URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2011, 14:49

Premieră medicală pentru Oradea: Infarctul miocardic acut, tratat prin implantarea unui stent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"În premieră la Oradea, astăzi s-a făcut primul tratament al infarctului miocardic acut prin implantarea unui stent, adică un dispozitiv care dilată arterele şi permite circulaţia sângelui. Până acum, la noi, bolnavii care sufereau un infarct miocardic se tratau prin tromboliză, adică printr-un medicament care dizolva cheagul de sânge care a provocat infarctul. Această nouă metodă este mai bună, pentru că pacientul se poate reîntoarce la o viaţă activă în aproximativ 48 de ore, or dacă era tratat prin tromboliză, pacientul trebuie să stea 7 zile nemişcat şi nu e sigur că supravieţuieşte", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş.

Până acum, o alternativă la tromboliză era transportul la spitalele din Cluj şi Timişoara. Dar implantarea stentului garantează practic că pacientul supravieţuieşte infarctului, acesta dilatând vasele sanguine şi permiţând, astfel, sângelui să circule. "În continuare vrem să facem asemenea operaţii la Oradea", a punctat Pantiş.

La rândul său, cardiologul Virgil Popa, care a făcut această operaţie alături de medicul Radu Hagiu, de la Institutul Inimii din Cluj care întâmplător s-a aflat la Oradea pentru a instrui medicii orădeni în implementarea tratamentelor prin această procedură, a spus că operaţia a fost "perfectă", iar pacientul, un bihorean de 64 de ani se simte bine. "E în stare foarte bună. Este conştient şi poate că luni va putea pleca acasă. El era internat cu angină instabilă, dar între timp starea lui s-a agravat. El urma să fie operat, deoarece avea o îngustare de arteră coronară care trebuia dilatată. Am observat în timpul operaţiei că a făcut infarct, am intervenit la timp şi se simte bine", a completat medicul, care e şi coordonatorul programului de dilatări arteriale desfăşurat prin Ministerul Sănătăţii.

Acesta a precizat că dacă nu se intervenea la timp, omul ar fi fost în pericol să nu supravieţuiască.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în Subprogramul de tratament invaziv al acestei afecţiuni, luna trecută, după ce ministrul Cseke Attila a semnat vineri Ordinul care aprobă normele de aplicare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012. Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost lansat în iunie 2010, în 10 centre din ţară.

Potrivit datelor de la minister, prin metoda tratamentului invaziv au fost salvaţi în primele nouă luni ale anului trecut 460 de pacienţi în toată ţara. Prin acest program, "se asigură finanţarea intervenţiilor în primele 12 ore de la debutul simptomelor bolii, salvându-se viaţa pacienţilor prin această intervenţie", precizează Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Judeţean din Oradea estei astfel cel de-al 11-lea centru din România, unde vor putea fi efectuate astfel de intervenţii. "După implementarea proiectului la Oradea, tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut se va face transportarea pacientului de la Unitatea de Primire Urgenţe direct la laboratorul de angiografie, unde acestuia i se face o coronarografie, pentru a se vedea unde este blocajul din arterele coronare şi pentru a se introduce un stent (n.r. care lărgeşte arterele şi fluidizează circulaţia)", explica luna trecută BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Anual la Oradea se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri de pacienţi cu infarct miocardic acut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@un cetatean
cetatene "om pendula, om al muncii fara.. " mai departe ghiceste ce urmeaza. Sa te fereasca D-zeu sa ai nevoie de stent si atunci o sa vezi cit costa, in ce moneda vrei tu: ron,robor,euribor,dolar,yen sau poate moneda statului Botswana,stii tu ;) Asa cum pui la indoiala profesia mea si eu pun la indoiala...cetatenia ta!:)
Postat 12 Februarie 2011, 18:36 de doctor
@doctor
\"Doctore\", desi nu cred ca esti si cu atat mai putin de specialiatate (cardiolog) pot sa te intreb de unde ai scos suma de 8000 lei? Cred ca vorbesti fara tine, doar sa te bagi in seama, si incerci sa sperii oamenii. Si ca sa-ti dai seama cat esti de absurd o sa-ti spun ca, pentru ca vad ca nu stii, moneda Roamaniei e leul nu \"ron-ul\". O zi buna si sanatate!
Postat 12 Februarie 2011, 14:13 de un cetatean
$$$$$
dar despre cit costa implantarea unui astfel de stent? Adicalea in jur de 8000 ron( a se citi 80mil.) de stent.Si se pun cel putin 2...depinde de situatie. Cine plateste? Bolnavul, familia, copii, nepotii, stranepotii......Burebista ! Ca doar n-o sa cred ca va plati CAS Bihor?! Asa ca nu va bucurati oameni buni prea tare!
Postat 11 Februarie 2011, 20:08 de doctor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON