URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2013, 12:39

PPMT-iştii orădeni defilează de 23 August. Nu din nostalgie, ci pentru scoaterea traficului greu din Episcopia Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în anul 2011, PPMT-iştii orădeni propun municipalităţii ca noul Plan Urbanistic General al Oradiei să prevadă construirea unui tronson de şosea de centură care să permită scoaterea TIR-urilor şi camioanelor din cartierul Episcopia Bihor.

Problemă veche

Într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, doi dintre reprezentanţii locali ai PPMT, Csomortanyi Istvan şi Kristofi Kristof, au amintit că încă de acum doi ani locuitorii acestui cartier se plâng de zgomotul, vibraţiile şi poluarea chimică provocate de traficul greu ce se desfăşoară pe strada Matei Corvin până la sensul giratoriu din strada Suişului, spre DN 19 Oradea - Satu Mare, precum şi despre faptul că, tot în 2011, au propus ca alternativă construirea unui tronson de şosea lung de 4 kilometri, cu două benzi, câte una pe sens, care să scoată traficul greu pe Şoseaua Borşului, prin zona în care se află halda de deşeuri a oraşului.

De asemenea, cei doi au amintit că despre problema traficului greu din perimetrul oraşului se discută încă din 1995, de când datează Planul Urbanistic General al Oradiei, ce prevedea construirea unui inel ocolitor al întregului oraş, pe un traseu ce cuprindea inclusiv terenuri aflate în proprietatea unora dintre localităţile suburbane. "Inelul ar fi cuprins întreaga Zonă Metropolitană Oradea, dar primăriile din jurul oraşului n-au ţinut cont de PUG, astfel că între timp terenurile au fost ocupate cu construcţii", a explicat Csomortanyi.

Centură vs. Palat

Pentru că în prezent se elaborează un nou PUG, Csomortanyi a arătat că acesta propune ca soluţie pentru ocolirea cartierului Episcopia Bihor continuarea centurii actuale, între Calea Sântandreiului, peste Crişul Repede, prin Sântion şi apoi paralel cu calea ferată până la ieşirea din oraş spre Satu Mare, cu străpungerea capătului viitoarei Autostrăzi Transilvania în zona Biharia. "Ar fi o centură cu patru benzi, câte două pe sens. Propunerea este foarte bună şi suntem de acord cu ea, dar problema este că încă nu se pot estima costurile, şi data începerii execuţiei este învelită în ceaţă", a spus Csomortanyi despre soluţia propusă în proiectul viitorului PUG.

"Din acest motiv, noi reluăm propunerea pe care am făcut-o în 2011, care ar costa 4-5 milioane de euro şi s-ar putea face într-un an", a mai spus reprezentantul PPMT, arătând că, deşi nu el este persoana care stabileşte priorităţile pe lista de investiţii a oraşului, consideră că bani s-ar putea găsi, făcând o comparaţie cu renovarea Palatului Vulturul Negru, lucrare intenţionată de municipalitate şi având un cost estimat de circa 2-3 milioane euro.

În ce priveşte traseul celor 4 kilometri de centură doriţi de PPMT-işti, acesta ar porni de la intrarea în Oradea dinspre Satu Mare din zona Biharia unde până acum circa 10 ani exista un pod CFR din piatră, ar merge paralel cu calea ferată şi ar ajunge până la şoseaua secundară care merge din Episcopia spre Borş, iar de acolo spre sud-vest peste calea ferată dincolo de Gara Episcopia până în zona industrială de Vest, "de unde problema este deja rezolvată".

"Am vrut să îngreunăm circulaţia"

Colegul lui Csomortanyi, Kristofi Kristof, a declarat presei locale că pentru a sensibiliza autorităţile, PPMT doreşte o acţiune publică, deşi "la fel ca uneori în trecut, am fost obstrucţionaţi de Comisia de avizare a adunărilor publice".

Kristofi a povestit că pe 8 august a depus o cerere prin care a solicitat acestei comisii aprobarea unui miting la care ar fi urmat să participe circa 80 de persoane care să ocupe, pe o lungime de 50-100 de metri, câte una din cele patru benzi de circulaţie de pe strada Suişului, timp de o jumătate de oră. "Am vrut să îngreunăm circulaţia şi, astfel, să atragem atenţia autorităţilor", a spus PPMT-istul, adăugând însă că la şedinţa din 14 august a comisiei reprezentantul Poliţiei Rutiere, comisarul şef Valentin Pănescu, a propus acordarea unui aviz negativ, deoarece Codul Rutier sancţionează ca infracţiune ocuparea unui drum public.

Luni, 19 august, comisia s-a întrunit din nou, propunând PPMT-iştilor să desfăşoare un marş în aceeaşi zonă, deoarece acest tip de acţiune este permis de Codul Rutier, iar aceştia au acceptat, aşa că "pe 23 august vom defila, chiar dacă de o vreme nu se mai fac defilări de 23 august în România".

Ca urmare, PPMT-iştii mizează pe prezenţa a "aproximativ 80-100 de persoane" care să se adune vineri, 23 august, ora 14.45, în dreptul blocurilor de pe strada Matei Corvin, de unde, escortaţi de două echipaje ale Poliţiei Rutiere, să mărşăluiască circa doi kilometri până la sensul giratoriu din intersecţia cu strada Suişului, urmând ca dispersarea mulţimii să aibă loc pe strada Santăului.

"Sperăm ca acţiunea să aibă efect asupra consilierilor locali, care să ia din nou în atenţie această problemă care, după părerea noastră, este cea mai usturătoare", a conchis Kristofi Kristof.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
au dreptate
daca n-ar first acolo zombie ala de ciomartan, as veni si eu sa protestez. au dreptate ungurii, camioanele nu au ce cauta in oras
Postat 21 August 2013, 09:51 de xfiles
suna interesant
Dupa protestul cu liceul Eminescu organizat cam tot de csomorteni , precum si dupa protestul ca cica sunt chinuiti cainii in Oradea , de aceasta data , cu conditia sa nu se suprapuna deja cu o initiativa a altora pe aceasta tema , ideea este buna . In sfarsit se aude din partea lor si ceva fara iz nationalist . Am dorit sa par o doamna in exprimare .
Postat 20 August 2013, 22:30 de galipoli
Foarte bine!
Nu-mi place de PPMT, dar initiativa lor este buna, mai ales daca ne gandim ca centura asta trebuia realizata de mult... Daca tot ar fi sa se faca drumul respectiv, ar trebui sa aiba totusi 4 benzi, si nu numai 2
Postat 20 August 2013, 15:34 de George
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON