URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2014, 19:10

Prefectura analizează legalitatea delegării Romprest ca unic operator pe serviciul de dezinsecţie în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nemulţumiţi de măsura municipalităţii de a obliga orădenii să-şi încheie contracte de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare exclusiv cu firma Romprest, desemnată operator unic în Oradea, inclusiv pe domeniul privat, reprezentanţii Forţei Civice Bihor au cerut Prefecturii Bihor, la sfârşitul lunii februarie, un punct de vedere pe marginea acestei situaţii.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la sediul partidului, reprezentanţii Forţei Civice Bihor, Radu Pentie şi Lucian Buzlea, au prezentat răspunsul primit pe 10 martie de la Instituţia Prefectului Judeţului Bihor.

În răspunsul Prefecturii se arată că atât Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare nr. 261058 din 2012 (contractul prin care acest serviciu este prestat strict de Romprest în Oradea, n.r.) cât şi HCL-ul 909 din 2013 privind aprobarea încheierii unui parteneriat între Poliţia Locală Oradea şi Romprest Service pentru punerea în practică a respectivului contract sunt "în curs de analizare".

De ce este contractul cu Romprest, semnat în 2012, este analizat abia acum? "Acesta a fost comunicat recent Instituţiei Prefectului Bihor, doar la solicitarea instituţiei noastre", se arată în răspunsul Prefecturii. "Primăria nu avea obligaţia să ne trimită acel contract pentru a-i verifica legalitatea, însă, în urma mai multor sesizări de la cetăţeni l-am cerut noi pentru verificare. Vom avea un punct de vedere în perioada următoare pe marginea acestei situaţii", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop.

Pe de altă parte, în cadrul conferinţei de luni, reprezentanţii Forţei Civice Bihor şi-au exprimat din nou indignarea faţă de această măsură, susţinând că este aberant ca Primăria să-i oblige pe orădeni să-şi încheie contracte pentru un serviciu prestat pe domeniul privat cu o anumită firmă şi la un tarif unic. Pentie şi Buzlea au subliniat faptul că aceste reglementări înseamnă, practic, falimentul pentru cele "40-50" de firme de deratizare din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
monopol liberal
Liberalii au iesit de la guvernare cica pt ca nu-i suportau pe comunistii care aveau rosu la congrese, cum spunea Crin. Pe plan local vad ca n-avem nici o problema cu comunismul, chiar daca ne spunem liberali.
Postat 18 Martie 2014, 12:09 de AB
care lege?
care lege dă dreptul consiliului local să dea Romprest o așa exclusivitate. În legea ANRSCE, lege care reglementează serviciile de interes public(iluminare, alimentare cu apă, salubrizare-adică gunoi și deratizare) se vorbește de servicii de interes public GENERAL. Adică la nivel de oraș, municipoiu înseamnă dezinsecția parcurilor, străzilor, ștranduri piețe. Conform constituţiei economia de la noi este liberă, depiaţă şi concurenţială. În ideea asta mâine suntem obligaţi să cumpărăm pâine sau benyină numai de la o firmă anume.Consiliul local nu poate da o lege, o hotărâre, care să încalce constituţia, la fel cum funcţionarii publici, nu pot deveni agenţi de marketimg ai unei firme private.
Postat 18 Martie 2014, 08:57 de hans
La treaba ca a venit primavara
Onorata Primaria Oradea, sunt un oradean care am o livada cu pomi fructiferi, solarii, cultiv legume si vad ca nu vine firma agreata de dvs. sa incheiem contractul si sa execute lucrarile fitosanitare, acestea fiind niste lucrari care se executa la timp si de catre specialisti. Ce fac, mai astept, trebuie facute urgent si lucrarile de dezinsectie,dezinfectie,deratizare. Faceti HCL doar pentru a va afla in treaba si pt. a ne incurca ?
Postat 18 Martie 2014, 07:23 de Cultivator
Prea de tot-comunism sau fascism
"Nemulţumiţi de măsura municipalităţii de a obliga orădenii să-şi încheie contracte de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi TRATAMENTE FITOSANITARE exclusiv cu firma Romprest". Cum poate o firma efectua toate cele de mai sus ??? Cum ne poate Primaria obliga sa incheiem contractele acestea aberante ??? Cand ne va obliga Primaria sa ne stearga la gura sau cur doar firma agreata de ea ???
Postat 18 Martie 2014, 06:53 de Oradean
Firma
Sugerez ca Bolo sa isi faca o firma care sa se ocupe de TOT!!!!!!!!!!!! TOT!!!!!!!!!!!!! De la asfaltat strazi, la construit autostrazi suspendate peste centura, poduri, aeroporturi, parcuri, intretinut spatii verzi, furnizare de servicii de telefonie fixa si mobila, internet, apa rece, apa calda, caldura, salubritate, iluminat, organizat evenimente, colectare deseuri, scris de articole in propriile ziare, astfel incat sa nu mai avem probleme. Daca tot e sa fie una, SA FIE FRATE!!!!!!
Postat 18 Martie 2014, 01:35 de sergiu
@Carp III
Mai bine dormi. Cate contracte a incheiat primaria si cate hotarari de consiliu local s-au aprobat din 2012 si pana acum? Tu le citesti pe toate sau le spui juristilor tai sa se ocupe. Daca tu esti medic, te bagi in probleme de economie sau drept, nu mai bine lasi angajatii platiti pentru asta sa isi faca treaba. Am impresia ca irosesti munitie pe o tinta gresita.
Postat 18 Martie 2014, 01:23 de sebi
Concurența
Instituția abilitată ca să inspecteze acel contract și să îl denunțe poate să fie chiar și Consiliul Concurenței. La ce clauze sunt stipulate în acel contract bine că nu le spunea cum să se numească firma, câți angajați, ce număr la pantof să poarte fiecare, ce înălțime, IQ și alte măgării. Mai bine îl atribuiau direct și nu se mai complicau de ochii lumii. Sunt curios cum va ieși
Postat 18 Martie 2014, 01:19 de andrei
Nu va dati loviti...pana la urma tot osava vina randul la plata...
Atentie la caietul de sarcini al licitatiei...Acolo veti gasi cheia indepartarii altor concurenti de pe piata...
Postat 17 Martie 2014, 22:25 de Adi
FC
Forta civica e partidul pamfletului ăla de Neamţu?
Postat 17 Martie 2014, 22:10 de becali
Ce vorbeşti dom' Prefect !?!
La baza oricărei Hotarâri stă un Raport de Specialitate care, la rândul lui, este redactat în baza unei Expuneri de Motive care, în acest caz, este tot dosarul de licitaţie incluzând, în topul corespondenţei, chiar Contractul de Delegare !?! Aşa că acest act e parte componentă a documentelor care au ajuns în 2012 de la CL Oradea la Instituţia Prefectului !?! Poate la vremea aceea abia buchiseai ce e aceea o Hotarâre de Consiliu Local al municipiului Oradea şi nu ai înţeles despre ce e vorba în ceea ce priveşte procedura verificării şi legalizării !?! Aşa că, atunci când deschizi gura mai şi gândeşte ce spui !?!
Postat 17 Martie 2014, 20:40 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON