URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 15:45

Premiera lui Pasztor: Doar o parte din candidaţii UDMR la Consiliul Judeţean sunt membri de partid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul adjunct al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, Pasztor Sandor, care a candidat şi în 2012 la şefia Consiliului Judeţean, dar numai pentru a se retrage în Consiliul Local Oradea şi a-i lăsa locul de la judeţ şefului său de partid, Alexandru Kiss, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, o adevărată revoluţie în alcătuirea listei cu care UDMR va concura la CJ.

Pentru prima oară, aceasta a fost stabilită nu cu respectarea criteriului reprezentativităţii teritoriale, adică prin selectarea de candidaţi din toate zonele judeţului, ci a unor criterii care să asigure reprezentarea „ca o umbrelă a comunităţii”, cum s-a exprimat Pasztor.

Un „11” prin consens

„Sloganul cu care pornim în campanie este Conectare, Solidaritate, Respect”, a spus Pasztor Sandor în faţa jurnaliştilor pe care i-a invitat să le explice că a obţinut acordul colegilor din Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR Bihor pentru o listă de candidaţi „formată pe cu totul alte criterii decât până acum”.

Cap de listă va fi chiar Pasztor, ca pretendent la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, el deschizând „un 11” despre care a spus că doreşte să reprezinte „totalitatea maghiarilor din Bihor”, chiar dacă numai „o parte sunt membri UDMR”. Astfel, pe poziţia a doua va figura un reprezentant al Episcopiei Romano-Catolice, pe cea de-a treia un reprezentant al Episcopiei Reformate, pe locul patru va fi un reprezentant al organizaţiilor de tineret maghiare din judeţ, iar pe cinci unul a „sistemului de învăţământ” maghiar. Pasztor a precizat că toţi aceşti reprezentanţi, ca şi următorii până la poziţia a 12-a, au fost ori vor fi desemnaţi chiar de organizaţiile cărora le-a oferit locurile pe listă.

Pe poziţia a şasea va fi un reprezentant al „etnosporei maghiare”, adică al „comunităţilor micuţe, de 40-50-80-100 de persoane maghiare care trăiesc în comunităţi mari româneşti”, pe locul şapte va fi un reprezentant al organizaţiilor „civice şi culturale”, iar poziţia a opta – a spus Pasztor – „am oferit-o in bianco (n.r. – în alb) pentru reprezentanţii celorlalte partide maghiare care se află în afara UDMR”, adică fie al PCM, fie al PPMT. „Sunt dispus să discut cu ei”, a adăugat Pasztor, până în penultima zi pentru depunerea candidaturilor.

Pe locul nouă Pasztor a vrut un reprezentant al etniei rome, deoarece „în foarte multe zone se trăieşte mixt”, adică maghiari şi romi, locul al zecelea revine unui „reprezentant al sistemului medical”, următorul unuia al „fermierilor şi întreprinzătorilor”, iar poziţia a 12-a va fi ocupată de un „reprezentant al vieţii sportive”, ca un „antrenor” al „unsprezecelui”, a spus Paztor.

„Introducem un concept nou, crearea unei umbrele a comunităţii”, a conchis pretendentul UDMR la şefia CJ, arătând că va scădea influenţa primarilor şi consilierilor UDMR, pentru că „vrem să ducem activitatea mai aproape de cetăţean”. Pasztor a refuzat, însă, să dezvăluie numele candidaţilor, recunoscând – la insistenţele unui jurnalist – doar că reprezentantul „organizaţiilor civice şi culturale” este Peter Zoltan, fost jurnalist la Bihari Naplo.

Conectare, Solidaritate, Respect...

În ce priveşte programul electoral, Pasztor Sandor a arătat că acesta se bazează pe cei trei piloni ai sloganului cu care va candida – Conectare, Solidaritate, Respect – şi a dat câteva informaţii cu privire la înţelesul dat fiecărui termen.

Astfel, candidatul UDMR a afirmat că vrea conectarea Bihorului „către Europa, către vecini” din punct de vedere cultural, sportiv, ştiinţific şi al infrastructurii. Concret, Pasztor a spus că judeţul trebuie să „tureze motoarele” pentru a crea evenimente de mari proporţii (dând exemplul Untold de la Cluj), pentru a pune în valoare patrimoniul cetăţenilor medievale (organizând pelerinaje), patrimoniul turistic (astfel încât, de pildă, Munţii Apuseni să fie valorificaţi şi în afara Serbărilor Zăpezii), pentru a „dezvolta centre de cercetare ştiinţifică” (împreună cu Universitatea), dar şi pentru a dezvolta infrastructura.

Din acest punct de vedere, Pasztor şi-a exprimat convingerea că în următorii patru ani Autostrada Transilvania va fi dată în folosinţă, astfel că în Bihor trebuie dezvoltate centre logistice, trebuie electrificată calea ferată, iar Aeroportul din Oradea trebuie dezvoltat împreună cu cel din Debreţin („haideţi să nu ne mai încordăm muşchii, să ne împărţim felia de pâine”, a spus reprezentantul UDMR), iar pistele pentru biciclişti existente în Oradea trebuie şi ele conectate cu unele care să străbată şi restul judeţului (pe considerentul că „biznisul pe biciclete în Europa este de 42 miliarde euro pe an, cât bizinisul pentru croaziere pe vapor”).

De asemenea, Pasztor spune că prin solidaritate înţelege ca politicienii, dar şi comunitatea să-şi conjuge eforturile pentru ca Oradea să fie centru de regiune, dar şi „solidaritate între oameni” şi „solidaritate între autorităţi”, iar prin respect înţelege necesitatea ca „toate aceste diversităţi etnice, religioase, sociale, să se respecte şi să se susţină reciproc”, dar şi „respectul autorităţilor faţă de cetăţeni”, prin debirocratizare şi eficientizarea CJ, şi „respectul pentru mediul natural şi pentru cel construit”.

8-imist

Prin felul în care a gândit viitoarea listă a UDMR la Consiliul Judeţean, Pasztor Sandor susţine că are convingerea unui rezultat în alegeri peste cel obţinut în 2012 şi în 2008, mai ales dacă reprezentantul „celorlalte partide maghiare” va accepta oferta sa de a ocupa locul al optulea pe listă.

În prezent, UDMR are şapte reprezentanţi în CJ Bihor, iar Pasztor spune că dacă toată maghiarimea din judeţ, indiferent de apartenenţa sau nonapartenenţa la UDMR, se va simţi reprezentată în listă, Uniunea va obţine încă un mandat, al optulea, astfel că va creşte şi puterea sa de a influenţa modul în care va fi condus judeţul.

El a precizat că va face publice numele candidaţilor abia marţea viitoare, după încheierea discuţiilor cu reprezentanţii PCM şi PPMT.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON