URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 19:49

Ponta contra Bolojan, pe tema taxelor din Parcul Industrial: "Luăm Primăriei terenurile şi le dăm Consiliului Judeţean" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Victor Ponta a făcut, joi, o vizită în fabrica Celestica, din Borş. Deşi n-a permis şi accesul presei în timpul vizitei, la final premierul a răspuns unei întrebări legate de aşa-numita "taxă pe stâlp", în fapt impozitul de 1,5% pentru clădirile industriale, până acum scutite de această taxă printr-o facilitate fiscală anume instituită. Însuşi primarul Ilie Bolojan a acuzat, în această săptămână, că această taxă are "efecte perverse", pentru că a determinat o companie orădeană să relocheze o investiţie de 15 milioane de euro din Parcul Industrial Eurobusiness în Polonia.

Prim-ministrul a spus că noul impozit este menit să adune bani la buget, pentru ca Guvernul să poată susţine investiţii concrete, cum este cea făcută de Celestica în Bihor. De asemenea, Ponta a spus că impozitul nou va fi compensat prin alte beneficii, mai precis prin scăderea contribuţiilor plătite de angajatori, dacă raportările privind încasările la buget cu noul impozit, care vor fi cunoscute duminică, vor scoate la iveală încasări "mult mai mari decât s-a preconizat iniţial".

"Asta ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuţiile de asigurări sociale şi cred că, pentru orice angajator şi pentru cei de aici (n.r. Celestica), care au 2.000 de angajaţi şi care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă", a declarat Ponta. Altfel spus, premierul a anunţat că parlamentarii ar putea institui noi facilităţi fiscale pentru firmele care plătesc impozite mari pentru construcţiile lor.

Ponta l-a atacat pe primarul Ilie Bolojan, sugerând că acuzele acestuia sunt pur electorale, dat fiind că impozitul pe construcţii industriale există de 8 luni, de pe vremea când ministrul al Finanţelor era liberalul Daniel Chiţoiu, însă edilul s-a plâns doar acum, "cu două zile înainte de alegeri".

"Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, o decizie a autorităţilor locale. Dacă Primăria (n.r. Oradea) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat la Primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri", a declarat Ponta, referindu-se la terenurile pentru Parcul Eurobusiness II, de pe strada Ogorului.

Prim-ministrul a mai spus că nu crede în afirmaţia lui Bolojan legată de abandonul unei investiţii. "Eu de o lună de zile m-am văzut şi am vizitat direct cele mai importante investiţii din România şi toată lumea mi-a spus că vrea să investească în continuare în România. (...) Atâta timp cât România este o ţară stabilă, predictibilă şi cu condiţii care favorizează mediul de afaceri, vom continua să avem creştere economică şi creşterea investiţiilor", a mai spus Ponta.

După vizita de 15 minute la Celestica, premierul a ţinut şi să laude această investiţie. "Sunt foarte mândru că în România există tehnologie, există oameni capabili să producă tehnologie pentru cele mai mari companii din lume şi vor avea din partea Guvernului un sprijin concret şi direct în proiectele de dezvoltare pe care le au în vedere în perioada imediat următoare", a spus Ponta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@Defense
De ce se aliază ungaria cu Rusia ? Deoarece nu are nici o altă opţiune. Nu le susţine nimeni altcineva in afara de ruşi politica externă (instigarea la separatism). Din punct de vedere militar ungaria nu poate fi apărată: o câmpie traversată de un fluviu având capitala în mijloc, toate obstacolele naturale din jurul aceste câmpii fiind controlate de statele vecine. Din punct de vedere economic un stat agrar şi furnizor de servicii are o populaţie de 9 milioane de locuitori. Ungaria are nevoie de conflict, are nevoie să iasă în evidenţă. Principala temă de bătaie: drepturile minorităţilor naţionale din bazinul dunăreano-carpatic. Principala strategie: găsirea unui aliat puternic care să-i promită orice formă de anulare a Tratatului de la Trianon. În anii ’90 au fost marile state europene şi Statele Unite – însă stabilizarea centrului european prin Uniunea Europeană nu i-a satisfăcut Ungariei principala cerere, modificarea condiţiilor Tratatului de la Trianon. De aproape 100 de ani, ungaria nu şi-a modificat obiectivele şi mijloacele politicii externe – însă nici nu are cum să găsească soluţii noi. Acest blocaj s-a transformat într-un fel de psihoză generalizată la nivelul societăţii – de aici apare şi solidaritatea populaţiei faţă de Viktor Orban şi extremiştii de la JOBBIK . Cam aşa a apărut alianţa ungariei cu Rusia. buda pesta şi-a găsit noul protector de la care să ceară revizuirile dorite.
Postat 23 Mai 2014, 21:57 de Book
pofta-n cui revizionistilor !
ce mai plescaie, iredentismul unguresc, din maxilarul de urangutan. intotdeauna, cei mai mari hoti striga hotii !
Postat 23 Mai 2014, 21:24 de huu......
pontozaurul mongoloid
e din aceiasi tagma cu verstoiul. altfel, la cat au furat ungurii din Transilvania, eram azi cu adevarat Elvetia, Europei Centrale. Acum, revizionismul unguresc ar vrea sa o ia de la capat cu furturile din Transilvania, bineinteles, daca de data asta le-o da vladimir vladimirovici, asa cum in trecut le-au dat-o austriecii, mai apoi au incercat cu stalin si cu hitler. acum, trag nadejede la vlimir vladimirovici artizanul "federailzarii" adversarilor !
Postat 23 Mai 2014, 21:15 de Defense
Bucuresti
Dupa asemenea declaratii imi aduc aminte ca Bucuresti este prea aproape de Oradea.
Postat 23 Mai 2014, 19:28 de Obs
eu vorbesc apoi gandesc
Da-le ,ma ,mincinosule ,lui mazare si pe astea !
Postat 23 Mai 2014, 19:05 de pusca si curaua lata
Sunt hot
Cica, sa aduca bani la buget! Firmele din parcul industrial oradean sa plateasca taxe in plus la buget, ca de acolo sa aiba bani Dragnea pentru autostrada Alexandria-Bucuresti, sa aiba bani Mazare pentru curve, sa aiba bani gorjenii pentru stadion nou! NOI, ORADENII SUNTEM PROSTI?
Postat 23 Mai 2014, 08:08 de Ponta Prostu
Prostule
Plagiatorule tembel ce ești. Tu nu ești in stare sa recunoștinței ce ai spus ieri, dar sa mai si ai grija de investitori si banii acestora. Du-te dracu de comunist împuțit si scarbos ce ești. Ești o zdeanta de culoarea ciorilor si pe caracterul banditilor si a etniei manelistilor. Sper, totuși, ca oamenii sa se trezească si in urma alegerilor viitoare sa ajungi la lada de gunoi a politicii împreuna cu toate jegurile psd iste care sunt in jurul tau.
Postat 23 Mai 2014, 07:03 de Dottore
Ce-mi plaaceeee !
Ce sut in gura le-a tras pinocchio celor care au votat usl (de fapt psd) ! Si le-a tras sutul pt. ca ii stie ca-s idioti si-i stie ca uita de la mana pana la gura si mai stie ca in noiembrie poate ,,conta" (din nou) pe ei! Le mai arunca un ulei, o galeata, 5 lei la pensie si tembelii ii dau votul.
Postat 23 Mai 2014, 06:01 de DlGoe
Si totusi ceva concret!
Prim-ministrul a spus că noul impozit este menit să adune bani la buget, pentru ca Guvernul să poată susţine investiţii concrete, cum este cea făcută de Celestica în Bihor...Pai investitia de 50 mil euro anuntata de Emerson cu 2500 de locuri de munca in parcul industrial nu este o investitie concreta? Campania si alegerile trec dar REALITATEA ramane.Si in cazul acestei taxe tampite pe stalp este ilustrata bine in cazul investitiei de 100 mil euro, intr-un parc fotovoltaic la Sebis, Arad.Care tocmai a fost anulata din cauza acestei taxe imbecile.\"Nu există o legislaţie constantă, care să ne permită nişte calcule privind amortizarea investiţiei, iar aceste lucruri îi sperie pe investitorii în astfel de proiecte, care au început să-şi direcţioneze fondurile către Chile. România era un motor pentru acest tip de investiţii tocmai datorită acestui ajutor oferit sub forma certificatelor verzi\", a adăugat Baghiu, reprezentantul investitorului spaniol.Cam asta este imaginea Romaniei.
Postat 23 Mai 2014, 04:09 de noi gandim
date naibii javra mongoloida
Date dracului oltean jegos, prosteste pe altii cat ai vizitat tu, investitiile lui peste prajit, Celestica e in Bors nu are legatura cu Oradea, iar consiliul judetean a lui Popa Prostul, Manga si kiss nu sunt in stare decat sa fure, niste incomptetenti notorii auzi fac ei parcuri industriale nu sunt in stare sa deschida un muzeu de 10 ani.
Postat 22 Mai 2014, 23:30 de Johny B
ce face ?
ce cauta mongolu mincinos si smecher in Oradea ?! stai acasa gloaba mongoloida !
Postat 22 Mai 2014, 20:21 de dorel
PRIMAR NERVOS
Ce se poate astepta de la acest primar de Sanmartin total dereglat care nu mai suporta cetatenii din comuna daca zilele trecute in vazul a zeci de oameni s-a luat la bataie cu propriul fiu la sala de sport. D-le Ponta tot respectful pentru dumneavoastra. O sa va votam
Postat 22 Mai 2014, 20:13 de BEI
COMUNISTILOR
Comandantul politiei Felix a devenit sluga lui Popus.A impartit amenzi la ordinul lui Popus oamenilor onesti care s-au intalnit sa isi apere drepturile furate de smecherii din Sinmartin(prietenii lui Popus).A revenit cenzura comunista.
Postat 22 Mai 2014, 20:07 de SINMARTIN
ABUZ
D-LE PONTA OPRITI ABUZURILE DIN COMUNA SINMARTIN. PRIMARUL(POPUS) SI COMANDANTUL POLITIEI DIN FELIX(CIUCUDEAN) II AMENINTA PE TOTI OAMENII DIN SATUL CORDAU CARE AU AVUT CURAJUL SA SE INTALNEASCA PT A-SI REZOLVA PROBLEMELE CU PASUNEA SATULUI IN INSTANTA ,(PASUNE TUPILATA DE POPUS),CA VOR FI ARESTATI.TOTI AU FOST ULTERIOR AMENDATI PT. TULBURAREA LINISTII PUBLICE. VA RUGAM SA INTERVENITI IN CIUMA PDL-ISTA DIN SINMARTIN
Postat 22 Mai 2014, 20:00 de lucian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON