URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2015, 11:41

Prefectul cere anularea asocierii între municipalitate şi RDS pentru distribuţia energiei electrice: "Este monopolul Electrica!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a retrimis Consiliului Local Oradea, în vederea revocării, Hotărârea 245/2015, adoptată luna trecută, privind asocierea municipalităţii cu firmele RCS&RDS şi Delalina, pentru înfiinţarea şi exploatarea unei reţele locale de distribuire a energiei electrice produse de compania pe care o deţine orădeanul Zoltan Teszari.

Şi-a depăşit competenţele

Însoţit de şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, prefectul a precizat că această asociere are un scop nelegal, întrucât competenţa distribuirii energiei electrice este monopol al Electrica Distribuţie, în aria geografică în care se află Oradea, dar şi că orădenii nu vor fi afectaţi de decizia sa, deoarece în continuare vor putea încheia contracte cu orice furnizor de electricitate licenţiat.

De altfel, prefectul a arătat că în această chestiune instituţia pe care o conduce a reacţionat tocmai la o sesizare formulată de Electrica Distribuţie Nord, filiala Oradea, şi că - urmare a acestei sesizări - a cerut şi clarificări de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Prefectul Claudiu Pop a afirmat că, în exercitarea atribuţiilor sale, potrivit cărora este obligat să vegheze la legalitatea actelor normative şi administrative ale autorităţilor locale, a constatat că atunci când municipalitatea a decis asocierea cu RCS&RDS, Consiliul Local şi-a depăşit competenţele.

Astfel, potrivit articolului 36 al Legii administraţiei publice locale, "Consiliul Local are iniţiativă şi hotărăşte în toate problemele de interes local, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale", Consiliul Local putându-şi exercita voinţa doar în ce priveşte "serviciile comunitare de utilitate publică alimentare cu apă, gaz natural, canalizare, salubrizare, energie termică, iluminat public şi transport public local".

Trebuie licenţă

În schimb, a subliniat prefectul, serviciul de distribuţie al energiei electrice este, conform Legii 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale, de competenţa exclusivă a autorităţilor centrale, care concesionează terenuri pentru reţele de distribuţie şi licenţiază firme în acest scop.

"În distribuţia de energie electrică pot activa doar operatori licenţiaţi de ANRE şi care deţin contracte de concesiune cu Ministerul Economiei", a spus şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, adăugând: "Atunci când Ministerul Economiei face proceduri de atribuire a amplasamentelor pe care se află reţele de distribuţie, la aceste proceduri pot participa doar operatori licenţiaţi de ANRE", ceea ce nu este şi cazul companiei orădene RCS&RDS.

De asemenea, prefectul a citat din adresa expediată pe acest subiect de către ANRE, potrivit căreia "niciuna dintre entităţile asocierii (n.r. - Consiliul Local Oradea, RCS&RDS, SC Delalina) nu poate presta servicii de distribuţie decât dacă obţine acordul operatorului de distribuţie concesionar (n.r. - adică al Electrica Distribuţie) şi ulterior licenţa ANRE pentru prestarea acestui serviciu".

Altfel spus, dacă ar dori să distribuie electricitate, RCS&RDS este obligată să obţină în prealabil acordul Electrica Distribuţie pentru a-i utiliza reţelele.

Ca la gaze de şist

În ce priveşte aceste reţele de distribuţie, la solicitarea BIHOREANULUI, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş, a explicat că Electrica Distribuţie Nord (firmă cu capital majoritar privat) a obţinut licenţa de distribuţie de la ANRE în anul 2002 şi aceasta a fost prelungită pe 25 de ani în decembrie 2014, iar de la Ministerul Economiei a obţinut un contract de concesiune pentru reţele în anul 2005, pe o perioadă de 49 de ani.

Făcând o paralelă, prefectul Claudiu Pop a comparat această situaţie cu iniţiativa Consiliului Local al comunei Sînmartin din anul 2013 de a organiza un referendum pentru a interzice activităţile de explorare şi exploatare a gazelor prin fracturare sau prin orice altă metodă, Hotărârea Consiliului Local fiind însă atacată în justiţie de Prefectură, care a şi câştigat procesul, pe acelaşi considerent, şi anume că autoritatea locală nu se putea pronunţa într-un domeniu de resortul autorităţilor centrale.

Orădenii pot

În aceeaşi ordine de idei, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii a adăugat că instituţia pe care o reprezintă mai avea şi un motiv secundar să considere că Hotărârea Consiliului Local Oradea privind asocierea cu RCS&RDS este nelegală, deoarece prevedea ca municipalitatea să încaseze anual venituri de 15% din activitatea de distribuire a energiei electrice, dar nu mai puţin de 200.000 euro anual, includerea unei sume minime fiind contrară Codului Civil.

În încheiere, prefectul Claudiu Pop a ţinut să precizeze că decizia de a retrimite Hotărârea Consiliului Local Oradea spre revocare este o procedură legală, iar dacă municipalitatea nu va da curs solicitării în prima şedinţă a deliberativului, va fi nevoit să atace HCL în justiţie.

Pe de altă parte, prefectul a precizat că anularea HCL nu va afecta orădenii, deoarece fie că este vorba de consumatori casnici, persoane fizice, fie de persoane juridice, aceştia au în continuare posibilitatea de a încheia contracte de achiziţie a energiei electrice cu orice furnizor licenţiat, doar activitatea de distribuţie fiind monopolul exclusiv al Electrica Distribuţie Nord.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Premieră naţională: Primăria şi RCS&RDS se asociază pentru a oferi orădenilor cea mai ieftină energie electrică din ţară

Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Pentru nemultumiti
Cateva consideratii: 1. Nu sunt fan RDS, dar trebuie sa recunosc ca fara ei, nu ca nu am fi fost pe locul 3-4 in lume la viteza de net, dar mai mult decat probabil am fi cumparat internet scump si foarte prost de la multinationalele care au acaparat Romania. Cine a stat prin Timisoara, de exemplu, si a avut internet de la UPS stie despre ce vorbesc. 2. Am trecut si cu telefonia mobila de la Orange la RDS, pentru simplul motiv ca cei de la Orange si-au batut joc de mine. La un abonament de 50 Euro/luna, la o iesire in Ungaria, pentru 3 mail-uri si o navigare pe net, m-am trezit cu 10 Euro roaming. Ca sa recapitulez, pentru jumatate din suma pe care o plateam la Orange pentru abonamentul de telefonie, de la RDS am tot pachetul (ba chiar un numar de mobil in plus) 3. Sunt convins ca cei care criticati de zor RDS-ul, n-ati renunta la serviciile oferite de ei ca sa treceti la alt operator.
Postat 22 Mai 2015, 08:36 de User anonimizat
serios
wowwwwwwwwwww s-a trezit prefectul...................jenant..sa nu prea le rupi nici p-o parte nici pe alta...oare ce-o sa faci??un sfat!!! o baie in piscina lu tactu Poate hotareste el
Postat 21 Mai 2015, 23:51 de Tinas
...
Pare atat de ciudat si de urat ca unii sa se hraneasca pe seama altora si sa-i mai si sacaie cu prezenta lor! Si-au construit afacerea folosind infrastructura SC Electrica precum un parazit... Daca tot isi doresc sa faca distributie de energie electrica de ce nu au cumparat actiuni cand a avut loc listarea la bursa? Sau de ce nu cumpara acum? Actiunile sunt tranzactionate la bursa! Au avut fel si fel de oferte in pachetele lor de semnal TV, telefonie si internet de-a lungul anilor... Erau programe care m-au determinat sa achizitionez cele mai scumpe pachete ale lor... Ei bine, acele programe nu mai sunt! Prin anul 2010 au introdus o taxa de mentenanta de 5 lei plus TVA fara sa notifice consumatorii, castigand milioane... Incepand cu 01.05.2015 au majorat preturile la unele servicii de TV... Toate aceste lucruri ma determina sa cred ca la fel vor face cu toate serviciile pe care isi doresc cu ardoare sa le ofere (telecomunicatii, media, energie etc.). Cat despre Primarie... impun monopol la termoficare, salubrizare, deratizare etc... De ce la energia electrica isi doresc altceva? Ce ii motiveaza?
Postat 21 Mai 2015, 16:45 de teodor
Oradea
@Anonim2: asa e si la Orange si la orice mare operator, si in RO si afara. Serviciile integrate aduc costuri mai reduse la prima vedere, dar profitabile pt firma in timp. De aceea si fostul Romtelecom, actual T Mobile, se observa dendinta de pachete. Oameni nu tre sa fie comozi si sa isi aleaga furnizori diferiti de servicii, chit ca, personal, ca si oradean, eu sustin RDS ul pe toate planurile. E si ea o firma si are ca scop profitul dar macar e din Oradea.
Postat 21 Mai 2015, 14:47 de OradeaCivitas
gaselnita locala
Nicaieri in Europa nu exista mai multi distribuitori, intr-o zona de licenta. L-am auzit pe reprezentantul RDS spunand ca in Germania sunt de ordinul sutelor, dar nu a mai spus ca fiecare este titular de licenta intr-o zona anume. Dar Primariei si RDS-ului le pot da cel putin doua idei simple: 1.cumparati actiuni de la distribuitorii licentiati (cel putin actiunile Electrica sunt tranzactionate la bursa si se pot cumpara de oricine); 2.In Oradea sunt stabilite de Primarie mai multe monopoluri (apa, incalzire,transport in comun, gunoi...) zone in care impreuna cu RDS pot sa faca asocieri pentru castigul celor doi.
Postat 21 Mai 2015, 14:36 de liberalul
atat mai trebuie sa cumparam si curent de la rds
In primul rand deja m-am lovit de globalizarea aceasta a rds-ului: tv internet telefonie etc - cand vrei sa iti modifici unul din servicii trebuie sa (reinnoiesti) prelungesti tot pachetul. De ex. iti iei un telefon nou si nu poti renunta la contractul de energie electrica decat peste 2 ani dupa ce ti-ai luat telefonul =)) Iar ce sa mai vorbim despre faptul ca o sa fie o retea noua ... si o perioada de pionierat pentru angajatii care vor administra reteaua.
Postat 21 Mai 2015, 14:29 de Anonim2
LA MULTI ANI, IONUT!
"Procurorii fac percheziţii în această dimineaţă la mai multe firme de pază, printre care se află, potrivit unor surse juridice citate de presă, şi firma ginerelui lui Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, care a câştigat, în ultimii ani, mai multe contracte cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Potrivit comunicatului IGPR, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliției Române desfăşoară o operaţiune pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Hunedoara ce vizează 5 societăţi comerciale, implicate în comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, în domeniul prestării de servicii de pază şi protecţie. Din investigații a reieșit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracțional, format din mai multe societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive." TRANZACTII FICTIVE? CA_CONTRACTELE FICTIVE DE LA IMPACT? Wow!
Postat 21 Mai 2015, 14:18 de TDS
Re: liberalul
Hai să-ţi dau o informaţie lămuritoare, poate aude şi Bihoreanul pentru cine "lucrează" o mare parte din timp ... contractul primăriei, privind distribuţia prin asociere de energie electrică, nu e făcut cu "fitecine" ci, cu ... persoana fizică Teszari Zoltan ... acesta fiind în realitate un reprezentant, local pentru RO, al unui consorţiu olandez format în majoritate de cei care deţin grupul financiaro-bancar ING şi care deţine, totodată, peste 96% din RDS&RCS !!!
Postat 21 Mai 2015, 14:02 de WinDos
Ce pune la cale edilul în această situaţie care arată nivelul profesional şi de inteligenţă care "zguduie" clădirea PMO ???
Un referendum prin care tot orădeanul să se pronunţe asupra "monopolului" !!! Nu neapărat cel privind unele servicii publice cât, mai ales, cel privind gradul de tărie al monopolului îngurgitat cu această ocazie !!!
Postat 21 Mai 2015, 13:53 de WinDos
Bine asa!
In sfarsit o atitudine normala la un prefect! Asteptam sa fiti la fel si la alte mizerii ale lui Bolojan!De ce nu candidati la Primaria Oradea?
Postat 21 Mai 2015, 13:51 de calinpop
?????
Acum cativa ani, RDS a mai facuta o mutare de genul acesta si anume cu acapararea "fortata"a altor firme ce operau pe piata in domeniul transmisiilor TV. Se oferea atunci la un pret de 23 ron toate progaramele TV, telefon fix cu minute incluse, un telefon mobil cu cartela SIM, iar la locuitorii de la blocuri chiar si NET. Acum mai avem progame de baza la TV.Pretul pentru energie pe care il ofera este se pare de 135 ron /MWh adica 0,135/kWh. Acest pret este fara nici o taxa inclusa. Dupa informatile mele energia se cumpara de pe piata libera, iar in momentul de fata valoarea MWh este de 150-160 ron/ MWh. DECI ??? 135 ron /MWh ???. D-l primar, cu tot respectul, nu are consilieri s-au ???
Postat 21 Mai 2015, 13:49 de kiti
Prefectura-Primarie 2-0
Mi se pare ca este un subiect de interes. In urma articolului reies cel putin 3 aspecte: 1. Asocierea Primariei cu RDS a fost pripita ,intentionat facuta in favoarea firmei private - si dupa cum vedem nelegala 2. Aceasta asociere se face doar pentru ca Primarul asa doreste, asa considera sau este cointeresat direct si nu pentru asa zisele economii realizate de primarie. 3. Asocierea s-a facut pentru obtinerea de profit de catre RDS acestea dorind sa dezvolte reteaua de distributie doar in zonele aglomerate, unde cu investitii mici sa obtina profituri considerabile. Observam ca este un alt subiect in care Prefectura s-a documentat mai bine decat Primaria- celalalt fiind statuia lui Mihai Viteazul din P-ta Unirii.
Postat 21 Mai 2015, 13:26 de liberalul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON