URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2017, 22:10

Polul gerului: Aproximativ 1.000 de locuinţe au rămas în frig din cauză că Termoficare nu poate ridica presiunea pe reţelele vechi

Polul gerului: Aproximativ 1.000 de locuinţe au rămas în frig din cauză că Termoficare nu poate ridica presiunea pe reţelele vechi foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Alo, îngheţăm de frig în casă!", au reclamat în ultimele două zile orădeni din toate colţurile oraşului. Nu mai puţin de 200 de reclamanţi au sunat până luni seară la dispeceratul Termoficare, pentru a protesta faţă de frigul din apartamente.

Numărul plângerilor ar fi fost în mod cert mai mare dar, reţinuţi la telefon de orădenii înfriguraţi, cei doi operatori din dispecerat nu au putut prelua toate apelurile. Revoltaţi, oamenii s-au plâns BIHOREANULUI. "Ţin tot timpul în priză un radiator pe ulei şi tot este frig", a reclamat la o orădeancă din cartierul Nufărul.

O situaţie similară se înregistrează şi în cartierul Rogerius. "La etaje abia se dezmorţesc caloriferele. E cel mai mare frig din ultimii ani, iar Termoficare nu face faţă", s-a plâns un orădean.

Acesta a reclamat că, pe un ger de crapă pieterele, temperatura apei din caloriferele apartamentului său atinge rar 32 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că în casă este rece. Şi exemplele ar putea continua cu plângeri formulate de locuitori din zona Dragoş Vodă, Velenţa sau Cantemir...

Rogerius, înfriguratul

Luni seară, dispeceratul Termoficare avea în monitorizare 8 puncte termice din cartierele Rogerius, Dragoş Vodă şi Nufărul către furnizau către circa 1.000 de locuinţe agent termic sub parametrii impuşi de temperaturile exterioare. Iar în apartamente era frig!

Cele mai afectate zone sunt cele deservite de Punctele Termice 111, 117, 118, 121 şi 128 din Rogerius, unde temperatura de intrare a agentului termic în blocuri variază între 47 şi 50 grade Celsius în loc de 52 de grade, cât ar trebui conform temperaturilor exterioare.

Din cauza presiunii scăzute din reţea, la temperaturi exterioare sub minus 3 grade Celsius, agentul termic se răceşte pe conductă şi ajunge în caloriferele orădenilor sub parametri.

"Magistrala III a fost dimensionată şi înlocuită prin reducerea diametrelor, urmând să se lucreze la o presiune de 6 bar. Deocamdată suntem nevoiţi să lucrăm cu o presiune de 4,5 bar pentru că din experienţă a rezultat că dincolo de acest prag cedează conductele în zona nereabilitată", a explicat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Potrivit directorului, Termoficare a comandat deja o staţie de repompare pentru a creşte presiunea doar pe magistrala reabilitată, fără a genera avarii în lanţ pe conductele vechi. Din păcate însă, staţia va ajunge la Oradea pe 15 ianuarie, aşa că montarea ei va începe abia săptămâna viitoare.

Se caută soluţii...

Tot sub parametri se furnizează agent termic şi pornind din punctele termice 834 din zona Dragoş Vodă, respectiv 875 şi 878 din cartierul Nufărul.

"Reţeaua de termoficare a fost construită pe bucăţi de-a lungul anilor. Aceste puncte termice au fost adăugate pe parcurs, sunt mai încărcate cu consumatori, iar atunci când nu putem furniza în parametri sunt primele care cedează", explică Necula.

Potrivit directorului, angajaţii Termoficare caută soluţii de reechilibrare a sistemului pentru a deservi cu agent termic la nivelul necesar şi aceste zone, dar rezolvarea finală rămâne doar înlocuirea reţelelor vechi pentru a putea creşte presiune în reţea.

Altfel, în loc să furnizeze căldură orădenilor care stau în frig, avariile în lanţ ar lăsa fără încălzire şi consumatorii care au acum căldură în casă.

Avarii în lanţ

Acesta este şi motivul pentru care, deşi a identificat mai multe avarii pe reţele, conducerea Termoficare a preferat să pompeze mai multă apă de adaos din reţea, care se pierde în pământ, decât să întrerupă furnizarea serviciilor până după ce trece valul de frig.

Cel mai bun exemplu este spărtura apărută pe strada Mihai Eminescu, pe conductele vechi, imediat după porţiunea înlocuită anul trecut. "Ştim unde este avaria, o monitorizăm, dar vom interveni la înlăturarea ei abia când temperaturile din timpul nopţii vor urca spre zero grade. Dacă ar fi să întrerupem acum furnizarea serviciilor pentru a lucra la reţea am lăsa fără încălzire jumătate din oraş, începând din centru până în Dragoş Vodă, Velenţa şi Nufărul", spune Necula.

Avarii similare au mai apărut pe strada Tudor Vladimirescu, în vecinătatea intersecţiilor cu Oneştilor şi William Shakespeare, în apropiere de Piaţa Mare şi în alte zone.

"Suntem conştienţi că avariile provoacă pierderi, dar în actualele condiţii nu se poate interveni. Dacă oprim acum furnizarea agentului termic pentru lucrări, fie şi câteva ore, pe lângă că lăsăm orădenii fără încălzire, conductele se răcesc, iar la repornire apar avarii în lanţ", a declarat Necula.

Potrivit directorului, Termoficare a pregătit echipele de lucru şi materialele necesare pentru a putea interveni la remedierea avariilor imediat ce temperaturile exterioare vor permite întreruperea încălzirii şi peticirea conductelor fără a provoca alte spărturi pe reţea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Rectific
Avocatu POporului ( nu stiu care popor, da nu roman, asta-i clar )
Postat 11 Ianuarie 2017, 13:11 de Iness
Pentru Avocaru Popoului
Vedeti ca de ani si ani de zile exista nemultumiri legate de incalzire atat in Oradea cat si in alte multe orase din tara, asta-i atentat la sanatatea publica prin riscurile mare de infectii, gripa, guturai, pneumonie, ati miscat vreun deget in sensu asta ? Ati cercetat ceva , care-i cauza, ce se poate face pentru un trai demn al populatiei care plateste facturi babane ca tampitii ? Ati miscat pe dr*acu, nu va-n tete pe voi de astea, scopu vostru-i sa aiba glicemia perfecta Oprescu and compani.
Postat 11 Ianuarie 2017, 13:10 de Iness
Intrebare...
CENZURAT
Postat 11 Ianuarie 2017, 06:47 de grigore
RE: Intrebare...
@grigore, vezi că întreci orice limită și ești la un pas să te alegi cu userul suspendat. Dacă nu îți temperezi limbajul, nu vei mai putea posta comentarii pe site, e ultimul avertisment.
Postat 11 Ianuarie 2017, 10:26 de Moderator
@h..re???
Ai dreptate...bai cum ti-oi spune...retard sau hater....ne batem capul cu ce spui tu...doar era de asteptat sa-ti continui munca....vezi numai ca-ti ingheata limba pe frigul asta Haahaha
Postat 10 Ianuarie 2017, 17:00 de Tinas
Postacii latra
Eu am scris un comentariu si apoi tu cu haita ta de postaci ati atacat pe rand si v-am raspuns, deci lasa gargara asta. Oradea a avut probleme cu caldura de cand ma stiu, dar pana acum nimeni nu a indraznit sa o rezolve, si acum cand se lucreaza sariti toti cu acuze, cum este si tipic pentru comunisti. Daca fac altii nu e bine, daca nu faceti voi altii sunt de vina, vezi si gluma de guvern actual. Si acum poti lua pozitia de culcat, cum iti place ;)
Postat 10 Ianuarie 2017, 16:01 de hateretards
@ retardul de serviciu
Din 15 comentarii, 5 sunt ale tale si ai tupeul sa vorbesti de postaci.. Nu te vezi ca esti pe langa subiect? Oradea are o problema grava cu caldura! Restul e bla-bla..
Postat 10 Ianuarie 2017, 15:35 de User anonimizat
typo
Rectific, analfabeti functionali ;)
Postat 10 Ianuarie 2017, 15:15 de hateretards
amalfabeti
Tinas, vad ca limba romana e prea grea si pentru tine, dar nu ma astept la mai mult de la postacii comunistilor. Nu am spus ca nu ar fi probleme, am spus doar ca la cel putin unul din punctele termice mentionate in articol nu sunt problemele la care face referire autorul articolului si pot sa demonstrez asta. Tu poti sa imi demonstrezi ca nu esti doar un postac cu mai multe conturi?
Postat 10 Ianuarie 2017, 13:59 de hateretards
@ hater...
Cu atitudinea asta a pierdut alegerile seful tau.....asa ca puteti continua...articolul spune 1000 locuinte....frig....tu spui nu ca-i cald..., oamenii spun ..bai frate ...e frig...tu nu ca-i cald...aveti probleme mari de alta natura...
Postat 10 Ianuarie 2017, 13:26 de Tinas
retardat...
Nu uita tratamentul birtinezule!Stiu un loc unde ai racoare vesnica! ... Rusine retardatule!!
Postat 10 Ianuarie 2017, 12:57 de grigore
Este frig si in centru
Si la noi este extrem de frig, pe strada Republicii. Cu caloriferele pe 5 si nu reusim sa sarim de 18-19 grade. Am apelat la caloriferele electrice...Naiba stie ce-au facut tot anul trecut (ca nu era strada fara o ditamai groapa), da' ceva nu le-a iesit cum trebuie. Caldura nu mai merge si pace!
Postat 10 Ianuarie 2017, 12:22 de MariusTodor
hateretards
Cine latra degeaba aici esti tu si semenii tai. ...
Postat 10 Ianuarie 2017, 11:52 de tepes
RE: hateretards
@tepes, te rog să îți temperezi limbajul. Avertismentul este valabil și pentru tine, hateretards, eBihoreanul.ro nu e un loc în care să vă jigniți reciproc. Dacă ați uitat regulile de postare pe site, vă invit să citiți Regulamentul - http://www.ebihoreanul.ro/regulament
Postat 10 Ianuarie 2017, 12:29 de Moderator
tepes ...
Tepare, inteleg ca nu te duce mintea mai mult si nu esti capabil sa intelegi ce am spus eu, dar nu mai latra pe aici degeaba.
Postat 10 Ianuarie 2017, 11:36 de hateretards
pt hateretards
... Nu sant si nici n-am fost membru de partid. Un singur lucru e just ca nu am incalzire,si in situatia mea mai santem citiva. Dar tu esti un "yes man" adica un om fara coloana vertebrala.
Postat 10 Ianuarie 2017, 11:03 de tepes
prostoradean
Eu pot sa demonstrez ce am spus, tu poti demonstra ca jumatate de oras dardaie de frig in casa, sau asa iti dicteaza in sediul partidului sa scrii? Postacule ;)
Postat 10 Ianuarie 2017, 10:13 de hateretards
niste ...
...in frunte cu bolnavul la cap care-i conduce ! Aveti parte exact de ce-ati votat, dragi oradeni ! Si nu acum, ca nici daca votati cu PDSR-ul nu era mai bine, ci in urma cu 8 ani trebuia sa ganditi ca un tzaran de la Birtin poate conduce un oras intreg doar intr-o singura directie: spre dezastru !
Postat 10 Ianuarie 2017, 09:40 de AgentulTermic
@ retard
mai mult de jumatate de oras dardaie de frig in casa dupa ce s-au reabilitat retele, am trecut pe cet-ul nou pe gaz si s-a umblat la pretul gigacaloriei. Norocosule!... (lingaule)
Postat 10 Ianuarie 2017, 08:40 de User anonimizat
pt hateretards
nu stiu in ce zona stai,dar un lucru este cert. nici 20 grade nu am in apartament zona velenta dar de fapt ce mai asteptam..un proiect n-au stiut sa le tina in mana marii sefi sau marii ingineri a firmei,cand au schimbat conductele pe dacia. trebiua sa le filmezi dar din pacate am realizat prea tirziu
Postat 10 Ianuarie 2017, 05:58 de tepes
in sfarsit
admite un "oficial" ce se stia deja de mult (eu am mai zis-o) si nimeni nu a avut curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Tevile noi sunt mai inguste deci trebuie crescuta presiunea pt a putea sa transporte aceeasi cantitate de agent termic in acelasi timp. Concluzie: pentru o economie de cateva procente se va sta in frig pana la eliminarea pierderilor si inlocuirea tuturor conductelor vechi. Treaba va dura cativa ani. Gandire pur ceausista.
Postat 09 Ianuarie 2017, 23:15 de Kid
Asa o fi?
D-le Dan Simai, nu stiu de unde ati primit informatiile, dar pot sa va demonstrez ca la cel putin un bloc legat la unul dintre punctele termice mentionate ard caloriferele non stop si sunt nevoit sa inchid din robineti ca sa nu ma sufoc in casa, deci cu siguranta problemele nu sunt doar de la punctele termice, ci cel mai probabil in blocuri.
Postat 09 Ianuarie 2017, 23:09 de hateretards
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON