluţii pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, hotărâri ale Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene, apreciate ca având impact asupra propriei jurisprudenţe", a explicat Rus.

Efectul? Deşi în Bihor procesele durează mai mult, soluţiile sunt corecte, susţin reprezentanţii CSM. „Aş scoate în evidenţă rezultatele obţinute de judecătoriile reşedinţă de judeţ, care pe lângă faptul că au avut de soluţionat aproape 70.000 de dosare, au avut indici de calitate foarte buni", a declarat preşedintele CSM, Marius Tudose, prezent la întâlnirea cu ziariştii.

Întrebat despre soluţiile pe care le  vede pentru rezolvarea situaţiei aparte de la Tribunalul Bihor, unde lipsa personalului afectează de ani de zile operativitatea instanţei, preşedintele CSM a apreciat că vina este a judecătorilor de la instanţele inferioare care nu se înscriu la examene pentru promovare. „Posturi există, se scot la concurs, dar nu vine nimeni. Nici nu se transferă de la alte Tribunale", a spus Tudose.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da, da...
Oh, da! Mai ales că și la TB dar și la CAO judecătorii cunosc perfect noțiunea de DOL(sau mai detaliat DOL RETICENT). Tot la aceste Instanțe se ține cont de mărturii evident mincinoase și nu de înscrisuri semnate de autorități. În plus CSM-ul răspunde petițiilor cetățenilor cu maximă celeritate. Eu am transmis o petiție în ianuarie 2014! Nu am primit răspuns nici azi!
Postat 27 Februarie 2015, 08:53 de TDS
"... soluţiile sunt corecte", susţin reprezentanţii CSM !!!
Voi cei de la CSM sunteţi ori tembeli, ori rău intenţionaţi !!! Dacă aceşti magistraţi, care se dau aleşii de vârf ai domeniului, mint cu atâta neruşinare, ce să ne mai aşteptăm de la procesul de aliniere a justiţiei la dreptate ... !!!
Postat 27 Februarie 2015, 08:02 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON