URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2014, 11:56

Ponta a cerut anchetă în cazul accidentului aviatic. STS: Localizarea s-a făcut odată cu apelul la 112

Ponta a cerut anchetă în cazul accidentului aviatic. STS: Localizarea s-a făcut odată cu apelul la 112 (foto: Facebook, Marius Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Victor Ponta a cerut o anchetă detaliată în privinţa operaţiunilor de salvare desfăşurate în cazul accidentului aviatic care a avut loc luni în zona Beliş, una muntoasă şi greu accesibilă, şi în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident şi-au pierdut viaţa.

"Primul-ministru Victor Ponta l-a desemnat în această dimineaţă pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare până la şedinţa de Guvern ce va avea loc mâine, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie în parte, în cazul operaţiunilor de ieri, după producerea accidentului aviatic din judeţul Cluj. Toate aceste informaţii vor fi transmise Primului-Ministru, pentru ca, în cursul şedinţei de guvern de mâine, să fie analizată activitatea fiecărei instituţii implicate şi să fie luate măsurile care se impun", se arată într-un comunicat trimis marţi de Guvernul României.

Potrivit Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, echipa de anchetă formată din procurori, ofiţeri criminalişti şi inspectori ai Aviaţiei Civile urmează să ajungă, marţi, la locul în care s-a prăbuşit avionul care avea la bord echipaj medical, pentru a începe cercetările.

Primii salvatori, pădurari şi localinici, au ajuns la locul accidentului din Munţii Apuseni la aproximativ cinci ore după prăbuşire. Aceştia au anunţat echipele de salvare. Faptul că intervenţiile s-au făcut atât de târziu în cazul accidentului aviatic a iscat multe dezbateri privind felul în care au acţionat instituţiile autorizate.

În schimb, însă, într-un comunicat scurt Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţine că a localizat locul evenimentului "odată cu primirea primului apel la 112". "Localizarea locului evenimentului în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", se arată într-un comunicat transmis de STS.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat marţi dimineaţă, drept răspuns la întrebările legate de dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit: "Răspunsul îl găsiţi la STS, în speţă la STS Cluj. Bineînţeles că era şi mai bine dacă se putea face o localizare la metru sau la suta de metri".

O aeronavă BN2 a Şcolii Superioare de Aviaţie care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care avea la bord un echipaj medical, s-a prăbuşit într-o pădure din zona Beliş. La bordul avionului se aflau dr. Valentin Calu, Spitalul Elias, dr. Cătălin Pivniceru, Spitalul Sfânta Maria, dr. Radu Zamfir, Spitalul Fundeni, Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal Beiuş, o asistentă şi cei doi membri ai echipajului.

Deşi iniţial se spunea că a fost vorba despre o aterizare forţată, salvatorii care au ajuns la faţa locului şi au discutat cu victimele spun că, de fapt, a fost vorba despre o prăbuşire. După ce pilotul Adrian Iovan a încercat să coboare din altitudine din cauza ceţii, avionul ar fi lovit nişte brazi şi aşa s-a prăbuşit.

În accident, pilotul Adrian Iovan şi-a pierdut viaţa, el fiind încarcerat în carlinga avionului. O asistentă medicală, studentă la Medicină Militară, a murit de asemenea, după ce a intrat în stop-cardio respirator. Ceilalţi cinci pasageri ai avionului BN2 sunt internaţi la Terapie Intensivă, dar sunt în stare stabilă.

Citeşte pe această temă şi:

Bilanţul accidentului aviatic: Pilotul Adrian Iovan şi o tânără rezidentă au murit (FOTO)

Căutare dificilă: Cei 7 răniţi din accidentul aviatic au fost găsiţi abia după 5 ore!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aparatul era deja facut bucati dar STS si ROMATSA au localizat avionul ca fiind in zbor inca !
Daca aveau mandat de la DNA faceau localizarea la milimetru dar, este evident acum ca Basescu fiind plecat, Arafat la fel si Ponta dormind in fata televizorului, nu a fost o chestiune de prioritate pentru ei ! Daca vreunul dintre raniti ar fi injurat la telefon guvernarea si bugetul USL pentru a cere ajutor, precis ca-l identificau rapid, inclusiv si care e marimea portofelului ce-l avea la el !
Postat 21 Ianuarie 2014, 12:25 de Mind
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON