URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2016, 13:48

Prefectul Claudiu Pop, revoltat pe "idioţii" care folosesc ambulanţele pe post de taxi

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, s-a arătat nemulţumit şi revoltat pentru numeroasele cazuri în care Serviciul Judeţean de Ambulanţă este folosit pe post de taxi de bihoreni care vor doar să ajungă gratuit şi rapid la Oradea.

"Alo, 112? Vreau un taxi!"

În şedinţa Colegiului prefectural de marţi, condusă de prefect şi de subprefectul Iulius Delorean, Pop i-a cerut managerului SAJ Bihor, Gheorghe Pintea, să le povestească directorilor de deconcentrate prezenţi cum ambulanţele devin taxiuri.

"Ca alte servicii, Poliţia şi ISU, sunteţi folosiţi de multe ori drept taxi de anumiţi idioţi, să spun apăsat, care abuzează de 112. (...) Vin astfel de informări zilnic şi de aceea sunt revoltat că folosim ambulanţe, combustibil, personal pentru a face pe taxiul pentru anumiţi... nu le pot spune persoane", a spus prefectul Pop.

Directorul Pintea a confirmat că astfel de situaţii se petrec frecvent. "Pe raza judeţului, sunt persoane care solicită o ambulanţă, mai nou s-au învăţat ca la 112 să spună că le doare în partea inimii. Atunci cei de la dispecerat nu pot refuza şi trimit un echipaj care îi aduce la Oradea. Când ajung la un semafor, pacientul spune că vrea să coboare, că nu-l mai doare nimic", a explicat Pintea. Pe lângă acest tip de intervenţii fără sens, şeful Ambulanţei a mai spus că, noapte de noapte, medicii au şi clienţi "fideli", care îi solicită pentru intervenţii mărunte, precum o injecţie.

În plus, a mai spus Pintea, la fiecare intervenţie în coloniile de ţigani din Bihor, echipajele Ambulanţei riscă agresiuni.

"Am avut chiar aseară o situaţie, la ora 21.30, în Livada. Un echipaj tip C2 a fost agresat, s-a dat cu pietre în ambulanţă, pentru că o fată de etnie romă n-a vrut să urce în ambulanţă. Toată familia s-a adunat, e un risc pentru echipaj să meargă în aceste zone", a mai spus şeful SAJ Bihor.

Ambulanţa trebuie salvată!

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, Pintea a făcut şi un bilanţ al activităţii în primul semestru al acestui an, arătând că echipajele Ambulanţei au fost solicitate la 51.962 de cazuri, din care 40.416 urgenţe medicale. Din acestea, 6.253 au fost de tip cod roşu, 23.216 cod galben, iar 3.125 verde.

Timpul mediu de reacţie al echipajelor SAJ este de 5,62 minute în mediul urban şi 8,03 minute în rural.

De asemenea, la cererea expresă a prefectului, Pintea a prezentat şi motivele pentru care a făcut trei plângeri penale la adresa fostei conduceri a SAJ Bihor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat, un audit comandat de Pintea a scos la iveală că fosta şefă a SAJ Bihor, Daniela Petrişor, fostul director economic Remus Cacuci şi liderul sindical Gheorghe Chiş, au provocat o pagubă de peste 800.000 lei, prin achiziţii pe lângă lege, numiri abuzive în funcţii de conducere şi, în cazul lui Chiş, plata nelegală a unor sporuri şi salarii nemeritate.

Note mici, dar reale

În acelaşi Colegiu Prefectural, inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a prezentat situaţia notelor obţinute de elevii bihoreni la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat. La fel ca în conferinţa de presă de săptămâna trecută, şeful IŞJ Bihor a precizat că notele, deşi nu îl mulţumesc, reprezintă realitatea, adică nivelul de pregătire al absolvenţilor.

Tot marţi, la Prefectură, o prezentare a activităţii din acest an a făcut şi şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, Petruţ Drăgan.

Pe de altă parte, şedinţa care a avut loc marţi a fost prima pe care Instituţia Prefectului a transmis-o live pe pagina sa de Facebook, astfel încât orice cetăţean să poată vedea cum decurge o astfel de întâlnire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Asigurari private
As prefera sa platesc asigurare de sanatate privata. Banii pe care ii platesc lunar la stat nu imi folosesc la nimic, intr-adevar platim ambulanta sa fie taxi pentru oportunisti. In special cei care nu cotizeaza nimic la stat tind sa abuzeze de aceste drepturi.
Postat 26 Iulie 2016, 23:33 de Motanul
servicii indoielnice, rusine pt dotarile cu care se vine la interventii
dle pop, sa va prezint cum stau lucrurile cu ambulanta din oradea: luna octombrie: ambulanta chemata la domiciliu pentru o criza spastica biliara - doamna asistenta cere pacientului sa se scoale din pat si sa mearga la farmacie sa cumpere nospa, pt ca sunt si farmacii nonstop deschise la ora 10 seara, ei neavand in poseta cu care au venit acest medicament; luna decembrie: ambulanta chemata la locul de munca, pacient cu criza din cauza lipsa calciu - doamna asistenta cere femeii de serviciu de la firma sa mearga sa cumpere de la farmacie o fiola de calciu pt ca ei nu au asa ceva, desi au venit prin interventie telefonica; luna aprilie - ambulanta chemata la bioclinica pt un pacient lesinat in strada in timp ce astepta la rand pt analize gratuite - dispecera sta 10 min la tel pt a afla de la cel care a sunat ce varsta are doamna cazuta la pamant, de ce afectiuni sufera si unde sta. acum un an - apel la urgenta pt o persoana care sta impietrita de-a lungul primei benzi de mers la gara dinspre crisul, spre stupoarea soferilor. centralista insista ca persoana care a apelat sa revina la locul cu pricina si sa dea primul ajutor, sa verifice pulsul si altele, refuzand sa trimita o masina de specialitate. sunt mai mult decat dezamagit de nesimtirile celor care coordoneaza si servesc in acest departament, din 2007 am donat 2% impozit pe salar spre ei, dar de anul asta am zis STOP nesimtirii si iresponsabililor!
Postat 26 Iulie 2016, 19:57 de roger
De acord dar....
...stimati domni care ne conduceti: sunteti alesi pentru ca voi ati vrut si pentru ca va simtiti in stare. Nimeni nu va opreste sa apelati la lege si sa ii faceti da plateasca pe cei responsabili. Nu este lege sau nu e buna? Nici o problema! Invitati parlamentarii la astfel de sedinte, deranjati-i la birourile teritoriale unde cica isi desfasoara activitatea sau.....apelati la conducerea partidelor care v-au pus in functie, pentru a face legi mai bune. Nu puteti? Aveti putina onoare si dati-va demisia lasand locul altora mai competenti! Nu e mai corect asa?
Postat 26 Iulie 2016, 14:49 de Dorian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON