URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2016, 11:45

Preşedintele CJ, Pasztor Sandor, în vizită la Muzeu: Lucrările vor fi încheiate până la anul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În "şase-şapte zile" s-a reuşit ce nu s-a făcut în şase ani. Acesta a fost mesajul pe care noul preşedinte al CJ Bihor, Pasztor Sandor, a vrut să-l transmită invitând presa locală, joi, pe şantierul Muzeului Ţării Crişurilor, după reluarea lucrărilor de reparaţii capitale şi amenajări ale fostului sediu al Comenduirii Garnizoanei, stopate de firma Selina în 31 iulie 2010.

De asemenea, el a arătat că în "decembrie-ianuarie" aceste lucrări vor fi încheiate, astfel încât instituţia să poate fi mutată începând de anul viitor, iar în primăvara anului 2017 Muzeul să fie deschis publicului.

Tur prezidenţial

În aproximativ 30 de minute, preşedintele CJ, însoţit de şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, de directorul Muzeului, Aurel Chiriac, şi de şeful de şantier din partea noului antreprenor, Emil Bandici, de la societatea de construcţii Euras SRL din Satu Mare, le-au arătat jurnaliştilor stadiul lucrărilor executate până în 2010 de Selina, ajuns la circa 85% din volumul total proiectat.

Clădirea, a cărei refacere a fost încheiată în exterior, are în interior coridoarele şi aproape toate sălile reabilitate şi renovate, precum şi mare parte din echipamente instalate, starea - după şase ani de conservare - fiind mai mult decât bună, indiciu al calităţii manoperei şi materialelor folosite.

Singura parte care nu a fost atacată până acum, au explicat gazdele, este casa scării, la care deja au reînceput munca mai multe echipe de zidari.

Selina, subantreprenor

Pasztor a explicat că reluarea lucrărilor a avut loc lunea aceasta, după atribuirea contractului pentru etapa a doua către firma sătmăreană Euras, cea care a câştigat cea de-a patra licitaţie organizată de CJ în ultimii trei ani în acest scop, la valoarea de 5,991 milioane lei plus TVA. După cum se ştie, precedentele licitaţii nu s-au finalizat prin încheierea unor contracte între CJ şi câştigători, fie din cauza lipsei de interes a constructorilor, fie a contestaţiilor formulate de Selina.

De altfel, Pasztor a arătat indirect că şi de această dată Selina a contestat rezultatul licitaţiei demarate în luna martie, dar că firma şi-a retras contestaţia şi a făcut o înţelegere cu noul antreprenor, pentru a finaliza lucrările de instalaţii, cele mai complicate, pentru că este vorba despre "zeci de kilometri" de cablaje.

Şeful CJ a avut asupra sa, de altfel, o mapă din care a scos mai multe documente în baza cărora sunt continuate lucrările: contractul cu antreprenorul sătmărean, procesul-verbal de recepţie la terminarea parţială a lucrărilor de către Selina, cel de predare-primire a amplasamentului, ordinul de reîncepere a lucrărilor, precum şi comunicările către Primăria Oradea şi Inspectoratul Teritorial de Muncă privind continuarea acestora.

Viitor pe etape

Cu privire la "ceea ce urmează", preşedintele CJ a vorbit despre "trei etape", prima fiind ca tocmai începută, pentru montarea instalaţiilor sanitare, de semnalizare şi de stingere a incendiilor, televiziune, internet etc, precum şi a pardoselilor din parchet (din lemn) şi de tarchet (un fel de linoleum special, folosit şi pentru pardosirea spaţiilor din spitale), de restaurare a elementelor decorative, sonorizare etc.

Pasztor a subliniat că "în ultimele şase-şapte zile s-a făcut ce nu s-a putut în şase ani", şi anume re-racordarea clădirii la reţeaua de electricitate şi la cele de apă şi canalizare, şi a spus că pentru această etapă "sursa de finanţare este asigurată integral", iar termenul de finalizare a fost redus de la 8 luni la 6 luni.

Concomitent, a adăugat şeful judeţului, CJ a "lansat o a doua licitaţie", pentru achiziţionarea "mobilierului de bază", scop pentru care instituţia va face o rectificare bugetară în această lună. Prin mobilier de bază, Pasztor a explicat că se înţelege "dulapuri mobile" pentru birourile administrative (care vor ocupa tot parterul clădirii), dar şi pentru secţii precum cea de istorie veche, pentru bibliotecă şi acvarii. Suma necesară estimată este de 4,958 milioane lei plus TVA, iar termenul prognozat pentru finalizarea licitaţiei este de 8 luni.

Cu amenajări peisagistice

Totodată, Pasztor a spus că deja a avut discuţii şi pe tema "amenajărilor speciale şi a amenajărilor de incintă", atât pentru dotarea cu mobilierul necesar pentru expunerea pieselor de muzeu, cât şi pentru refacerea "zonei adiacente", adică reamenajarea spaţiilor verzi şi aleilor, instalarea mobilierului de grădină, refacerea gardurilor şi porţilor etc, aşa încât întregul ansamblu muzeal să fie refăcut estetic.

Şeful CJ a afirmat că sursa de finanţare va fi Programul Operaţional Sectorial 2014-2020, deci lucrărilor vor fi făcute cu fonduri europene, de 4,9 milioane euro.

Motiv de mândrie

Repetând că "s-au făcut paşi foarte importanţi în ultimele şase-şapte zile", Pasztor a spus că "avem toate posibilităţile de a începe şi continua acest proiect în aşa fel încât anul viitor să ne mândrim cu această clădire". Întrebat, însă, când va fi redeschis Muzeul pentru vizitatori, el a răspuns că "nu există o dată estimată pentru deschiderea către public", dar se declară "optimist", avansând ca dată "luna martie 2017", pentru că "mai repede, credeţi-mă, nu se poate face".

De altfel, Pasztor a preferat ca "popas" pentru discuţia cu jurnaliştii una dintre sălile deosebite de la etajul I al clădirii, spunând că vrea ca aceasta să găzduiască "evenimente reprezentative pentru Oradea şi pentru Bihor", despre care a spus că trebuie să fie o sursă de venituri suplimentare a Muzeului.

De altfel, el i-a trasat sarcină directorului Aurel Chiriac să majoreze veniturile proprii, ceea ce nu este de mirare în condiţiile în care întreţinerea clădirii va costa enorm. Fosta Comenduire a Garnizoanei are o suprafaţă desfăşurată de 18.000 metri pătraţi, iar sălile o înălţime medie de 5 metri şi un punct trafo de 900 KW care va trebui să asigure încălzirea şi răcirea a peste 100.000 metri cubi de aer, consumurile estimate fiind echivalente cu ale unui cvartal de blocuri de locuinţe sau al unei întreprinderi medii.

Pregătiţi pentru "normalitate"

În condiţiile în care în prezent doar 9% din bugetul Muzeului sunt venituri proprii, directorul instituţiei, Aurel Chiriac, şi-a propus să le majoreze cu 30% şi s-a declarat convins că va reuşi.

"S-a ajuns unde trebuia să se ajungă, cred că intrăm în normalitate. Noi suntem pregătiţi pentru mutare, există şi planul expoziţional. Am gândit o expoziţie în care să avem puţină scenografie, noi nu dorim ca vizitatorul să intre în admiraţie faţă de un anumit obiect, cred că trebuie să intre într-o anumită stare. În final, vom ajunge la un muzeu de excepţie, pentru că suntem singurul muzeu pavilionar, care dispune de spaţii şi de patru muzee, de fapt", a spus Chiriac, subliniind că instituţia are circa 500.000 piese, iar "o sursă de bani va fi şi laboratorul de restaurare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cetate
muzeul va mege in cetate. punct
Postat 11 August 2016, 06:52 de omul_din_ombuds
@no_name
Comentariul tau e cred, cel mai bun pe ziua de azi pe Ebihoeranul! Chiar a fost buna replica ta! Mai asteptam!
Postat 10 August 2016, 13:26 de OradeaCivitas
renuntati la muzeu
renuntati urgent la muzeu!!!!!!!! facem concurenta Debretinului si chiar Budapestei!!!
Postat 10 August 2016, 12:00 de no_name
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON