URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2016, 14:50

Premieră: Toţi parlamentarii bihoreni s-au unit cerând şefului ANAF "retrocedarea" contribuabililor mijlocii, recent "exilaţi" la Cluj

Pentru prima oară, toţi parlamentarii bihoreni, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, s-au unit, la iniţiativa deputatului Cseke Attila, în apărarea intereselor cetăţenilor, mai exact a reprezentaţilor firmelor mijlocii din Bihor a căror administrare fiscală a fost mutată, pe 1 februarie, în baza unui ordin al preşedintelui ANAF, de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor la Direcţia Regională a Finanţelor Publice din Cluj.

Cei 17 senatori şi deputaţi din Bihor au dat publicităţii, marţi, o scrisoare de protest adresată Ministerului Finanţelor şi ANAF, inclusiv preşedintelui acesteia, Gelu Ştefan Diaconu, exprimându-şi "nemulţumirea şi mâhnirea profundă" determinată de Ordinul nr. 3.649/15 decembrie 2015 prin care a fost schimbată competenţa teritorială a activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii din marea majoritate a judeţelor României.

Pe drumuri

Cei 17 parlamentari arată că, în cazul judeţului Bihor, aplicarea acestui ordin afectează 1.082 de contribuabili, din care 390 de contribuabili mijlocii, 2 contribuabili nerezidenţi şi 690 de contribuabili mijlocii cu sedii secundare, în sensul că reprezentanţii acestora vor fi obligaţi să se deplaseze la Cluj de fiecare dată când vor avea nevoie de acte fiscale.

"Despre ce fel de apropiere de cetăţean, de contribuabil, persoană fizică sau în speţă, de persoană juridică, poate fi vorba, când un serviciu public accesibil până în data de 1 februarie 2016 la administraţia judeţeană în care îşi au domiciliul fiscal aceste societăţi comerciale se schimbă şi obligă contribuabilul să acceseze serviciul public la sute de km depărtare, într-un alt judeţ? Unde este respectul faţă de contribuabil?", se întreabă, retoric, semnatarii scrisorii de protest.

La stânga-mprejur!

Parlamentarii bihoreni afirmă că preşedintele ANAF, deşi a invocat necesitatea "eficientizării" activităţii de administrare fiscală, nu a făcut decât să sporească birocraţia pe care o au de înfruntat firmele, obligându-le la "noi cheltuieli şi pierdere de timp prin noi măsuri de centralizare, de această dată la nivel regional", şi îi cer "reanalizarea urgentă a situaţiei create şi revenirea la modalitatea de organizare a activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii, aşa cum era în vigoare anterior datei de 1 februarie 2016".

Mai mult, senatorii şi deputaţii bihoreni arată că în cazul Ordinului nr. 3.649/2015 preşedintele ANAF nu a respectat "obligaţia de transparenţă", acesta nefiind supus dezbaterii publice", fapt care încalcă prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, şi cer să primească un răspuns până la data de 22 februarie.

Scrisoarea de protest este semnată, în ordine alfabetică, de senatorii Biro Rozalia, Cristian Bodea, Florian Bodog, Valeriu Boeriu, Gavrilă Ghilea, Gheorghe Bogdan, Florica Cherecheş, Gheorghe Costin, Cseke Attila, Ioan Cupşa, Sonia Drăghici, Ioan Hulea, Liviu Laza-Matiuţa, Adrian Merka, Ioan Roman, Szabó Ödön şi Lucia Varga.

Până în prezent, pe această temă au mai reacţionat doar senatorii PNL Gavrilă Ghilea şi Cristian Bodea.

Citiţi pe această temă şi articolul Clujul ne ia banii! Administrarea fiscală a firmelor mijlocii se mută la Cluj, secătuind veniturile judeţului şi punând pe drumuri afaceriştii bihoreni

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
corect
Precizari pentru corectitudine: 1. Nu este primul demers de acest gen. (vezi demersul pentru datornicii in franci elvetieni, autostrada Transilvania, regionalizare cu centrul de regiune Oradea, etc.) 2. Initiativa apartine lui Cseke vezi: Iniţiativa aparţine deputatului Cseke Attila, la care au subscris toţi parlamentarii bihoreni, indiferent de culoarea lor politică. vezi 3. Astept articolele: sine ira et studio (fara ura si partinire)
Postat 10 Februarie 2016, 09:35 de odon
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON