URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2016, 13:15

Premieră: "Parlamentul" ecologiştilor se reuneşte în Bihor

Premieră: 'Parlamentul' ecologiştilor se reuneşte în Bihor Cea mai mare peşteră din ţară şi una dintre cele mai mari din Europa, Peştera Vântului (foto) este deocamdată închisă turiştilor. CAPDD Bihor vrea însă să amenajeze un tronson astfel încât turiştii să aibă acces în faimoasa grotă din Şuncuiuş, iar acest proiect va fi prezentat şi ecologiştilor care se adună în această săptămână în comuna bihoreană (sursa foto: www.trecator.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna bihoreană Şuncuiuş va fi, timp de trei zile, capitala ecologistă a României. Federaţia Coaliţia Natural 2000 România, constituită din 17 organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei mediului, se reuneşte pentru întâia dată în altă localitată decât Braşov, unde-şi are sediul.

La invitaţia Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Adunarea Generală a Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România va avea loc între 6 şi 9 decembrie la Şuncuiuş, unde ecologiştii vor dezbate o serie de iniţiative legislative ce privesc protecţia mediului, dar şi planurile de viitor ale asociaţiei. Alături de ei vor fi şi doi oficiali din Ministerul Mediului: secretarul de stat Erika Stanciu şi consilierul ministrului, ex-secretar de stat, Viorel Lascu.

"La Şuncuiuş vom discuta despre minusuri care pot fi îndreptate, cum ar fi slaba comunicare şi interesul scăzut faţă de problemele legate de conservarea şi protejarea naturii manifestate de membrii forului legislativ. Ne-am dori ca deputaţii şi senatorii care vin cu iniţiative de lege să colaboreze cu experţii de mediu pentru a documenta temeinic propunerile lor. Am constatat că, în majoritatea proiectelor analizate de experţii Coaliţiei, justificarea iniţiativelor noi sau a modificărilor cadrului actual este lipsită de date ştiinţifice, cercetări sau studii, având caracter general cu exprimări neclare", a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coaliţiei Natura 2000 România, conform unui comunicat de presă transmis de federaţie.

La faţa locului, reprezentanţii C.A.P.D.D. Bihor le vor prezenta oaspeţilor amenajările ecoturistice realizate la Peştera Vadu Crişului şi strategia de amenajare speoturistică a unui sector din Peştera Vântului. Totodată, cu acest prilej, Coaliţia Natura 2000 România va pune în discuţie primirea de noi membri: Ecotop Oradea, Asociaţia Parcul Văcăreşti şi Aquaterra.

Federaţia pentru natură

Federaţia Coaliţia Natura 2000 acţionează informal din 2003, când 55 de membri, organizaţii neguvernamentale din domeniul protecţiei naturii, s-au reunit pentru a-şi consolida puterea de acţiune la nivel naţional şi local şi pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 din România. Din 2013, Federaţia are personalitate juridică şi 17 membri înregistraţi oficial. Federaţia acţionează în domeniul ariilor protejate, al conservării biodiversităţii şi pentru implementarea reţelei Natura 2000 în România.

Cele mai importante demersuri făcute de Coaliţia Natura 2000 România se leagă de depunerea a trei documente de poziţie asupra propunerilor legislative privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, OUG 60/2016 privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi fondului cinegetic şi referitor la Stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile biomasă, biogaz şi energie geotermală.

Numai în acest an, în cadrul programului "Să facem împreună legi pentru natură", derulat în parteneriat cu Societatea Academică Română, Propark – Fundaţia pentru arii protejate şi Societatea Ornitologică Română şi cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, membrii Coaliţiei au analizat peste 200 de iniţiative legislative din domeniul mediului, propunând modificări pentru circa zece procente dintre acestea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON