URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2013, 13:30

Premieră naţională: Organele unui preot orădean vor salva 5 oameni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar câteva zile după ce Oradea a fost, în premieră, scena unei duble operaţii de prelevare de organe, o altă premieră medicală s-a desfăşurat, în weekend, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă: familia unui preot care a intrat în moarte cerebrală a acceptat să îi doneze organele, după ce acesta şi-a exprimat încă din timpul vieţii această dorinţă.

"Pacientul a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău, cu hemoragie cerebrală cu inundare ventriculară. Protocolul de declarare a morţii cerebrale a avut loc sâmbătă şi am obţinut acceptul din parte fratelui şi surorii acestuia, el fiind preot romano catolc celib. Au fost recoltate ficatul, rinichii şi corneele", a declarat marţi BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

Potrivit apropiaţilor, preotul orădean, pe numele său Kolozsvári István Antal, le-a spus fraţilor săi de mai multă vreme să îi doneze obligatoriu organele după ce va muri. De altfel, se pare că părintele chiar milita, în faţa enoriaşilor săi, pentru donarea de organe şi transplant, în spiritul milei creştine. "Este, la nivel naţional, primul preot ale cărui organe au fost donate. A mai fost încă un preot declarat în moarte cerebrală în Constanţa, însă familia nu a fost de acord", a mai precizat Carmen Pantiş.

De altfel, la vremea respectivă, Arhiepiscopia Tomisului, de care aparţinea preotul constănţean, a amintit că Biserica Ortodoxă Română este de acord cu donarea de organe, dar a subliniat totodată că respectă decizia familiei.

Prin gestul său, preotul orădean va salva viaţa unui om care avea ciroză (prin donarea ficatului), va ajuta alţi 2 oameni să scape de dializă (cu ajutorul rinichilor), iar alte două persoane vor vedea lumina zilei, prin transplantarea corneei.

A fost a 11-a intervenţie de acest gen din anul 2013 în Oradea, care rămâne în continuare lider în topul acestui tip de intervenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
A fost un preot foarte bun
Eu ma bucur ca a fost preotul nostru, am invatat foarte mult de la el. A fost un preot foarte sufletist, foarte bun! Tot timpul a ajutat acolo unde a putut si a ajutat si dupa moartea lui! Nu vom uita niciodata! Dumnezeu sa-l odihneasca!
Postat 11 Mai 2013, 18:23 de Erika
Exista viata dupa moarte
Prelevarea = Profanare
Postat 17 Aprilie 2013, 09:45 de Isus Cristos
Mandru ca sunt oradean
Ma bucur ca in orasul nostru sunt (au fost) si oameni cu care ne putem mandri! Preotul Kolozsvari Istvan va trai mai departe in corpul si sufletul celor pe care i-a salvat! Imi place sa cred ca mai sunt multi astfel de oameni onorabili in Oradea!
Postat 16 Aprilie 2013, 16:14 de Sebi
Musai
"...să îi doneze musai organele"....Sună cam a băşcălie ! Să vă fie ruşine ! Poate că ar trebui să abordaţi altă profesie ! De mârlani şi mârlăniile lor ne-am cam săturat !
Postat 16 Aprilie 2013, 14:42 de cititor
respect
daca era preot ortodox nu-si dona organele, si le vindea, ca la astia totul e pe bani.
Postat 16 Aprilie 2013, 14:37 de al
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON