URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2013, 20:45

Politizare pe faţă: Membrii CA-urilor au fost votaţi de Consiliul Local fără să îşi prezinte măcar planurile de management!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Pro Democaţia, Clubul Oradea, acuză politizarea Consiliilor de Administraţie de la societăţile subordonate Consiliului Local. "Am cerut conducerii Companiei de Apă Oradea, Administraţiei Domeniului Public şi secretariatului Consiliului Local să ne dea planurile de management pe baza cărora au fost aleşi membrii CA-urilor şi am avut surpriza să aflăm că nu le au", a dezvăluit, joi, Adrian Simon, preşedintele clubului.

În plus, APD Oradea a cerut fiecăruia dintre cei 27 de consilieri locali să pună pună la dispoziţia asociaţiei o copie după planurile de management, prevăzute de OUG 109 din 2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pe baza cărora au fost votaţi membrii CA în şedinţa Consiliului Local din decembrie 2012. Cu acea ocazie au fost desemnaţi delegaţii de la CAO, OTL, Electrocentrale, ADP şi Eurobusiness Parc.

Joc de scenă

"Din 27 de aleşi locali ne-a răspuns la adresă doar domnul Sebastian Lascu, de la PNL. Măcar dumnealui a fost amabil şi ne-a scris, chiar dacă în loc de ceea ce am cerut ne-a trimis doar planul de management de la ADP, unde este membru în AGA", a declarat preşedintele APD Oradea.

Întrucât membrii CA-urilor au fost selectaţi şi confirmaţi pe funcţie prin votul Consiliului Local pe baza planurilor de management, lipsa acestor documente ridică serioase semne de întrebare cu privire la corectitudinea şi seriozitatea selecţiei.

"Dacă membrii Consiliului Local nu au avut la dispoziţie planurile de management ale candidaţilor, atunci ce criteriu obiectiv au avut la alegerea membrilor în CA? Unul politic! De altfel, dacă o să ne uităm vom vedea că peste tot fost numiţi câte trei oameni de la PNL, trei de la PSD şi unul de la UDMR", a zis Simon.

La secret

Pentru că atât APD şi CAO, cât şi secretariatul Consiliului Local, au afirmat că nu sunt în posesia planurilor de management propuse de membrii CA-urilor, APD Oradea a mers mai departe şi le-a cerut de la firma Romarketing, cea desemnată de Primărie să se ocupe de selecţia candidaţilor. Surpriză, însă, nu le-a obţinut nici de aici!

"Reprezentanţii Romarketing ne-au spus: «Le avem, dar nu vi le putem da. Aceste informaţii le punem doar la dispoziţia beneficiarului». Printr-o scăpare, OUG 109 nu spune nicăieri că e obligată să prezinte aceste informaţii, aşa că nu le-am primit", a relatat Simon.

Să se schimbe legea

APD Oradea este hotărâtă să ceară politicienilor bihoreni amendarea OUG 109. "Vom cere ca în timpul procesului de selecţie să nu fie obligatorie publicarea anunţului de concurs în două cotidiane de circulaţie naţională, aşa cum e acum, ci într-un cotidian de circulaţie naţională şi unul de circulaţie locală, ca să se ştie şi în plan local. În plus, vrem ca aceste planuri de management să fie făcute publice de către beneficiarul procesului de selecţie, ca să ştie şi publicul ce conţin. Poate dacă noii membri îşi propun dublarea preţului la gigacalorie şi la metrul cub de apă mă gândesc să mă mut în alt oraş", a arătat reprezentantul APD Oradea.

Adrian Simon a mai spus că în cazul în care nu va găsi sprijin la parlamentarii bihoreni, APD Oradea va cere ajutorul politicienilor din judeţele vecine, care ar putea fi mai interesaţi să promoveze o temă de interes public.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: CA la noi, la nimeni! Concursul pentru consiliile regiilor locale a "selectat" tot specialişti de partid

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
in sfarsit
in sfarsit....mai este cine sa le intrebe de ,realitate...
Postat 28 Iulie 2013, 00:11 de kovacs dezso
replica la articol
Partidele politice =mafie transpartinica =intelegeri de culise intre partide,daca facem o comparatie cine sunt membrii Consiliilor de Administratie votati de Consiliul Local Oradea vom vedea ca sunt consilierii locali oradeni aceeasi , care mai i-au o indemnizatie de sedinta de consiliu de aministratie + indemnizatia de sedinta de consiliul local de 20% din salariul primarului orasului Oradea PNL =istul Ilie Bolojan si poun de un salariu baban din banii de taxe si impozite ale oradenilor , Oradeni aveti conducatorii pe care-i mertiati, niste consilieri hoti , oportunisti , profitori , traseisti, voi i-ati votat si se voteaza intre ei pe urma in co !:))=)) .Rezolvarea acestor nereguli modificarea legi 215 a admnistratiei publice locale ... sedinta de consiliu local este o sedinta publica , dar obligatoriu cu -0,01%-1% din cetatenii care au votat consilieri si primarul, actuali consilieri s-au votat ei intre ei ca sa nu piarda lsalariile babane sa si le rotunjeasca pe spatele oradenilor.SICTIR da-i dreacu de consilieri locali oradeni profitori dupa oradeni!:))=)) Corecte afirmatii ,Adevar si Dreptate are in afirmatii Pro Democratia Oradea. Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 26 Iulie 2013, 22:38 de Romanul Simplu
Geniul Bolojan si managementul din capul sau
Alea putine care exista sunt planuri de management ??? De aceea merg lucrurile asa de bine, pentru ca planurile sunt "citibile" ???
Postat 26 Iulie 2013, 16:58 de Juji
normal ca nu ti le vor arata
pai ce crezi, cum sa ti le puna la dispozitie, cand "profesionistii" or fi scris ceva de genul: Cai Verzi pe pereti (udmr-ul), compunere despre Otelul ROSU (psd) si, despre cerul intunecat galben-albastru (peneleu).
Postat 26 Iulie 2013, 08:02 de La Fontaine
bine ca esti tu destept Vladimir
tovarash Vladimire.... daca cei 7 muschetari au scris 7 planuri de menejment a cate 3 randuri, si surpriza, totusi au fost alesi cei mai buni profesionisti apolitici (...) si se redacteaza din senin un Plan Mare de Management care nu are nicio legatura cu cele 7 (?) deziformarea vine de la tine cand strecori o chestiune legala, dar nu vrei sa vezi ca, avem TOT DREPTUL SA VEDEM CE BALZACONII AU SCRIS aia individual !
Postat 26 Iulie 2013, 07:14 de Igor Ivan
Din nou dezinformati
Conform legii planul de management se elaboreaza si se depune in termen de 90 zile de la numire, nu individual ci pentru intreg CA. Deci mai bine v-ati informa si ati gasi ceva cu adevarat important. Dar cum nu exista Pro Democratia in Bihor ...
Postat 26 Iulie 2013, 05:33 de Vladimir
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON