URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2011, 15:57

Premiere fericite în medicina orădeană: Uterul unei femei extirpat laparoscopic, pacient paralizat vindecat într-o oră!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Hadrian Borcea, şi coordonatorul secţiei de Obstetrică şi Ginecologie, dr. Petru Chitulea, au anunţat două evenimente medicale deosebite şi, mai ales, reuşite.

Premieră naţională

Prima este o premieră naţională şi constă în tratamentul paraliziei printr-o metodă inovatoare şi în timp record, în cazul unui pacient în vârstă de 50 de ani care suferise o pareză pe partea dreaptă a corpului în urma unui accident vascular cerebral ischemic, adică tulburarea circulaţiei sângelui la nivelul creierului.

"E vorba despre o procedură terapeutică aplicată pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic care se soldează cu paralizie. Pe 6 iulie, am avut un pacient cu paralizie la nivelul jumătăţii drepte a corpului şi cu tulburări de vorbire, la care am aplicat această procedură, iar în urma tratamentului, la o oră, pacientul nu a mai prezentat nici un fel de simptome. Paralizia a remis în totalitate", a declarat dr. Hadrian Borcea.

Acesta a adăugat că "procedura a fost o reuşită, în premieră naţională". "Chiar dacă în lume se practică de câţiva ani, în România această procedură nu a fost folosită cu succes până acum", a spus medicul.

Metoda nu poate fi folosită însă în orice caz, la orice bolnav, deoarece constă în evaluarea amănunţită a riscurilor la care se supune pacientul, iar terapia este agresivă datorită substanţei uzitate. Dacă particularităţile pacientului o permit, i se dă un medicament special. "Procedura terapeutică constă în administrarea unui tratament timp de o oră, într-o doză foarte bine calculată, şi urmată de o supraveghere şi o terapie în secţia de Terapie Intensivă, iar apoi la Neurologie", a mai explicat dr. Borcea.

Atenţie la simptome!

Şeful UPU a mai precizat că realizarea acestei proceduri a presupus o pregătire laborioasă de câteva luni, care a fost implementată cu ajutorul Clinicii de Neurologie din Debreţin, cu care Universitatea orădeană desfăşoară un proiect transfrontalier. "Pacientul s-a externat ieri, (n.r. luni), în stare foarte bună, fără nicio complicaţie", a mai punctat medicul, adăugând că esenţial a fost faptul că bărbatul fusese adus în timp util la spital.

Borcea a subliniat că este extrem de important ca bolnavii să ajungă la spital în mai puţin de trei ore de la apariţia simptomelor. Principalul semn al accidentului vascular cerebral ischemic este că pacientul nu îşi poate mişca o jumătate a feţei, iar cei din jur observă o asimetrie a feţei. Totodată, bolnavul nu îşi poate mişca mâna sau piciorul de pe aceeaşi parte a corpului sau are forţa mult diminuată, iar cuvintele pe care le pronunţă nu au sens.

Până acum, tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic era o procedură de lungă durată, constând atât în aplicarea unui tratament medicamentos de limitare a efectelor paraliziei, adică de limitare a zonei afectate a creierului, şi abia apoi în efectuarea unui tratament de recuperare prin kinetoterapie, care poate dura luni sau chiar ani, în funcţie de gravitate. "Cazul acesta a fost o primă excepţie de la regulă, în care pacientul a ieşit pe picioarele lui din spital", a conchis Borcea.

Mai rapid, mai sănătos

laparoscop.jpgLa rândul său, conferenţiarul Petru Chitulea, medicul coordonator al Maternităţii, a anunţat o altă premieră fericită pentru Oradea, desfăşurată în urmă cu trei săptămâni, în cazul unei femei în vârstă de 58 de ani, operată laparoscopic.

"A fost vorba despre o histeroctomie totală, adică extirparea uterului şi a ovarelor fără a tăia abdomenul. A fost o operaţie complexă, pe care am putut-o face graţie aparaturii moderne (foto) pe care am primit-o", a spus Chitulea, adăugând că asemenea operaţii au mai fost făcute în România, dar nu în Oradea.

Ginecologul a precizat că "intervenţia a decurs cu succes", pacienta fiind externată la 7 zile de la operaţie, perfect sănătoasă. "Am externat-o abia după 7 zile din exces de prudenţă", a spus medicul.

Specialistul a explicat că marele avantaj al procedurii laparoscopice, în general, este acela al reducerii semnificative a suferinţei (comparativ cu operaţiile chirurgicale tradiţionale, deschise), reducerea la minim a durerilor, precum şi reducerea perioadei de recuperare a pacientului. În plus, a subliniat dr. Chitulea, şi reinserţia socială şi profesională a bolnavului se face într-un timp mult mai scurt, nefiind nevoie de concedii medicale prelungite. În fine, de obicei pacientele operate laparoscopic îşi pot relua viaţa sexuală într-un timp mai scurt.

Chitulea a mai ţinut să puncteze că operaţia a fost reuşită datorită colaborării bune între primarul Ilie Bolojan şi ministrul Sănătăţii Cseke Attila, care au obţinut, pentru Maternitate, un laparoscop de cea mai mare performanţă, dar şi fostului manager al Maternităţii (devenit între timp şeful Spitalului Judeţean), Gavrilă Grebenişan, care a făcut posibilă o sponsorizare de aproximativ 500 de milioane de lei vechi pentru instrumentarul necesar ca aparatul să poată funcţiona.

"Acest aparat de endoscopie chirurgicală, care costă sute de miii de euro, este un fel de Mercedes între celelalte aparate", a spus Chitulea, pentru a se face mai bine înţeles. Ginecologul a subliniat că aparatura este una "de top mondial", care se foloseşte în clinicile cele mai moderne din lume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
@rezident
Personal,nu il cunosc pe magnificul Chitulea,dar trebuie sa fac cateva comentarii la porcariile scrise de tine.1)Scandalul dr.Lacziko a pornit de la sesizarea parintilor Dulus,facuta Bihoreanului.Mi se pare absolut normal ca ziaristul (oricare ar fi fost el),sa faca investigatii inainte de a publica un articol bazat pe acea sesizare.Ce s-a aflat atunci?Ca doctorita respectiva mai avea erori medicale la activ,discutate in comisia de specialitate a spitalului (care,insa,nu fusesera facute publice pana la acea data,deci nu poate fi acuzata maternitatea ca s-a adresat presei de fiecare data cand nesimtita isi batea joc de paciente si familiile lor).2)Craiut?Se pare ca ai uitat ca in urma iesirii lui Craiut,in presa aparuse nu doar Chitulea,ci toata conducerea maternitatii pentru a demonta acuzele aduse dr.Muresan si lui Grebenisan.In concluzie,scrii fara tine....
Postat 20 Iulie 2011, 08:16 de cititor
Presa
Pacat de presa, ziare si restul care a ajuns cos de gunoi, masina de spalat presuri. Astea sunt problemele tarii, ale orasului dupa parerea voastra?. Vedeti-va de treaba. Intrati in salile de operatii si nu mai nenorociti pacienti, fiecare dintre voi. Toti ati avut rateuri si greseli, toti luati spaga. Sta omul la usa si moare acolo daca nu stie pe cineva sau daca n-are bani; in loc sa faceti ceva bun, lucrand impreuna, va dusmaniti mai rau ca lupii, va mancati intre voi, nu incapeti unii de altii. Sunteti medici, ce Dumnezeu, doar nu de asta ati facut o facultate sa va porcaiti prin ziare. Asa a ajuns un inginer manager la cel mai mare spital din judet.
Postat 19 Iulie 2011, 12:41 de Oradean
Maternitate
Saraca Lacziko. E atat de mica..... tanara.....Si ai impresia ca e cel putin director de spital la cat de tare il deranjeaza pe Chitulea & company. Daca ar fi un tip de calibru greu, asa cum se vrea a fi prezentat, asa cum il linge Cris si-l pupa in ... ma rog, unde vrea el, tare importanta trebuie sa fie biata Sidonia. Alege-ti unul de talia lui Craiut, conferentiar draga Chitulea, nu pe ea. Sau poate ti-a refuzat alte lucruri si de-acolo ti se trage. sau poate crapi ca esti un biet medic pe care doar un ticalos de talia lui Cris il poate lauda. jalnica povestea.Motiv de harta, de dat cu gunoi, de aruncat spalaturi peste altii. iar daca si Universitatea iese tabacita bie, cu atat mai mult. daca nu putem sa fim cineva, sa aruncam in altii cu de toate. poate ca atunci ne vom vedea mai frumosi si mai buni. Tipic romanesc
Postat 19 Iulie 2011, 12:30 de Rezident
Lauda la vai de ei
Foarte inspirat titlu. Pacienta cu uter extirpat o fi foarte fericita. Iar Chitulea cu buzunarul mut mai greu. Sa va traiasca. Asa ziar, asa laudati. Cris, nu uita sa te speli pe gura.
Postat 19 Iulie 2011, 12:11 de Medic
culmea
poporul roman e rupt de realitate se asteapta sa fie tratati cu profesionalism de catre metici,nu vedeti ca roberta sefa parlamentului a numarat in loc de 80 de voturi 160 si e libera,pe cand milioana de pensionari s-au trezit cu pensiile taiate si stau ca ciumpalacii si se roaga sa le dea guvernul un ciont de ros.Prin infiintarea de zeci de facultati ca ciupercile dupa ploaie practic s-a distrus sistemul de invatamant unde se pregatesc si medicii.30% dinprofesori au luat examenul de titulatura deci e clar cina ne invata copii.
Postat 18 Iulie 2011, 22:51 de culmea
freza
draga cristina eu ce sa fac daca doctorita ta a plecat sa-si faca coafura in loc sa stea cu tine la nastere.Asta trebuia sa stabiliti inainte de nastere.Este o zicala la asa pacient asa doctor,fiecare i-si alege doctorul pe care il merita si daca romanii astfel de medici i-si doresc ,asa ii au.Un medic are salar de 1500 lei asa ca nu poate fi motivat,ccea ce vine pe langa e la latitudinea pacientului si peste tot in lume se mai si moare la nastere de cand ploua pe pamant,Ceea ce ti sa intamplat e groaznic si noaptea crezi ca e doar un cosmar dar dimineata vezi ca din pacate e realitatea cruda.
Postat 18 Iulie 2011, 22:41 de freza
@super
Slava Domnului,alte paciente nu vor mai fi speriate,la nastere,de Lacziko,pt ca si-a dat demisia.Ok,nu are decat sa trateze infectii si sa faca avorturi de acum incolo.\'\'In timpul nasterii mai apar si complicatii asa ca ciocu mic\'\'?Cum iti permiti sa ne jignesti pe noi,toti cei care avem copii nenorociti de incompetenta,neglijenta si neprofesionalismul aceastei doctorite?Fa tu ciocu mic si bucura-te ca ai avut noroc,iar pe noi,care suntem condamnati sa ducem o viata de cosmar,lasa-ne in durerea noastra sa ne bucuram ca nu mai poate nenoroci si alte familii impertinenta Lacziko!
Postat 16 Iulie 2011, 11:56 de cristina
super
dr lacziko e o super doctorita ,eu am nascut cu ea si am un copil de nota 10.O prietena de a mea a nascut in debrecen si copilul a murit la nastere,a intrebat ce s-a intamplat si au spus ca s-a strans cordonul ombilical in jurul gatului si ca se mai intampla,iar in presa locala nici un cuvant,spre deosebire de noi ungurii isi apara medicii iar in timpul nasterii mai apar si complicatii asa ca ciocu mic si nu mai blamati doctorii ca speriati pacientii degeaba.
Postat 16 Iulie 2011, 08:09 de super
@asistenta
Lasa-i,ca stim cu totii cine sunt rautaciosii.Rezidentii care sunt pusi pe programul operator,dar cand e sa intre in sala,nu mai sunt de gasit.Se tireaza,ca doar nu au ei ce invata!Ei sunt destepti.Ii vedem cand rar intra in sala,ca nu stiu nici macar sa tina departatoare,nu stiu face noduri,rezidentii ilustri.Nu stiu de ce nu scriu si de Cosmin Gales care era tot rezident si intra la fel de des in sala cu sefu ca si Paina.Cine vrea sa invete meserie se tine scai dupa Chitulea.Cine nu,comenteaza pe forumuri.
Postat 15 Iulie 2011, 10:48 de instrumentara
rautaciosi
Inuman cat sunteti de rautaciosi si tembeli.1)Dr.Paina este o rezidenta motivata,asa cum putini rezidenti sunt.Vrea sa invete,iar dr.Chitulea niciodata nu a refuzat sa invete pe oricine era interesat sa isi faca meseria,nu sa piarda vremea.2)''Prietena'' dr.Chitulea nu mai este demult DOAR prietena,la cum arata pe langa Gabi Paina,chiar nu are de sa isi faca griji nici macar o secunda,si nici nu este genul.Incercati sa il denigrati pe Chitulea in toate felurile,folosindu-va de orice mijloace,dar degeaba.Noi,cei care il cunoastem de zeci de ani,stim ca este serios,si vedem ca este super ok de ani de zile,decand este cu Tedy.Asa ca vedeti-va de treaba.
Postat 15 Iulie 2011, 09:41 de asistenta
rezident
rezidenta lui chitulea dr paina e super sexi ,iar prietena lu chitulea moare de ciuda.prietenii stiu de ce
Postat 14 Iulie 2011, 22:02 de rezident
judoca
Dr CHITULEA a facut o operatie care nu s-a mai efectuat nimeni in oradea ,histerectomie totala vaginala asistata laparoscopic .degeaba comentati ca e cel mai bun operator din maternitatea oradea si unul din cei mai buni operatori din tara .asa ca cioca mic.Director medical de vise are rezidente tari ca dr paina cea mai sexi rezidenta cu sex apeal.
Postat 14 Iulie 2011, 22:00 de judoca
boboc
Lasa ca dr chitulea e bun fata de bumbu care stim ce se barfeste ca face cu bungau. Bunbu e dis\perat ca afla nevata de bungau pe cant dr chitulea nu.DR Chitulea are rezidente frumoase dr paina si multe altele mult mai sexi decat bungau care e cam stafidita.Chitulea e judoca pecand Bumbu e cam cocarjat si cam obost
Postat 14 Iulie 2011, 21:52 de boboc
@colega dr.Antal
Draga mea,te afli intr-o eroare totala,atribuindu-i dr.Antal merite pe care,de fapt, nu si le poate asuma. Programul de reabilitare a maternitatilor a fost demarat, de catre M.S., in anul 2005, (dupa ce au fost clasificate unitatile spitalicesti) termenul de finalizare fiind 2009. Datorita neglijentei ministrilor care s-au perindat de-a lungul acestor ani, la carma ministerului, finantarea pentru reabilitare nu a fost utilizata. Singurul medic bihorean in comisie nationala? Da,acum. Dar ministerul nu are comisii doar de 2 ani incoace, draga mea! Au mai fost bihoreni in comisiile nationale ale ministerului. De ce i s-au imputat deplasarile, vad ca nu stii. Probabil, ti se pare normal ca i-au fost achitate de minister si le-a pretins si maternitatii. Daciana, draga, ce ar fi sa te exilezi si tu in Germania?
Postat 14 Iulie 2011, 09:47 de dana
@ pentru cunoscatori
Cine comenteaza sub titlul PENTRU CUNOSCATORI, stie el ce stie.Dumnezeu sa va fereasca sa ajungeti pe mana unor medici care opereaza orice (si cand nu trebuie), daca din asta iese un ban!
Postat 13 Iulie 2011, 22:05 de Apendicita
@tedy
Te credem,sa stii!Exact Tedy si-ar denigra barbatul.Meritele lui Antal?Da,de aceea ne-a venit aparatura cat a fost ea directoare.Nici nu ar fi vrut ea sa se mandreasca cu asta daca era meritul ei,ce sa zic....Hai ca stim cu totiii ce merite avea Antal,asa ca....
Postat 13 Iulie 2011, 11:08 de ATI
In alte orase histerectomiile se fac de mult!
Pentru autorul articolului am o recomandare : sa se informeze mai bine in ceea ce priveste termenii medicali ! Desi nu am studii in domeniu totusi pot sa spun ca "laparoscopic" nu este acelasi lucru cu "histeroscopic" , sunt doua lucruri diferite care tin de inciziile care se fac
Postat 13 Iulie 2011, 10:03 de Hope
Sperante de normalitate
Constat ca se schimba ceva la Urgenta din Oradea!Sper sa nu mai treaca si altii prin ce am trecut eu in anul 2009 cand sotul meu avind AVC a fost tinut la primire urgente de la ora 18 pana a doua zi la ora 2 si abea atunci a fost internat la neurologie, dus pe jos pana acolo desi era paralizat pe partea dreapta! Sper ca la Primire Urgente sa se puna medici cu experienta care stiu imediat ce au de facut deoarece primele ore sunt decisive pentru un bolnav cu AVC , si nu niste incepatori speriati! Tatal dr-lui Borcea a murit tot dintr-un AVC desi a fost dus la Debrecen si de aici se poate explica interesul laudabil al dr. Borcea pentru ca tragedia lui personala sa nu se repete cu altii !
Postat 13 Iulie 2011, 09:51 de Hope
NU- I PENTRU CINE DORESTE , CI PENTRU CINE SE NIMERESTE
Toata aparatura adusa in ultimul timp la Maternitate se datoreaza DR. Antal nu lui Grebenisan sau Bolojan, care a accesat fonduri pentru diferite programe; dar asa este la noi depui cererea azi si primesti raspunsul cel ami devreme peste 1- 2 ani, asa ca dr. Chitulea nu te mai tot lauda ca miroase rau in urma ta si nu ii mai pupa mina lui Boloojan ca la prima miscare gresita se debaraseaza si de tine.
Postat 13 Iulie 2011, 01:11 de tedy
E trist in lumea asta...
Sunt foarte dezamagita si dezgustata de mizeria umana si de nedreptatea din lume facuta nu de Dumnezeu ci de noi, oamenii! Dr Antal a fost in comisia nationala a MS pentru licitatii de echipamente. Nu pot sa uit cand m-a sunat de la Bucuresti cat de fericita era ca a reusit sa obtina pentru Maternitatea din Oradea 2 linii laparoscopice ultramoderne. Parca le-ar fi obtinut pentru ea personal. Dupa un an, i s-au imputat deplasarile la Bucuresti, la comisie, de parca s-ar fi dus pentru cabinetul ei care nici macar nu exista. Motivul a fost ca MS trebuia sa-i deconteze deplasarile si nu spitalul. Acum nu mai e in comisie. A trebuit sa-si dea demisa din comisie si sa se exileze in Germania. Era singurul medic bihorean in comisa nationala. Linia laparoscopica si multe alte echipamente au ajuns dupa ceva vreme la Maternitate. Acum se lauda cu ele cei care au fortat-o sa se exileze. E trist in lumea asta...
Postat 12 Iulie 2011, 23:11 de colega dr Antal
laparoscop
in sfarsit a ajuns laparoscopul in maternitatea oradea. in alte locuri medicii rezidenti lucreaza pe robotul da vinci. in ce hal a ajuns medicina din oradea. pentru ce am ajuns sa ne bucuram. prima operatie cu laparoscopul. pur si simplu sunt oripilat de cat de modesti putem fi. ceva ar trebui sa zguduie sistemul. poate un laparoscop.....
Postat 12 Iulie 2011, 22:56 de oradean
lu' asta care pune la indoiala
Mah, dar poate si tu esti propus la o lobotomie....si nu stiai.(pt cunoscatori)
Postat 12 Iulie 2011, 22:50 de doctor
pentru cunoscatori
Felicitari domnului "profesor" Chitulea . Intrebarea este : "Oare chiar trebuia scos uterul femeii ?" :-)
Postat 12 Iulie 2011, 22:27 de chitulea
Felicitari!
Felicitari tuturor celor care au facut posibile aceste reusite! In sfarsit,auzim si lucruri pozitive in sanatatea Oradeana. Felicitari atat celor care au facut posibila achizitia acestor aparaturi, cat si medicilor care modernizeaza tehnicile si practicile medicale. Numai de bine!
Postat 12 Iulie 2011, 21:27 de iulia
Bravo
Felicitari dr-ului Borcea!Acest om imbina in mod fericit cele 2 laturi pe care Iuliu Hatieganu le considera definitorii pt medicina, stiinta si constiinta.
Postat 12 Iulie 2011, 18:05 de Maria
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON