URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2013, 16:06

Poluare misterioasă: Crişul Repede, colorat în roşu, la Şuncuiuş

Poluare misterioasă: Crişul Repede, colorat în roşu, la Şuncuiuş (foto: Cotidianul)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor, împreună cu specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, încearcă să desluşească misterul unei poluări care a avut loc sâmbătă, pe Crişul Repede, în Şuncuiuş. Apa râului a fost colorată, vreme de o oră, în roşu, dar până acum autorităţile nu au reuşit să afle care este substanţa care a curs pe Criş.

Situaţia a fost semnalată, miercuri, în presa centrală. Portalul Cotidianul a publicat un filmuleţ care arată o apă curgătoare de culoare roşie, despre care jurnaliştii spun că este Crişul Repede, în zona Şuncuiuş, şi atrag atenţia că râul ar fi fost poluat radioactiv. "Cel mai probabil aceasta (n.r. substanţa poluantă) a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentală dintr-o gură de mină (de uraniu), în zonă existând destul de multe galerii abandonate", scriu jurnaliştii de la Cotidianul.

Inspectorii ABA Crişuri nu au niciun indiciu, însă, că apa ar fi fost într-adevăr contaminată cu substanţe radioactive. "Noi am fost sesizaţi luni că apa Crişului ar fi fost poluată sâmbătă cu o substanţă roşie. Inspectorii noştri au mers în teren, dar apa nu mai era roşie. Au luat probe de apă şi acum le analizează", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.

Potrivit lui Voloşeniuc, după culoarea apei din filmuleţul publicat de Cotidianul, poluarea ar fi putut fi provocată de argilă sau de un colorant artificial. Chiar dacă nu ştiu încă ce anume a colorat Crişul, inspectorii de ape ştiu sigur că poluarea nu a fost una toxică, pentru că nu a produs pagube. "Nu am găsit nici un peşte mort", a precizat Voloşeniuc.

Pentru a lămuri întreaga poveste, la Şuncuiuş au mers joi şi comisarii bihoreni ai Gărzii de Mediu.

"Împreună cu comisarii de mediu, încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Varianta substanţelor radioactive scurse în Criş nu se susţine pentru că în zonă nu există mine de uraniu, după cum fals s-a vehiculat", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL viceprimarul din Şuncuiuş, Florin Brîndaş, făcând referire la articolul din Cotidianul.

Rămâne de văzut care este substanţa care a colorat râul şi, mai ales, cum a ajuns ea în apă, concluzii pe care le vor trage, în final, echipele de control.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
no
mai dal in p.l.m de recipient, da cati litri a avut ala la persoana fizica de a colorat tot crisului, mai dal in masa de tigan
Postat 15 August 2013, 12:01 de recipient cica
Tigani
Nu va mai certati pe sursa poluarii ....un tigan din Balnaca a golit un recipient in Cris ....cititi amanunte pe bihon.ro
Postat 10 August 2013, 17:25 de Sandu
poluareeeeee
Suncuiusul face parte din zona miniera atat in bauxite cat si in argila refractara,cun dealtfel fac parte-Dobresti,LUNCASPRIE,ROSIA,ultima primind numele tocmai de la apele care o strabat si care la fiecare furtuna se face rosie ca sangele,asa zisa poluare poate fi urmarea unei furtuni intr-o zona cu lentil dechise-exploatare la suprafata,daca nu a murit nici un peste pot spune ca e.......apa de ploaie,se baga cineva in seama.
Postat 10 August 2013, 11:59 de suncuius
Singe de Oranjgutan
S-or fi sinucis niste Oranjgutani, cunoscuti ca si pedeloi sau pedelici, disperati ca stapanii lor MaKacu Basina si Piranda din Plescoi nu le mai dau contracte cu statul, ca sa poata fura pe rupte. Peseu @ [09.08.2013, 07:06]: ce-ai fumat nepoate?
Postat 10 August 2013, 06:23 de Assamorgh
toxicolog
Macroscopic poate fi oxid rosu de fier, numit si hematit!
Postat 09 August 2013, 22:27 de marius
roşime, ruşine
poate de la o mină de fier, după culoare
Postat 09 August 2013, 12:03 de Aak
Nu vor sa afle
Nu vor sa afle.... nu ca au incercat si asa mai departe. Acolo toata coloratura politica este PNL. Cine credeti ca are curajul sa deschida gura, ca are grija primarul de acolo si clica lui sa o inchida rapid. Nimic nu se intampla acolo fara sa stie primarul . Asa ca lasati-o mai moale....
Postat 09 August 2013, 07:06 de ADI
fotoshop
cred ca o sa zica ..crisul colorat la photoshop
Postat 09 August 2013, 00:01 de cristi
Unde ne sant specialistii?
De ne crezut !!!Asta \"mister\"???Doar trebuia luat intr-un borcan din apa si adus la laboratorul in cadrul Protectia Mediului !!-Mi se pare ca multi stie despre ce a fost vorba,dar nu vrea sa ne spuna /incepind de la primarul si viceprimarul din Suncuius/-dar chiar asa de prosti ne cred-???Ce fel de specialist i avem,daca nici a simpla analiza nu poate face???De ce stau acolo????Santem in anul 2013,!!!\"Asta Romania\" !
Postat 08 August 2013, 23:01 de Anamaria
Nou Testament
APOCALIPSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 August 2013, 22:56 de Noe
Nu ne grabim
De sambata pana luni nimeni nu a luat telefonu??? Nimeni nu are in zona, un telefon??? parca nu am fii in sec XXI :-) "Noi am fost sesizaţi luni că apa Crişului ar fi fost poluată sâmbătă cu o substanţă roşie. Inspectorii noştri au mers în teren, dar apa nu mai era roşie. Au luat probe de apă şi acum le analizează", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.
Postat 08 August 2013, 22:07 de anonim
cocotidianul
cotidianul nu mai e ce era candva,asa ca...nici macar nu cred ca e crisul repede,mai degraba o poza facuta in zona baia mare acolo apa e rosie,mai bine zis albia,cine conduce cotidianul?o sa intelegeti mai bine despre ce e vorba.
Postat 08 August 2013, 17:45 de eucumine
Marea greata
Bei fratilor, te ia cu vertij...indiferent de problema nimeni nu stie nimic...cum dracu se intimpla atatea si nimeni nu ia nici o masura...analfabetul asta de Voloseniuc se stie ca-i paralel cu orice....dar ceilalti nu stiu sa ia o proba pt analize sau nu vor....ca-i case closed vorba altui analfabet...umflata aia de se da mare ministru ce stie altceva decat sa-si infoaie falcile in diferite circumstante, ce-i drept...vai de noi popor de slugi tampite cu mari aere de intelectuali
Postat 08 August 2013, 17:45 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON