URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2017, 12:47

Prefectul Mihaiu promite: În Bihor, DN 76 va fi gata în primăvara anului 2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu, a făcut o promisiune importantă pentru bihoreni, în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri.

După ce, săptămâna trecută, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a semnat contractul de finanţare pentru faza a II-a a lucrărilor de reabilitare a DN 76 Oradea-Deva, iar termenul final este 31 decembrie 2020, prefectul a ţinut să facă precizări optimiste pentru bihoreni.

Referindu-se la o ştire publicată de BIHOREANUL, care arată tocmai că lucrările Oradea-Deva se vor termina până în anul 2020, fără ca articolul să facă precizări despre tronsonul bihorean din DN 76, Mihaiu a spus că "informaţia a fost preluată eronat",  întrucât pe teritoriul judeţului lucrările vor fi gata mult mai repede. În realitate, articolul este însă corect, căci face referire la întreg tronsonul Oradea-Deva, care, a confirmat ulterior şi Mihaiu, are termen 31 decembrie 2020.

Stadiul lucrărilor

Ca să-i asigure pe bihoreni că, în judeţul lor, lucrările se vor încheia mai repede decât în judeţul vecin Hunedoara, prefectul a prezentat detaliat stadiul lucrărilor pe ambele tronsoane din DN 76 aflate în lucru în Bihor, mai precis Oradea-Bitii şi Bitii-Vârfuri, acesta din urmă despărţit de asemenea în două sectoare.

"Pe Bitii-Vârfuri se lucrează într-un ritm intens. Există finanţare, nu există nicio cerere de plată neachitată. Dimpotrivă, cele două grupuri de firme, Azvi şi Construct Mod împreună cu Selina, au întârziat la cereri de plată", a declarat Mihaiu.

"Nu sunt genul care îmi iau angajamente, eu încerc să vă spun situaţia reală, extrem de realist şi calculat. Până la sfârşitul anului există şanse ca Bitii-Ştei să fie finalizat. Dacă nu va fi finalizat 100%, inclusiv cu covorul asfaltic final, cu stratul de uzură şi toate lucrările din lateral, va fi cu siguranţă peste 95%. Numai vremea ne poate împiedica, să vină un timp nefavorabil începând cu septembrie, octombrie. Altfel, se finalizează acea porţiune", a mai spus prefectul.

Despre porţiunea de drum între Ştei şi Vârfuri, Mihaiu a spus că se va finaliza până la finalul anului doar în proporţie de 90%, aşa că "vorbim de finalizare cel târziu în primăvară, în funcţie de cum ne ajută sau încurcă vremea".

Tronsonul Oradea-Bitii va fi ultimul în lucru. Potrivit prefectului, până la sfârşitul lunii octombrie, vor fi scoase la licitaţie cele trei sectoare în care a fost împărţit acest drum, cu termen de execuţie de 12 luni. "Cu contestaţii, cu eventualele probleme care ar putea fi, în mod normal cel târziu din primăvara anului viitor vor începe lucrările. Asta înseamnă în primăvara anului 2019 (n.r. finalizarea lucrărilor), nu putem vorbi de finalul anului 2020", a mai spus Mihaiu.

Autostrada, în licitaţie

Totodată, prefectul s-a arătat dezamăgit, dar s-a aflat din nou într-o eroare, că mass-media locală nu a preluat o altă informaţie, şi anume că CNAIR a relansat licitaţia pentru tronsonul bihorean al autostrăzii. Aşa cum şi BIHOREANUL a scris săptămâna trecută, CNAIR a împărţit acest tronson în trei sectoare şi, săptămâna trecută, a publicat documentele de licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Valoarea totală a lucrărilor estimate este de 215 milioane euro, fără TVA, iar constructorii vor avea un termen de 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru lucrări propriu-zise. Ofertele pot fi depuse până pe 15 decembrie, când CNAIR a promis că va afişa şi rezultatele licitaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
geografia...
E drept ca Hunedoara e dispus fata de Bihor doar la o aruncatura de bat peste Arad, dar parca, totusi, cele 2 judete, nu se pot numi vecine...
Postat 30 August 2017, 15:05 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON