URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2014, 17:32

PPMT-iştii îi fac "to do list" preşedintelui ales: 12 propuneri trimise lui Iohannis pentru relansarea economiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele PPMT şi lider al organizaţiei judeţene Bihor, Zatyko Gyula, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că în cursul aceleiaşi dimineţi i-a trimis preşedintelui ales, Klaus Iohannis, pe adresa sediului central al PNL, o scrisoare semnată împreună cu preşedintele formaţiunii, Toro Tibor, prin care îl roagă să influenţeze Guvernul şi Parlamentul pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la dezvoltarea infrastructurii şi economiei româneşti.

Pornind de la conceptul că este necesară "ideea regionalismului modern european" şi că "rezultatele economice ale Transilvaniei sunt cu mult sub nivelul capacităţilor ei", cei doi semnatari arată că, deşi cunosc faptul că preşedintele "nu este un actor politic, dar poate influenţa actorii politici", cerându-i lui Iohannis să "convingă organele cu influenţă în economie şi infrastructură să acorde o perspectivă sporită Transilvaniei, pentru a putea deveni din nou motorul economic al României".

Potrivit spuselor lui Zatyko, pe primul loc în lista de propuneri se află "realizarea cât mai rapidă a autostrăzii Braşov - Borş conform planului iniţial" şi a unui "tronson de autostradă care leagă Transilvania de Moldova pe ruta Târgu Mureş - Iaşi", precum şi "renunţarea la desfiinţarea liniilor de căi ferate prezentată în Master Planul Naţional de Transport" şi "dezvoltarea infrastructurii feroviare prin electrificarea tronsoanelor Cluj - Oradea şi prin consolidarea liniilor astfel ca în viitorul apropiat să se poată conecta la sistemul de căi ferate existent la graniţa de vest a României la parametrii europeni privind confortul şi viteza".

"Constanţa este al treilea mare port din Europa, toată marfa care vine din Orient ar trebui să ajungă mai uşor în Europa Occidentală, de aceea nu este înţelept să distrugem şi calea ferată, mai ales că nu avem nici autostrăzi", a explicat Zatyko Gyula, referindu-se la Master Planul General de Transport al României pentru perioada 2014-2020, care prevede desfiinţarea unor linii de cale ferată.

De asemenea, în ce priveşte economia, PPMT propune "renunţarea la acciza suplimentară de 0,07 euro pe litrul de combustibil", deoarece "transportatorii cumpără combustibili din ţările vecine, iar la noi au scăzut foarte mult încasările în comerţul cu carburanţi".

Totodată, PPMT doreşte "renunţarea la impozitarea firmelor mari direct la bugetul central", astfel încât "firmele mari să plătească impozite la locul desfăşurării activităţii", iar "distribuirea impozitului pe profit să aibă loc după un algoritm 30-30-30-10". "Acest lucru înseamnă în varianta propusă de PPMT: 30% să rămână la nivelul local (consiliul local unde se produce impozitarea), 30% la nivel regional (consiliul Judeţean), 30% la bugetul de stat (trezorerie), 10% fond de solidaritate (gestionat şi distribuit de reprezentanţii judeţelor)".

În agricultură, PPMT propune "crearea unui fond special pentru ajutorarea micilor fermieri (până la 10 hectare şi/sau până la 10 bovine) de cel puţin 500 milioane euro anual, în special pentru sprijinirea resurselor proprii în procesul de atragere a fondurilor europene". "Agricultorii mari se mai descurcă în atragerea de fonduri europene, dar cei mici nu au resurse şi trebuie să ia credite de la bănci, care îi storc cu dobânzile", a argumentat vicepreşedintele PPMT în conferinţa de presă.

De asemenea, conducerea acestei formaţiuni propune "sprijinirea IMM-urilor prin reducerea taxelor şi impozitelor", "reducerea TVA la 19%" şi "folosirea resurselor bugetare în principal pentru investiţii, creând locuri de muncă şi încasări mai mari la bugetul de stat şi bugetele locale, garantând ca cel puţin 15% din veniturile bugetului de stat să fie direcţionate către investiţii".

În fine, ultima propunere vizează alcătuirea unor "reguli simple, stricte şi transparente pentru achiziţiile publice, o modalitate eficientă în lupta împotriva corupţiei generalizate".

"Tot ceea ce am cerut prin scrisoarea trimisă domnului preşedinte ales Klaus Iohannis este pentru întreaga societate din România, pentru că şi noi suntem la fel de săraci ca prietenii noştri români", a spus în conferinţa de presă vicepreşedintele PPMT Zatyko Gyula.

Acesta a adăugat că "preşedintele ştim că nu este un actor politic, ci poate să facă doar un lobby pe lângă actorii politici", cu speranţa că Guvernul şi Parlamentul vor putea fi influenţate de preşedinte în sensul adoptării măcar a unei părţi din cele 12 propuneri formulate de PPMT. "Eu sper că începem să intrăm într-o perioadă de normalitate, iar normalitatea este caracterizată şi prin dialog. Nu ştiu cine va face în faţa organelor competente aceste propuneri, dar şi dacă numai două dintre ele ar fi adoptate ar fi pentru noi un pas înainte", a mai spus vicepreşedintele PPMT.

Conferinţa de presă de marţi a PPMT s-a desfăşurat în noul sediu al organizaţiei judeţene, aflat pe strada Republicii nr. 45, într-o casă construită la începutul secolului XX şi renovată somptuos, cu respectarea înfăţişării originale a interiorului imobilului. Acesta are încăperi mari şi luminoase, stucaturi şi tâmplăria originală, precum şi o sobă cu decoraţiuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Trimite propunerile către Viktor, la Bp. !!!
Sau sunt chiar dintre cele venite de la el ???
Postat 16 Decembrie 2014, 18:00 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON