URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2014, 14:12

Popa se leapădă de Bolojan: Mutarea Muzeului în Cetate, doar cu acordul UDMR şi PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, s-a răzgândit în privinţa mutării Muzeului Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea, idee pentru care a pledat în urmă cu două săptămâni alături de primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Marţi, după ce a anunţat că doreşte să rămână aliat la judeţ cu UDMR până în 2020, Popa a spus că o hotărâre va fi luată după discuţii cu UDMR şi PSD.

"Calul lui Kiss" se opune

"Toate deciziile din Consiliul Judeţean din ultimii doi ani s-au făcut în consens de cele trei partide. Se întâlnesc cei doi vicepreşedinţi cu preşedintele şi stabilesc ce se întâmplă în Consiliul Judeţean", a explicat, înaintea lui Popa, omologul său UDMR-ist Alexandru Kiss, cum stă treaba la CJ. "Domnul Bolojan sigur că trebuie să umple cu ceva Cetatea, dar trebuie să umple cu ceva care este posibil şi care este legal să se facă", a spus tot Kiss.

Tot liderul UDMR a fost cel care a dat în continuare lămuriri: "Dacă se consideră că trebuie Muzeul în Cetate, domnul primar n-are decât să facă muzeu acolo, poate propune un Muzeu Ady (n.r. - Ady Endre, poet maghiar). În schimb, Consiliul Judeţean are un Muzeu pe care trebuie să-l termine. Eu un lucru ştiu: că ar trebui să terminăm clădirea aceea în care am investit 16 milioane de euro, şi specialiştii să spună unde să fie Muzeul. Sincer, să moară calul meu dacă ştiu unde e mai bine să fie Muzeul (Ţării Crişurilor - n.r.), domnul primar n-a discutat cu mine", a spus Alexandru Kiss în timp ce Cornel Popa tăcea.

"Maturitate", nu "ţigănie"

După ce jurnaliştii au insistat să afle şi poziţia sa, mai ales că în urmă cu două săptămâni susţinea în conferinţă de presă ideea colegului său de partid, Ilie Bolojan, Cornel Popa a susţinut că va discuta public despre acest subiect abia atunci când se va fi înţeles deja cu omologii săi de la UDMR şi de la PSD, argumentând că nu-i place "ţigănia".

"Îmi doresc, ca şi până acum, şi de aceea mă străduiesc, să dăm un semnal de maturitate, să nu fie ţigănie. De aceea, vom discuta înainte între noi orice decizie politică pe care o avem de scos în public. Până nu ne înţelegem politic nu punem subiectul pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean", a spus Cornel Popa, după care a schimbat subiectul.

Practic, preşedintele PNL Bihor a renunţat, în public, să se contrazică cu preşedintele UDMR, Alexandru Kiss, pe tema mutării Muzeului în cetate, ştiut fiind că în incinta fortificaţiei UDMR îşi doreşte să funcţioneze un muzeu al cetăţii dedicat Oradiei, care să pornească de la fondarea orașului de către Regele Sfântul Ladislau, fără ca acesta să fie "umbrit" cu prea multe exponate care să ţină de elementul majoritar românesc. Şi tot practic, Cornel Popa s-a dezis de propunerea primarului Oradiei, care ar fi urmat să aducă în Cetate şi acest element.

Bolojan, suferinţă în tăcere

Contactat de BIHOREANUL și solicitat să interpreteze "răzgândeala" şefului său de partid, primarul Ilie Bolojan a refuzat să facă un comentariu pe această temă. "Sunt la Bucureşti, nu cunosc despre ce este vorba. Dar vă asigur că eu am memorie, că nu am uitat ce am spus şi cred în ce am spus, cu argumente", a zis primarul Oradiei.

Bolojan a lansat ideea mutării Muzeului Ţării Crişurilor în incinta Cetăţii invocând atât faptul că în acest fel va creşte atractivitatea turistică a monumentului, cât şi cheltuielile mari pentru funcţionarea Muzeului în fosta clădire a Garnizoanei (a doua din Oradea ca mărime) şi faptul că acest imobil ar putea adăposti Palatul Administrativ al judeţului, adică Prefectura şi Consiliul Judeţean, cu numeroase instituţii subordonate care în prezent plătesc chirii pe sedii răspândite în întregul oraş.

Citiţi pe această temă şi articolul "Surpriză: Popa şi Bolojan s-au hotărât să colaboreze pentru Aeroport internaţional şi Muzeu în Cetate!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
chiş şi calu'
Cînd semisferto-depanatoru' tuciuriu, şi iudemerist, vorbeşte de Ady Endre (împreună cu calu' lui, binenţeles), îmi pare că un Marean Vanghele pronunţându-se despre Coşbuc ar fi chiar decent....... Stimaţi alegători veseli ai udmr, şi colegi pesedei de coaliţie penală, cum mama dracului se poate ca un asemenea individ, să decidă unde merg banii distribuiţi judeţului de la marele Pontalău ?!?
Postat 20 Martie 2014, 08:29 de Andrei Marga
vai...
Draga Popa ..zicea unul astazi pe la tv..ca urmeaza mai multi sefi de cj luati de DNA...SI CICA DE ala de la BUCALE...nu local...asa ca degeaba l-ti impins pe beiusan in fata...ca si ala aer sefii lui..e ce sa faci...Curatenia de primavara...cica si grasu-i in vizor....adica vicele....bogat...
Postat 19 Martie 2014, 16:26 de iosef
Popa nu are caracter
Cornel Popa nu are caracter. A mai dovedit acest lucru, prin faptul ca in mandatul sau inca nu prea a facut nimic vizibil. Imi pare foarte rau ca l-am votat.
Postat 19 Martie 2014, 10:34 de Obser
Dar de CORAS si PETI !!
Dar de penalii din PNL-BIHOR ,CORAS,PETI,DUME,PUIA ...cand leapezi don POPA CORNEL !
Postat 19 Martie 2014, 08:39 de Zombi
Alooooo!
..don Primare!Ramii la Bucuresti cu Crin al tau.ajunge ca ne-am saturat de liberalismul vostru!Aloo... don Primare ma auzi????????????
Postat 19 Martie 2014, 08:07 de gheorghe@sandor
Calare spre Cetatea Oradiei
Ar fi bine acolo un muzeu ADY, ca sa intre calare pe calul lui kiss in Cetatea Oradiei premieri unguri ca sa se inchine pe la icoane si statui.
Postat 19 Martie 2014, 07:55 de bogdan
ANUL VICTORIEI FINALE
DE CE NU PUBLICATI TOATE OPINIILE TOVARASI SPUNETI CE TREBUIE SCRIS S-AU NU VA CONVINE REALITATEA TRBUIE SCIS LA PRIMARIE S-A PRIMIM ACORDUL tovarasului bolovan? RUSINE S-A VA FIE ZIAR COMUNIST!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 18 Martie 2014, 20:13 de CIORDEL
anul victoriei finale
unde sunt COZILE DE TOPOR PENALE care ne convingeau sa votam ANUSUL CONTRA NATURIIIIIIIIII CIUMA ROSIE + PENALI IAR TOV bolojan ne aducea bunastarea in BIHOR PRIMUL LOC PE TARA LA SOMAJ LA NUMAR DE FIRME INCHISE LA CELE MAI MICI SALARII DIN TARA LA CEL MAI PRAFUIT ORAS AJUNGE .BRAVO GUNOAIELOR.
Postat 18 Martie 2014, 19:54 de ciordel
Fonduri europene
Si cu banii care s-au investit in cladirea care urma sa fie noul sediu? Cea cu probleme cu Selina?
Postat 18 Martie 2014, 18:26 de Alecs
///
In sensul de a se lepada de SATANA???
Postat 18 Martie 2014, 16:18 de IO
eroare de pilotaj
No ofense, dar din materialele pe care le-am vazut si consultat, pt lucrarea de masterat, in Cetate va fi un Muzeu al Cetatii si al municipiului Oradea, eu asa stiu ca este prevazut de ani de zile. Deci chestia cu sovinismele ieftine nu isi locul aici. Acu, fiecare credinta și stiinta lui!
Postat 18 Martie 2014, 15:21 de Antoniu
nivel
BOLOJAN e bun la cultura mare
Postat 18 Martie 2014, 14:57 de goron
Criş se crede şi deştept şi manipulator, că nevastă-sa e angajată la CJ !?!
În primul rând că nu există nici un conflict de idei între Popa şi Bolojan !?! Amândoi sunt la acelaşi nivel de inteligenţă, e adevărat că al doilea e mai căpos decât primul cu o cantitate deloc neglijabilă, iar originea lor intelectuală îi recomandă în tot ceea ce spun şi fac deopotrivă !?! Nu există păreri contrare şi ireconciliabile între ţăranii liberali de când istoria i-a fătat !?!
Postat 18 Martie 2014, 14:33 de Carp III
E bine?
Măcar să vadă și Bolojan cum e cu răsuceala! O dată zici într-un fel, apoi, pac! te razgândești! Exact cum a făcut domnia sa în privința dezvoltatorului IMPact! Patru ani a susținut(corect)că IMPact în cârdășie cu FILIP a(au) adus prejudicii de milioane de euro municipiului dar a(au) și înșelat numeroși orădeni, în ianuarie 2013 făcea(corect)plângere penală după care HOP! nu mai e așa, e altfel. Că ce-ar fi să o punem de-o pace, că mai bine s-o punem de o TRANZACȚIE cu finalizare, bla, bla, bla.... E bine,domnule Primar?
Postat 18 Martie 2014, 14:24 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON