URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2015, 20:18

Pompierii şi SMURD-ul, 82 de intervenţii în două zile. Un bărbat a căzut într-o fântână, iar o adolescentă a fost prinsă într-un incendiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ai SMURD Bihor a fost un weekend de foc. În două zile, militarii şi medicii au fost chemaţi la 82 de intervenţii, unele foarte grave.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 3.25 şi 5.25, pompierii din Sălard, alături de pompierii voluntari din Sâniob, au lucrat pentru a stinge un incendiu în Sâniob. „În momentul sosirii pompierilor militari, flăcările se manifestau violent la acoperişurile a trei acareturi, o construcţie ce adăpostea centrala termică şi două adăposturi de animale, şi la acoperişul locuinţei, ameninţând să cuprindă întreaga casă”, a declarat, luni, căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Incendiul, provocat cel mai probabil de un conductor electric defect, a prins-o în casă pe o fată de 16 ani. Tânăra a suferit arsuri de gradul I şi II la mâna stângă şi picioare, aşa că a fost preluată de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi transportată la Spitalul Judeţean.

Câteva ore mai târziu, pompierii din Marghita au fost chemaţi să salveze un bărbat căzut într-un puţ adânc de 25 metri. „Acţionând cu accesoriile din dotare, pompierii militari au reuşit, în aproximativ 15 minute, să-l scoată la suprafaţă pe bărbatul în vârstă de 26 ani, care căzuse în interiorul fântânii în timp ce încerca să o cureţe”, a precizat Roşca. Tânărul a fost transportat şi el la spital, având dureri de bazin şi de picioare.

Tot sâmbătă, pompierii militari din Ştei au fost chemaţi în satul Câmp, unde a luat foc un autoturism. Maşina a ars aproape în întregime, din cauza unui scurtcircuit.

Ziua de duminică a debutat şi ea cu un incendiu. La ora 2 dimineaţa, militarii din Marghita au fost chemaţi să stingă focul izbucnit la un adăpost de animale din Vărzari. „Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind în aproximativ 20 minute să stingă incendiul ce se manifesta violent la podul şi acoperişul adăpostului de animale şi să împiedice propagarea acestuia la locuinţa aflată în apropiere. După stingerea incendiului, echipajele de pompieri militari au procedat la căutarea eventualelor focare ascunse şi la înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, operaţiunea fiind finalizată în jurul orei 04.50”, a declarat Camelia Roşca. Focul a mistuit 500 kilograme plante furajere şi cel mai probabil a pornit prin autoaprinderea furajelor.

Tot duminică, între orele 12 şi 13.40, echipajele Staţiei de Pompieri Aleşd, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ţeţchea, au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la un şopron din Ţeţchea. Flăcările au distrus acoperişul construcţiei pe o suprafaţă de aproximativ 100 metri pătraţi, circa 600 baloţi fân şi 500 kilograme cereale. Militarii au reuşit însă să evite extinderea incendiului la locuinţă şi au salvat un animal.

Tot în weekend, militarii au stins nouă incendii de vegetaţie uscată produse la terenuri virane, terenuri agricole şi păşuni situate din Buduslău, Almaşu Mare, Sânlazăr, Bălaia, Biharia, Călătani, Gepiş, Tinăud şi Oradea, şase dintre acestea fiind cel mai probabil generate de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor şi trei de fumatul în locuri nepermise.

Din cele 82 de intervenţii din acest sfârşit de săptămână, 66 au fost cazuri medicale, echipajele de prim-ajutor calificat fiind chemate de bihoreni care au suferit fracturi, asfixieri uşoare ori stări de rău cauzate de hipertensiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Reclama
Si cei de la Ambulanta fac in medie 230 de solicitari pe zi (24 ore) si nu se lauda si nu ii lauda nimeni. Tot intr-o stire am vazut ca in anul 2014 au avut 84000 de solicitari, impartite la 365 de zile le da o medie de 230 pe zi !
Postat 17 August 2015, 20:49 de Becky
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON