URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2013, 22:31

PPMT-iştii au protestat împotriva regionalizării USL, pentru un "Partium unit, autonom şi bilingv", dar şi împotriva UDMR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Participanţilor la mitingul organizat sâmbătă seara de PPMT Bihor, care a durat mai puţin de o oră şi s-a desfăşurat fără incidente, li s-au adresat preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula, preşedintele PPMT Oradea, Krisztoffi Krisztoff, şi directorul de organizare al PPMT Partium (Crişana), Csomortanyi Istvan, care s-au pronunţat împotriva proiectului de regionalizare al Guvernului, arătând că acesta a fost făcut fără consultarea cetăţenilor şi va avea efecte negative pentru locuitorii de etnie română şi maghiară deopotrivă. La miting au participat circa 300 de persoane.

"Vrem să ridicăm cuvântul nostru împotriva proiectului de regionalizare al Guvernului, pentru că dacă tăcem nu vom fi auziţi, dar dacă ne ridicăm cuvântul nostru va fi auzit şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, şi la Washington", a spus preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula.

Şeful organizaţiei municipale a PPMT, Krisztoffy Krisztoff, a cerut ca membrii Consiliului Local Oradea să revoce Hotărârea 467 din 20 iunie 2013, prin care fostul cimitir Olosig, locul desfăşurării adunării, a fost redenumit Parcul Mihai Viteazu. "Avem aici, sub pământul pe care îl călcăm, scheletele strămoşilor noştri, care nu sunt exhumate. PPMT face Consiliului Local propunerea să rămână aici denumirea Olosig cea veche, cunoscută de toţi orădenii, iar la vechea intrare în fostul cimitir să se pună o cruce mare şi o inscripţie în patru limbi - maghiară, română, latină şi engleză - care să informeze vizitatorii ce este aici", a spus Krisztoffi.

Şi fostul episcop reformat Laszlo Tokes şi-a centrat discursul tot pentru a-şi exprima dezacordul cu denumirea de Parcul Mihai Viteazul atribuită fostului cimitir Olosig. "În acest cimitir suntem azi în mod simbolic, pentru că în mod simbolic conducerea oraşului vrea să poarte denumirea Mihai Viteazul. Iată nu doar că Bucureştiul nu ne lasă pe cei vii să ne exercităm autonomia, dar nici demnitatea morţilor nu este respectată", a spus Tokes. El a adăugat că "Mihai Viteazul nu are nici o legătură cu Oradea. Nobili secui s-au alăturat, într-adevăr, armatei lui de mercenari, dar el a domnit numai doi ani şi nu are nicio legătură cu Oradea", a spus Tokes.

Directorul de organizare al PPMT Partium, Csomortanyi Istvan, a fost cel mai aplaudat vorbitor, după ce a amintit de corupţia generalizată după 1989 în întreaga Românie, despre centralizarea excesivă a administraţiei, lipsa oricăror proiecte guvernamentale pentru Transilvania, dar şi abandonarea de către UDMR a comunităţii maghiare din Transilvania.

"Din 1989 toată lumea vede ce s-a întâmplat: s-a extins sărăcia, corupţia, a scăzut demografia şi a crescut emigrarea. Sunt probleme comune ale maghiarilor în egală măsură cu ale românilor. Suntem trataţi ca o colonie de Bucureşti, şi acest sistem centralizat este de vină pentru toate cele întâmplate", a spus Csomortanyi, afirmând că "soluţia este autonomia şi descentralizarea".

"Noi, maghiarii, în plus, am mai primit ceva de la Bucureşti: UDMR-ul, care nu este altceva decât mâna prelungită a puterii centrale, care are ca scop ca revendicările comunităţii maghiare să fie cât mai strâns ţinute în frâu", a spus reprezentantul PPMT. Continuând să descrie politica UDMR, Csomortanyi a amintit că "Au promis autonomie, autostradă în Transilvania, universitate de stat în limba maghiară, a avut sloganul Încredere-Siguranţă-Viitor, dar în loc de acestea am primit Pactul de la Neptun din 1990 cu FSN, Pactul cu USL din 2012, milioane de euro dispărute care aveau ca beneficiar comunitatea maghiară, scandalurile legate de denumirile bilingve ale străzilor din Oradea, scandalul furtului brandului Festivalului Sfântul Ladislau, DNA, ANI şi, mai nou, condamnarea la 7 ani de închisoare pentru corupţie a fostului senator Olosz Gergely".

Csomortanyi a afirmat că "Dacă problemele sunt comune, şi soluţia este comună: o regiune autonomă din punct de vedere administrativ şi fiscal, o regiune Partium bilingvă".
În judeţul Bihor, PPMT a mai organizat mitinguri în alte 32 de localităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
40 Comentarii
robert
daca noi secuii zicem ceva de romani sunem considerati sovini, daca romanii zic ceva de secui- e ceva normal ... nivelul de cultura al unora de aici este foarte scazut - de ex. afirmatiile bine documentate ale utilizatorului \'\' secui \'\' nu au fost combatute de nimeni ( nici nu pot fi - deoarece contin adevarul ) cu contraargumente civilizate si documentate ci doar cu injuraturi abjecte si analfabete de catre niste useri care au IQ- ul mai mic decat numarul de la pantofi si pentru care scoala si cititul par niste fantezii coborate direct din Star Trek. Referindu-ma la autonomia Tinutului Secuiesc pot doar sa afirm ca statul roman a semnat la Trianon printre altele si acceptul de a da populatiei maghiare AUTONOMIE TERITORIALA !!! Ca nu s-a tinut de cuvant - desi e dureros - demonstreaza inca o data ( din pacate ) caracterul romanilor si explica faptul ca peste tot in Europa sunt huliti si facuti hoti si mincinosi . Asta e adevarul, cum, de asemenea este adevarat ca - in ultimele decenii - amestecandu-se cu tiganii - mai ales romanii din regat - si-au perfectionat daca mai era nevoie insusirile negative de care au dat dovada si pana atunci - fiind numiti in Europa mai nou si tigani .
Postat 19 Ianuarie 2014, 02:31 de gabor
O curiozitate..
Care a fost media de varsta a acestui miting:))???
Postat 23 Iulie 2013, 18:51 de Mihai
votul ungurimii
A fost liniste si pace in Oradea pana cand ungurii (95-96 % dintre ei) au inceput sa voteze, udemeristi si tokesisti.
Postat 22 Iulie 2013, 07:58 de com
care partium ?
sunteti o adunatura de sclerozati, in frunte cu sclerozatul sef, tokes lazlo.
Postat 22 Iulie 2013, 07:51 de GMT
pt bozgorii iredentisti
Bai sugaciule, ungurii au invadat Ardealul, ca urmare a diktatului de Viena. Pe momet Armata Romana nu a avut incontro si a acceptat situati. Pe urma insa stii bine ca doar la insistentele francezilor nu ati fost stersi de pe suprafata pamantului de romani, care deja cucerisera a doua ora budapesta. sunteti niste pui de catele si de escroci notorii. bai putorilor, sunteti niste jigodii, hoti de pamant si de ape ! v-ati luat-o de la toti pe cocoasa sugaciule ! inclusiv, tartorii vostri, austriecii cand nu au mai avut de la cine fura (ungurii erau casapiti de toti, peste tot, v-au dat si austriecii in cap, luand partea de vest a ungariei). sunteti prostii Europei ! adevarul este ca pamntul ungariei, apartine de fapt si de drept europenilor. (inclusiv austriecilor). n-aveti nimic, sugacilor nici aici si nici macar in Asia. aaaaahahahahhaha....
Postat 22 Iulie 2013, 06:48 de pt eljen horty
Eljen Horthy
Cind a venit Horty voi ati fugit ca sobolanii ce sunteti. Eljen HORTHY!
Postat 22 Iulie 2013, 06:20 de Eljen Horthy
Să ne facem că lucrăm. Urmaşii politrucilor/segregaţioniştilor lui Horthy vs Ţara lui Menumorut (3)
”În acest cimitir suntem azi în mod simbolic, pentru că în mod simbolic conducerea oraşului vrea să poarte denumirea Mihai Viteazul. Iată nu doar că Bucureştiul nu ne lasă pe cei vii să ne exercităm autonomia, dar nici demnitatea morţilor nu este respectată”, a spus Tokes. 1. Bănuiesc că şi pentru tov. Tokes, Franţa şi SUA sunt ţări democrate. Dacă acesta era un cetăţean francez de origine germană, cu domiciliul în Alsacia-Lorena, ar mai fi avut pliscul aşa mare pentru obţinerea autonomiei teritoriale şi pe criterii etnice a regiunii în care locuieşte? Sau, dacă era un cetăţean SUA, de etnie mexicană, cu domiciliul în New Mexico?
Postat 22 Iulie 2013, 01:42 de anonymus
isteria istorica
@secui. problema voastra ca natie e ca traiti in trecut. Nu prea pricepeti multe din ce se intampla in prezent dar bateti toaca cu ce era prin anul 1000, sau 1700 etc. In Europa, nimanui nu-i pasa de ce era acum 100 de ani, daramite acum 1000. Nobody gives a shit. Voi continuati sa visati imperii glorioase, calare pe cal, szekely vagta etc. Toate chestii invechite si fara absolut nici un rost practic in secolul XXI. Nimeni nu aplica in istorie si politica principiul primului venit intr-un anume teritoriu. Ca daca s-ar aplica, toata Europa ar trebui retrocedata. Cui? Oamenilor de Neanderthal. Ei au fost primii aici :)
Postat 22 Iulie 2013, 01:06 de mine
Tokes, coada de d**c
atunci a fi bihorul bilingv cand si in budapesta s-a recunoaste limba romana tot oficiala, ca doar chiar mai mult de 2 ani o domnit burebista peste teritoriul ala. (de parca o domnie a unui domnitor roman, o prima unire a transilvaniei cu mama patrie, romania nu conteaza pt oradeni, ca... vezi-tu, a tinut numai 2 ani. hai sa o stergem din istoria locala a transilvaniei ca noi in partium suntem maghiari zice tokes.
Postat 22 Iulie 2013, 01:05 de unu
Tokes, coada de d**c
cat atat o fost oradea oras multietnic in care se`nteleg oamenii - pana s-o mutat Tokes, mance-l ****** aici si o inceput sa faca dezbinare, cu PPMTu lui cu tot.
Postat 22 Iulie 2013, 00:59 de unu
Pentru toti valahii
Cu istoria voastra trebe sa mergeti la coteti ca acolo e locul vostru neam de hoti si mincinosi. Ati meritat clanul Ceausescu va trebe un dictator care sa va dea la cur tare.
Postat 21 Iulie 2013, 23:02 de Pentru toti valahii
Nu va fi nicio regionalizare, stati linistiti ...
... ca nu e romanul atat de prost pe cat de destept se crede ungurul.
Postat 21 Iulie 2013, 19:45 de Juji
ciomortanii
gunoaie iredentiste.... n-a venit iar gunoiul cu harta rahatului de ungaria mare pe spate ? mars in pusta sa va dea orban pamant sa faceti acolo partium autonom. sa luati cu voi si leprele iudemeriste. tzigani unguri din asia.
Postat 21 Iulie 2013, 15:48 de abet
adevarul?
Historical maps of Europe (0Ad-2000AD) - Civilization Fanatics' Forums aaahttp://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=371578 (YouTube)
Postat 21 Iulie 2013, 15:13 de secui
Să ne facem că lucrăm. Urmaşii politrucilor/segregaţioniştilor lui Horthy vs Ţara lui Menumorut (2)
1. @secui: a) Tu cunoşti adevărata istorie a secuilor, respectiv cum au devenit aceştia unelte uşor de manipulat, ale nobilimii ungare, fostă şi …actuală? b) Ne poţi spune de ce secuii au luptat alături de Voievodul Mihai Viteazul şi nu împotriva lui, în bătălia de la Şelimbăr şi nu numai? c) Ne poţi spune cine la decapitat pe Principele Andrei Bathory şi, mai ales, de ce? 2. O concluzie firească. Autorităţile române ar trebui să înceapă să explice populaţiei secuieşti cine sunt de fapt şi cine îi manipulează împotriva românilor. Secuii au dreptul să îşi cunoască adevărata lor istorie.
Postat 21 Iulie 2013, 15:01 de anonymus
Stabu, Herodot, Hecateu,Tucidide,Ptolomeu,Diodorus,Siculas,Trogus,...
Am inteles,sursa ta de inspiratie este You Tube. Istoria este cu totul altceva, ne pierdem timpul cu tine. Apropoo, stii bancul cu timpu` ???
Postat 21 Iulie 2013, 14:58 de Dan
adevarul?
aaa ?i=f54_1337075813 (YouTube)
Postat 21 Iulie 2013, 14:56 de secui
adevarul?
aaahttps://www.youtube.com/watch?v=HkL-Qgz5Px0 Istoria romanilor:Romania eroilor medievali,intre mit si realitati (YouTube)
Postat 21 Iulie 2013, 14:45 de secui
Ce zici de Columna lui Traian=de exemplu ?
Sigur ca inteligenta ta redusa nu poate intelege faptul ca toate popoarele europene (inclusiv romanii) au stramosi care aveau cu totul alta denumire decat cea de astazi. Simplu. Singurii care nu stiu ce sunt de fapt si de unde vin sunt ungurii si secuii. Istoria Europei este veche de mii de ani si nu incepe in anul 896. In rest mai treci pe la muzee, mai citeste ca altfel ramai cum esti.
Postat 21 Iulie 2013, 14:38 de Ano-nimus
Cu totul altceva
In aceeasi seara la spectacolul orgnizat de Music Mix Evolution din fata salii A.Alexe au participat cam 10.000 de spectatori. Ca multi fata de cei cam 200 de mosi si babe sclerozati din Olosig.
Postat 21 Iulie 2013, 14:28 de Un tanar
adevarul?
Daca sustineti doar ceea ce va place din istoria maghiara, si credeti ca Kézai si Annonymus au dreptate cu privire la romani, raspundeti-mi la cateva intrebari care se pun in legatura cu prezenta romanilor dinainte de a doua jumatate a secolului 12. Ca istoricii romani se cam sfiesc sa raspunda la aceste intrebari, si stiu ei, de ce. De ce nu se gasesc urme arheologice ale romanilor pe teritoriul Romaniei de astazi dinainte de sec. 12? Daca au fost aici, unde le sunt urmele? Unde sunt bisericile ortodoxe, unde sunt mormintele, in care zac romani, inmormantati alaturi de vestigii, care ar putea arata ca aici au trait romani sau ortodocsi inainte de 1200? De ce nu s-a gasit niciunul, cu toate ca arheologii romani se chinuie de 90 de ani sa gaseasca ceva? De ce marea majoritate a localitatilor din Transilvania au nume unguresti? Nume romanesti nici in zonele unde romanii sunt in majoritate nu se prea gasesc. Cele mai multe localitati au nume unguresti, dupa aceea vin nume de localitati de origine slava si germana. Doar o mica parte din localitati au nume romanesti, mai ales in zonele unde inainte de stabilirea romanilor in secolele de dupa 1200, nu a trait nimeni, cel putin cu 100 de ani inaintea stabilirii acestora. De ce? De ce nu exista in limba romana cuvinte de origine gotica, gepidica, cu toate ca acestia au trait in Transilvania, Moldova si Muntenia vreo 500 de ani? Si de ce e plina limba romana cu cuvinte albaneze si sud slave? Daca romanii ar fi trait in Romania de azi de 2000 de ani, atunci limba romana ar fi plina de cuvinte germanice, si nu ar avea nimic din albaneza. Asta arata, ca romanii au venit de acolo in jur de 1200. De ce nu gasim nimic despre romani in cronici istorice scrise inainte de mijlocul sec 12.? Cronica lui Anonymus, a fost scrisa la sfarsitul sec. 12. si inceputul celui de-al 13.-lea. Nicio cronica, sau lucrare geografica, fie ea maghiara, bizantina, rusa, slava, etc. nu face referire la romani inainte de sfarsitul sec. 12., la nord de Dunare. Si ceea ce e interesant e faptul ca pana in secolul 13. romanii figuareaza in aproape fiecare scriere despre Balcani, dar dupa acea perioada sunt mentionati tot mai putin acolo, si tot mai mult la nord de Dunare. Si dupa un secol dispar complet din scrierile care se refera la Balcani. De ce evreii, armenii, tiganii din Transilvania toti vorbesc in limba maghiara, si nu romana? Daca romanii ar fi fost majoritari inainte de anii 1700, atunci toate aceste minoritati ar trebui sa fie de limba romana, la fel cum este in Moldova sau Muntenia! De ce limba bisericii romane a fost limba slavona, a acelor slavi care s-au crestinat in Balcani prin secolele 7-8? Limba latina era limba bisericii deja din secolul IV. Romanii spun ca ei s-au nascut crestini, si au trait in nordul Dunarii. atunci cand romanii s-au nascut crestini, slavii erau inca pagani. Atunci de ce au preluat limba slavilor ca limba a bisericii? De ce portul popular romanesc se aseamana cu cele ale popoarelor balcanice si nu cu a popoarelor din nordul Dunarii? Nu arata si asta provenienta Balcanica? Probleme in legatura cu gestaele maghiare, ca izvoare de incredere, mai ales referitor la evenimentele care s-au intamplat cu sute de ani inaintea scrierii lor: Anonymus vorbeste despre armate grecesti cu care stramosii maghiarilor ar fi luptat in Bazinul Carpatic, pe cand bine stim ca grecii in acea perioada nu prea aveau cum ajunge la nord de Adrianopole, pentru ca imperiul bulgar al lui Simeon cel Mare i-a cam ingradit in jurul Constantinopolelui. Anonymus nu a dat niciun nume de conducator politic din acea zona, care a fost contemporan cu descalecatul, despre care stiu si izvoarele contemporane, si cu care maghiarii intr-adevar au luptat sau au incheiat aliante (Svatopluk, Simeon cel Mare, Arnulf imparatul German, Berengar regele Italiei, imparatii bizantini Leon inteleptul sau Constantin Porfirogenetul) dar el si Kézai (doar el vorbeste de Svatopluk cand povesteste legenda calului alb, aflata, se pare de la cantaretii epici) scriu despre o sumedenie de personaje, despre care cronicile bizantine, italiene, germane, slave din acea vreme sau ulterioare nu stiu absolut nimic (Gelu, Menumorut, Salan, etc.). Anonymus chiar el afirma ca nu doreste sa se bazeze pe cantecele cantaretilor epici (regös), si mai bine se bazeaza pe cunostintele sale si pe propria imaginatie, cu toate ca acestia cunosteau legende, care aveau mai mult adevar istoric in ele, decat imaginatia literara, sau cunostintele acestor cronicari. Si cunostintele sale erau popoarele care au aparut in timpul vietii lui in Transilvania, ca romanii. Anonymus nu cunoaste adevarata istorie a descalecatului, despre care scriu analele si cronicile bizantine, italiene, germane si slave din acea vreme. Maghiarii nu s-au luptat cu presupusi conducatori care conduceau teritorii mici de marimea unui judet, ca Gelu, Menumorut, Glad, etc., ci cu imperii si regate, precum Francia de Est (Germania), Francia de vest (Franta), reg. Italiei, Imp. Bulgar, Imp. Bizantin, Burgundia, Califatul de Cordoba. Si cronicile europene dar si arabe vorbesc de zdrobitoare victorii maghiare precum cea de la Brenta 899, Brescia 921 (impotriva Italiei), Brezalauspurg 907 (care a nimicit invazia imperiului german, si care a salvat Ungaria de alungarea maghiarilor), Eisenach 908, Augsburg 910, Rednitz 910, Puchen 919 (Germaniei), Orléans 937 (Frantei), cea din 934 impotriva Bizantului, etc. Interesant este ca nici Anonymus, nici Kézai, nici ceilalti cronicari maghiari nu au stiut nimic despre aceste batalii de o importanta colosala pentru istoria maghiara. Dar vorbesc foarte amanuntit despre unele lupte cu niste dusmani de buzunar. Pentru ei aceste lupte sa fi fost importante, pe cand bataliile de talie mondiala sa le fi uitat? Nu. Ei nu stiau aproape nimic despre luptele de la sfarsitul sec. IX si inceputul sec. X., doar ca s-a intamplat un descalecat in anul 896, si cam atat. Mai stiu si despre batalia de la Lechfeld din 955, fiindca in Europa se vorbea despre acea victorie majora a lui Otto I. Cum se poate ca nici Anonymus, nici Kézai nu stiau nimic despre lupta de la Brezalauspurc (Bratislava) din 907, care a nimicit fortele invadatoare a imperiului german conduse de printul bavarez Luitpold, batalie de o importanta covarsitoare pentru viitorul maghiarilor? Cum se poate ca doar in cronici si anale europene gasim referiri la aceasta batalie? Daca scriitorii de geste ar fi cunoscut adevaratele intamplari din perioada descalecatului, atunci ar fi trebuit neaprat sa stie de aceasta lupta, care a decis independenta maghiarilor si ramanerea lor in aceste zone. Regele Béla III. i-a cerut lui Anonymus sa relateze intr-o carte despre istoria veche a maghiarilor, si el, fiindca nu stia aproape nimic, a inventat un intreg roman de aventuri, cu 1 sau 2. elemente reale, si atat. Daca ar fi cunoscut evenimentele adevarate, atunci acea gesta ar fi fost nu un roman de aventuri cu lupte dintre cete de cateva sute de oameni, ci o epopee cu lupte intre maghiari si imperiile europene ale vremii. Despre cum a decurs descalecatul si evenimentele unlterioare, din fericire, stim destul de amanuntit din cronicile si alanele bizantine, germane, italiene, franceze sau arabe. Dar nicaieri nu gasim referiri la Gelu, Menumorut, etc. Mai mult cronicile europene ale vremii arata ca in bazinul carpatic inaintea descalecatului existau trei state puternice: provinciile din nord a imperiului bulgar al lui Simeon cel Mare in est, Pannonia, stapanita de Bavaria si regatul francilor de est, si Moravia Mare a lui Svatopluk. Acestea erau statele din zona, despre care scriu toate izvoarele contemporane, si nu cele despre care scrie Anonymus. Asa ca in loc sa vorbiti despre barba si Radio Erevan, puneti-va intrebarea daca atunci cand e vorba de problema continuitatii romanilor, istoricii romani, nu se sprijina pe afirmatiile unui notar regal, care nu avea cum sa cunoasca adevarul istoric, dar care primind porunca de la rege, si fiind obligat si de capii marilor familii conducatoare nobiliare sa le gaseasca stramosi descalecatori, sa scrie istoria maghiarilor, a trebuit sa se foloseasca de imaginatie, pentru a-si pastra capul sau cel putin functia, in loc sa se sprijine pe datele cercetarilor istorice moderne.
Postat 21 Iulie 2013, 14:26 de secui
@secui
Poate ne explici si noua cum se face ca sunteti singura natie care nu are o limba proprie, de aunde ati venit si de ce in Transilvania si ce sunteti de fapt. Si eventual cu ce va ocupati prin anul 101-102, 105-106 sau chiar mai devreme, daca putem vedea si noi vreo Sarmizegetusa a voastra sau ceva asemanator prin locurile voasre de bastina. Sper ca nu cer prea mult. Multumesc.
Postat 21 Iulie 2013, 14:14 de Oradean
@secui
Băi asia, tu ai impresia că cineva are răbdare să-ţi citească elucubraţiile ??? Din păcate, pulimea hună, e masă de manevră pentru ticălosul de toecheş vasile, tablagiu în cadrul serviciului de informaţii hun, aşanumitul popă, cel ce trebuia pus la uscat ca somonii, în parcursul de transformare în hrană pentru câini. Ceauşescu ştia totul despre popă. SICTIR, aşa cum bine ziceau cei care v-au desfinţat abuziva şi vremelnica ţară, plină de criminali sceleraţi şi tâmpiţi asimilaţi....
Postat 21 Iulie 2013, 14:13 de pan_duru
Huni sovini
HA,HA, HA, HA.......... ma bucur ca te-am inervat incultule civilizat!!!!!!!!! Esti cu sexul in gura...............pofta mare, ca asa te-a invatat tokes!!!!! ha, ha, ha, !!
Postat 21 Iulie 2013, 13:57 de ABA
adevarul?
Dv spuneti ca autonomia ne-a fost luata de Ungaria, si astfel nu avem dreptul sa o cerem inapoi de la Romania. Si ca am vrea inapoi privilegiile secuilor din evul mediu. Nu stiam ca secuii doresc restabilirea darii cornutelor, sau a obligatiei ca toti barbatii sa apere granitele, si nu dorim nici scutirea de la taxe (altceva este ca dorim ca taxele noastre sa ramana in mare parte in zonele unde traim, pentru a le putea folosi pentru a dezvolta si infrumuseta regiunea, asa cum se intampla in Europa). Deci dezinformati, cand scrieti ca vrem inapoi privilegiile medievale. Privilegii medievale au vrut romanii in 1848, cand au cerut sa fie recunoscuti ca a 4. natiune din Ardeal, pentru ca conceptul de natiune pe care o vroiau romanii era de a face parte din Unio trium Nationum, tocmai atunci cand acest lucru de tip medieval, a fost abolit ca urmare a revolutiei. Si pe baza acestei cereri de neindeplinit, care insemna intoarcerea rotii timpului in feudalism, la natiunile nobiliare, romanii, instigati de austrieci, au declarat razboi guvernului legal maghiar, si s-au inceput confruntarile si pogroamele. In legatura cu ceea ce scrieti despre autonomia luata de Ungaria, si a faptului ca pe baza asta Romania este eliberata de obligatia de a da autonomie, se pot spune urmatoarele: 1. Noi nu cerem inapoi de la Romania autonomia luata de Ungaria, ci cerem autonomia pe care ne-a promis-o Romania in 1918 in Declaratia de la Alba Iulia, si care, se pare ca afla trecuta si in tratatul de la Trianon, pe care Romania s-a obligat sa o respecte! Ar fi foarte interesant, daca textul integral al Tratatului de la Trianon s-ar pune la vedere. Cred ca am afla multe lucruri interesante despre obligatiile pe care le-a luat Romania fata de Ungaria si maghiari, si nu le-a respectat. Nu de mult a aparut un articol, care pune pe ganduri, dand textul unui ziar din 1920 (Csíki Lapok, 06.08.1920), in care se scrie ca la senatul Romaniei se discuta darea autonomiei tinutului Secuiesc si Sasesc, unde senatorul roman Batzaria se plangea ca in tratatul de la Trianon, cele referitoare la minoritati sunt paginile sumbre ale tratatului, si ca puterile vestice au fost dezinformate in legatura cu minoritatile din Romania, si prin acest lucru, paginile referitoare la minoritati au patat onoarea Romaniei. In articol se vorbeste ca politicieni ca Octavian Goga, Ilie Campenu si numitul Batzaria, afirmau ca pe baza tratatului de la Trianon, Romania este obligata sa dea autonomie secuilor si sasilor, dandu-e autonomie teritoriala cu guvernare, legislatie si invatamant propriu (m.erdely.ma/publicisztika.php?id=137814). Se pare ca despre aceste lucruri ati uitat complet! Si autonomia data dupa al doilea razboi mondial, cel putin faptul ca a fost acordata de Romania maghiarilor, si normal ca nu caracterul ei comunist. Deci nu este vorba ca maghiarii ar vrea autonomie de la Romania pentru ca le-ar fi luat autonomia, ci e vorba de niste obligatii si promisiuni facute de statul roman sau de carte guvernantii tarii la inceputul sec. 20. 2. Noi cerem o autonomie de tipul care este un drept garantat de UE, si functioneaza in multe state europene dezvoltate si vechi, si nimic de tip sau comunist feudal. Ca o comunitate etnica europeana, majoritara in zona unde traieste, avem dreptul la autodeterminare. Deci din nou dezinformati. Pentru ca secuii nu cer autonomia, pentru ca Romania le-ar fi luat-o in 1918, ci o cer pentru ca au dreptul la ea ca apartinatori UE, si pentru ca li s-a promis de catre romani in 1918. Ca noi am fi o comunitate care nu vrea sa se integreze, care uraste romanii, „si nu vrea sa devina romana” (Ce, romanii din Austro-Ungaria, sau din regatul maghiar au vrut sa devina maghiari? Atunci cu ce drept ne cereti sa devenim romani, cand romanii timp de sute de ani nu au devenit maghiari? Si au invatat mai putini dintre ei limba maghiara decat azi stiu romaneste in Secuime! Nu vedeti ce standard dublu folositi?)... V-as ruga sa va fortati un pic memoria, si uitati-va ca inainte ca USL-ul ajuns la majoritate in parlament si guvern, sa se amestece in mod grosolan si antidemocratic in viata unei comunitati, si sa porneasca campania antimaghiara (prin motiunea de cenzura bazata pe respingerea intemeierii sectiei maghiare de la universitatea de medicina din Targu Mures (bazata pe legea invatamantului!), campania impotriva cenusii scriitorului Nyírő József (care in viata sa a facut greselile sale, mult mai mici, decat au avut Cioran sau Eliade, si pana cand ei nu sunt interzisi in cultura romana, pentru trecutul lor (cu toate ca eu cred, ca operele niciunui scriitor, care la un moment dat in viata sa a facut unele lucruri considerate nelegale acum sau a avut unele idei gresite, sa fie sterse, cu toate ca operele respective nu contin nimic care sa fie daunator, dar daca fata de unul se aduc masuri restrictive, atunci sa li se aduca tuturor, indiferent din ce natie ar face parte, ca asa e democratic), nu aveti dreptul sa refuzati indeplinirea ultimei dorinte a unui scriitor: inhumarea sa in locul natal, care a avut mult mai putine pacate de tip fascist decat cei doi, sau sa vorbesc de Avram Iancu, care e considerat erou national in Romania, si elevii maghiari sunt invatati astfel, uitandui-se sa li se povesteasca crimele impotriva civililor maghiari in 1848-49? Deci personajele romane, orice ar fi facut, chiar si crime de razboi abominabile, sunt considerati buni, un scriitor maghiar, care nu s-a retras din parlamentul maghiar dupa ocupatia germana, e rau... Si dv. vorbiti de faptul ca manualul secuiesc uita unele lucruri? Cum zice si proverbul maghiar: Vezi in ochiul meu scobitoarea, pe cand barna din ochiul tau nu o vezi!), interzicerea arborarii drapelului secuiesc, condamnarea celor care au dat inapoi Colegiul Mikó bisericii reformate, de care apartinea), secuii au stat linistiti si si-au trait viata, fara a face demosntratii de autonomie. Daca cunoasteti istoria noastra, asa cum afirmati, atunci ar trebui sa stiti ca secuii s-au rasculat sau si-au cerut drepturile doar atunci cand ele au fost luate, sau si-au simtit existenta in pericol (dupa 1562). Cunoasteti vreo rascoala secuiasca impotriva statului maghiar sau voievodatului de Transilvania inainte de 1562? Daca secuii ar fi fost o populatie agresiva si antiromana, ar fi avut destule motive sa se rascoale si sa provoace conflicte care s-ar fi putut escalada, si ajunge ca cele din Iugoslavia (de exemplu pogromul antimaghiar de la Targu Mures, sau atacurile antimaghiare din partea mass mediei si politiculului roman, care nu inceteaza din 1990 incoace), dar nu au facut-o! Si sa nu vorbim de cele facute de Ceausescu! Nu sunt acestea destule dovezi ca secuii sunt loiali statului roman? Mai mult, platesc impozite, si lucreaza ca toti ceilalti cetateni ai Romaniei, inghit toate injuraturile care ploua asupra lor din partea mass mediei si a politicului romanesc, si incearca in mod democratic sa obtina acele drepturi pe care Romania le-a promis acum 91 de ani, nerecurgand niciodata la violenta, sau manifestari nelegale! De ce nu s-au revoltat secuii dupa 1867, cand li s-au luat „privilegiile”? Pentru ca nu le-au fost atacate limba, simbolurile nationale, stemele si steagurile, nu au fost denigrati incontinuu, pentru a fi folositi ca tapi ispasitori pentru a abate atentia de la crizele tarii, nu s-a vrut niciodata alipirea lor unor zone preponderent de alta nationalitate ca astfel sa nu mai aiba niciun cuvant de spus in administrarea zonelor unde traiesc, nu li s-au luat imobilele bisericilor, refuzandu-se inapoierea lor, acei conducatori trimisi de puterea de la Budapesta, nu i-a provocat incontinuu, si nu a cerut sa nu se denumeasca secui, si nu au spus ca ei nu exista, etc.! De aceea! Pentru ca daca ne uitam bine in istoria secuilor, ei s-au rasculat sau au cerut intr-un mod mai raspicat drepturi, atunci cand si-au simtit amenintata identitatea si libertatile care, credeau ei ca le garantau supravietuirea. Eu cred ca secuii si maghiarii din Transilvania au avut destula rabdare (91 de ani nu sunt de ajuns?), ca sa li se dea cele promise in 1918. In 1848, romanii nu au avut rabdare nici 6 luni, si au inceput revolta impotriva Ungariei! Cu toate ca deja atunci in parlamentul Ungariei, era aproape de acceptare un proiect de lege, care garanta romanilor foloirea in deplina liberate a limbii materne in administratie, si chiar in corespondenta cu oficialitatile de la Budapesta (drepturi garantate intr-un proiect de lege din sec 19!!!, pe cand in Romania nici in secolul 21. nu se poate obtine acest lucru!!! Ce sa mai vorbim de autonomie...), ceea ce azi nici nu se poate concepe in Romania, pe langa acestea fiind asigurata independenta bisericii ortodoxe, si educatia in limba materna, luarea in administratie a angajati conform ponderii minoritatii in zona respectiva. Si totusi, romanii s-au aliat cu generalul rebel Puchner, si s-au rasculat impotriva guvernului maghiar! Si tot noi suntem neloialii astia de secui, „care nu doresc sa devina romani” (orice ar vrea sa insemne asta...)? Si sa nu uitam ca romanii din 1848 s-au declarat rupti de Ungaria, pe cand secuii doresc doar autonomie! SI TOT NOI SUNTEM NELOIALII SI RAII? Imi pare rau, dle. Diaconescu, ca nu vedeti (mai bine nu vreti sa vedeti) toate aceste lucruri, si dezinformati, si creati ura impotriva unei comunitati, totdeauna loiala puterii, care ii respecta (de aceea s-au aliat si cu Mihai Viteazu, nu l-au urat pentru ca era roman), demne de admiratie, chiar pentru faptul ca este fidela culturii si traditiilor, asa cum si romanii de peste hotare care sunt fideli traditiilor si identitatii, sunt demni de lauda! Secuii sunt o comunitate, care in state moderne si democratice ar fi pretuita si chiar promovata de putere! O comunitate care daca nu ar fi incontinuu tinuta sub rafalele calomniilor si interdictiilor de a-si folosi insemnele nationale, a-si folosi limba, si a-si organiza cultura, nu ar vrea nici autonomie! Secuimea nu a dorit altceva decat sa poata trai in liniste, si sa isi foloseasca cultura si identitatea nationala, in modul in care si UE garanteaza! Glasurile pentru autonomie s-au intarit in acele momente cand statul roman si oficialii sai au intervenit grosolan in exprimarea acestor drepturi, fiindca, vazand ca doar cu autonomia, secuimea isi poate folosi insemnele, fara ca Bucurestiul si mass media, sau unele grupuri minoritare locale, care se declara purtatorii de cuvant ai romanilor de acolo (stim noi bine cine sunt ei, si ce reprezinta ei... si stim si ceea ce simte majoritatea romanilor de acolo, in niciun caz ceea ce spun ei), sa incerce sa interzica acest lucru! Pentru ca aceste asa numite forumuri ale romanilor, aflate in slujba grupurilor de putere nationaliste ale statului, se pare ca au mai mult drept in Secuime, dacat majoritatea populatiei! Ei hotarasc dupa cine sau ce sa se denumeasca strazile, scolile in orase cu majoritate maghiara, ei mint ca sunt marginalizati si asupriti, pe cand directorii aproape tuturor institutiilor din zona sunt romani, sau lucratorii de acolo sunt angajati, fara a se lua in calcul componenta etnica a zonei in aceste institutii, romanii ajungand astfel in majoritate covarsitoare la politie, judecatorii, jandarmerii, etc. (asta e APARTHEID CURAT!)! Ei creeaza ura, care deja s-a manifestat in orase preponderent secuiesti in timpul noptii cu baterea unor tineri maghiari, care se plimbau pe strada, pentru faptul ca vorbeau ungureste, cum s-a intamplat la Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Odorhei sau Targu Secuiesc, Covasna, dar despre aceste lucruri ziarele romanesti tac ca mormantul, si nu mai fac harmalaie (asa cum obisuiesc in legatura cu steagul secuiesc, sau manulalul despre care scrieti, sau alte lucruri, anuntate cu clopote si trambite de manipulatorii romani de opinie pericol national), pentru ca, se pare, CA NOI IN TARA ASTA NU SUNTEM CONSIDERATI FIINTE OMENESTI! Pe noi ne pot bate, ne pot omori, ca nu contam, mai mult, ar fi bine sa disparem, dupa parerea multora! La fel, foarte probabil, ca acest forum organizeaza si distrugerea inscriptiilor maghiare a placutelor bilingve de la intrarea in localitati. Sau ruperea repetata a steagului maghiar de la intrarea hotelului Hunguest de la Miercurea Ciuc! Scrieti ca nu cereti ca acest manual sa fie interzis. Normal, ca nu scrieti, insa stiati bine ca cu acuzatiile nefondate pe care le-ati adus, asta se va face, pe cand afirmatiile tendentioase la adresa maghiarilor, sau tacerea in legatura cu contributiile lor culturale in aceasta zona o sa dainuiasca in continuare in manualele romanesti! Astept cu nerabdare sa scrieti o critica la fel de dura manualelor de istorie romanesti, care la fel au multe locuri, care pot crea ura antimaghiara, numindu-i pe scriitorii acelor carti drept istorici in ghilimele. Cunoasteti spusele lui Iisus: acela sa arunce primul piatra... Nu este frumos sa acuzam pe cineva ceva, de care noi suntem vinovati... Uitati-va pe net. de cand a aparut scrierea Dv., toate ziarele sunt pline de atacuri calomnioase la maghiari, bazate pe scrierea Dv., pe strazi se discuta intr-un mod foarte aprins in legatura cu nerusinarea si antiromanismul secuilor, la Cluj se ard, la Miercurea Ciuc se rup steaguri maghiare, si academia vrea sa discute despre manualul secuiesc (pe cand uita intotdeauna sa discute despre cele romanesti...). Spuneti ca scrierea Dv. nu are nicio vina pentru toate astea? Unde credeti ca o sa duca astea? Si vreti sa spuneti ca nu v-ati gandit ca asa se va intampla? Si raspundeti prin aceasta scriere la acuzele unui asa numit forum al romanilor, in realitate un grup mic care se autodenumeste astfel, care se ocupa de crearea conflictelor, si de denuntari de tip securist, legate, de exemplu de steagul secuiesc, si de incercare de fortare a mainii autoritatilor ca institutii, strazi din zona sa nu fie numite dupa personalitati care s-au nascut si locuit acolo, ci dupa altii, care in viata lor nu au pasit in acea zona, doar pentru ca ei au fost romani, etc. Imi pare rau ca ati intrat in jocul puterii, pentru a submina si distruge drepturile europene ale secuimii.
Postat 21 Iulie 2013, 13:54 de secui
@anopulis
Mai sulico, puradel de migrator jegos, sex oral si anal a facut neamul tau de migratori pe tot drumul de undeva din fundul Asiei pana aici, ca sa nu moara de foame atunci cand nu puteau fura ceva de mancare.
Postat 21 Iulie 2013, 13:36 de @nopulis
Huni sovini
Adunarea asta inseamna cat de sovini, inculti si usor influentabili sunt unii oameni!! @anonimus, dar chiar nu stii istorie de loc!! dar Menumorut ce a fost? Attila vostru cand a venit aici cu cine s-a \"casatorit\"? Cu o fata geto-daca care l-a si omorat!! pt. ca i-a omorat familia!! exista carte si film despre asta!! Dar Sarmisegetuza cei? Atata prostie nu am putut sa vad la niste oameni care se cred civilizati!! Voi ascultati numai de tokes care e un sovin inrait, dar pune mana si citeste istoria adevarata! Tu nu vezi ca dansurile voastre populare seamana cu cele a tiganilor si sunteti veniti din aceiasi zona? Ei sunt mai multi ca voi! ce ar fi sa faca si ei tot asa? Ungaria nici nu a fost stat la un moment dat, l-au desfiintat turcii si l-au facut pasalac!! Noroc cu Austria!! Toti domnitorii vostri au fost ROMANI - Iancu de Hunedoara, etc!! Care Partium? A lui Horti? Vise placute......... si pune mana pe carte si citeste ...!!!!!!!!!!
Postat 21 Iulie 2013, 12:56 de ABA
OTL-ul este aici?
Wow, pe cine am zarit intr-o fotografie: un ochelarist controlor la OTL! Care zice ca e si pastor! In timpul liber! Sau invers?! S-o fi dus singur sau e emisarul lui Csuzi?
Postat 21 Iulie 2013, 12:20 de TDS
pictura, ceramica
Pacat ca doi artisti plastici valorosi au adus pe lume o asemenea creatura: K.K.!
Postat 21 Iulie 2013, 10:44 de TDS
hunok haza azsiaba
Si pentru ca vor regiune bilingva, absolut toate inscriptiile de pe pancartele de la marele protest de opereta sunt DOAR in limba maghiara. Dar macar se incadreaza in grila de programe DunaTV :). Nu ca s-ar uita cineva la ala in afara de ei, dar macar se simt importanti... Iar comentul facut de "anopulis" arata cum sunt indoctrinati ei inca de mici copii sa urasca toate natiile din jur, cum sunt programati sa creada ca sunt superiori sarbilor, croatilor slovacilor romanilor etc. Si din acest motiv raman socati cand una din aceste natii le da peste bot. Da mai @anopulis. VOI aveti istorie, ea trebuie cautata prin ASIA, unde si acum traiesc rudele voastre bune. Mergeti frumos la Putin, o sa fie incantat sa va dea autonomie cata vreti. Ca Siberia e maaaaare. Si e loc pentru toti istericii istorici.
Postat 21 Iulie 2013, 09:06 de stupid people
@anonymous
Da mai afara cu voi de aici, sinteti din Moldova nu aveti nici un mormint vechi la cimitir pentru ca stramosii sint in Moldova si Oltenia. Ati primit Ardealul cadou la Trianon pentru ca regina a fost foarte bun la sexul oral si anal. Istorie nu aveti, totul e inventat de Elena Ceausescu.
Postat 21 Iulie 2013, 07:30 de anopulis
abet
Sint tigan prost si nesimtit in tara lui menomorut sint un porc ordinar care ia la mwie de la anonymous ala care stie istoria ca porcu bunicului.
Postat 21 Iulie 2013, 07:26 de abet
ciomortanii
gunoaie iredentiste.... n-a venit iar gunoiul cu harta rahatului de ungaria mare pe spate ? mars in pusta sa va dea orban pamant sa faceti acolo partium autonom. sa luati cu voi si leprele iudemeriste.
Postat 21 Iulie 2013, 05:34 de abet
muweeeeee pe gratis
CENZURAT
Postat 21 Iulie 2013, 02:33 de bozzzgorilor
Să ne facem că lucrăm. Urmaşii politrucilor/segregaţioniştilor lui Horthy vs Ţara lui Menumorut
1. ”Avem aici, sub pământul pe care îl călcăm, scheletele strămoşilor noştri, care nu sunt exhumate. PPMT face Consiliului Local propunerea să rămână aici denumirea Olosig cea veche, cunoscută de toţi orădenii, iar la vechea intrare în fostul cimitir să se pună o cruce mare şi o inscripţie în patru limbi - maghiară, română, latină şi engleză - care să informeze vizitatorii ce este aici” [Krisztoffy Krisztoff]. - O propunere decentă pentru primarul Bolojan, Ilie şi copreşedinţii USL Bihor: Ar fi timpul ca şi Menumorut să aibă un parc al său, respectiv un monument reprezentativ, pe care să fie menționate toate luptele purtate împotriva cotropitorilor unguri. Acest parc ar putea fi chiar Parcul Liniştii/Olosig. 2. ”Csomortanyi a afirmat că "Dacă problemele sunt comune, şi soluţia este comună: o regiune autonomă din punct de vedere administrativ şi fiscal, o regiune Partium bilingvă”.” a) Mr. Csomortanyi: Ce a existat mai întâi: Ţara Crişurilor, sau Partium? b) Mr. Csomortanyi: tu, cu sponsorii tăi, trăiţi încă în sec. al XVI-lea, pe vremea lui Ioan Zapolya? Atunci ce mai căutaţi cu astfel de bazaconii iredentiste în Bihorul secolului XXI?; c) denumirea de ”Partium” se referă la teritorii din actualele județe româneşti: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj şi Timiș, respectiv Hajdu-Bihar din Ungaria şi din regiunea Transcarpatia (Ucraina). Să înţelegem faptul că PPMT-ul precu()viosului Tokes doreşte de fapt realipirea judeţului Hajdu-Bihar la judeţele româneşti sus-menţionate?
Postat 21 Iulie 2013, 01:34 de anonymus
cca zero
wow 300? Adica 0,16% din populatia orasului :)
Postat 21 Iulie 2013, 01:00 de nulla
nesimtiti
am trecut prin parc pe la 20:30 si nu era cca. 300 iar legat de incidente pe fiecare alee mai gaseaia cate un cetatean care sa injure pe sub mustata sau sa condamne aceasta manifestare...ma intreb cum de primaria oradea a aprobat aceasta mizerie....dar bomboana de pe cloiva vine din partea acestui Tokes \" armatei lui de mercenari\" adica noi romanii suntem cu totii mercenari sau cum?!......oricum e trist pentru administratia locala ca aproba asemenea manifestatii pentru ca in felul acesta provoaca dezbinari intre comunitatea locala maghiara si cea romana
Postat 21 Iulie 2013, 00:07 de vai de ei
ioaiistenem
bilingv clar...dar nici din greseala n-am vazut un steag romanesc pe-acolo. Evident asa ar fi si in regiunea visata de ei. Bilingv dar maghiara ar fi "mai oficiala". Ca doar ei sunt superiori tuturor natiilor din lume.
Postat 20 Iulie 2013, 23:51 de mine
Acuma
Autonomie acuma! Jos cu udmr, jos cu hotii calificati si controlati de SRI! Jos cu gasca lui Marko hotu mincinos! auzi Odonke? jos cu tine tata ca esti nebun la cap taranule.
Postat 20 Iulie 2013, 23:44 de Acuma
ha ha ha
V-ati facut de ras!!! Marea majoritate sunt saracii pensionari care au fost acolo .Cu ei vreti voi sa construiti si sa consolidati un partid/ideologie sau ce vreti voi sa fie ??? Imi pare rau de voi ca va agitati atata si ca nu va baga nimeni in seama .Vede-ti-va de treaba voastra si lasati fanteziile erotice naibii fiindca ceea ce visati voi nu se va indeplini niciodata!!!Asa ca ... ramaneti doar cu foamea in glanda si cam atat.
Postat 20 Iulie 2013, 23:07 de Emilut din Germania
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON